Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Часове след като законът бе приет на 7 август, центърът на София беше блокиран от протест.
Часове след като законът бе приет на 7 август, центърът на София беше блокиран от протест.

Софийската градска прокуратура решава днес да образува ли проверка за подстрекаване към омраза, Варненската окръжна вече се самосезира

Черен списък на педагози, които са се включили в подписка срещу забраната в училище да се споменава за “нетрадиционна” сексуалност, публикува структурата на “Възраждане” във Варна. Точно са посочени имената, длъжностите и местоработата на 26 души, които в поста от сряда са наречени “джендъри”. Родители се призовават да искат обяснения от директорите, а партията на Костадин Костадинов иска “гаранции”, че педагозите няма да рекламират ЛГБТ в час.

Акцията край морето предизвика бурни реакции и призиви просветното министерство да не позволява тормоз над преподавателите.

Това не спря “Възраждане” и в четвъртък от партията подадоха сигнал до прокуратурата срещу

над 800 учители, директори и училищни педагози,

които са се включили в онлайн петиция срещу приетите този месец промени в Закона за училищното и предучилищното образование. С тях се забраниха “пропагандата, популяризирането и подстрекаването” на “нетрадиционна сексуална ориентация” и “определянето на полова идентичност, различна от биологичната” в училищата и детските градини.

Инициатор на подписката е учителят по български език и литература в Националната природо-математическа гимназия Борис Илиев.

В сигнала си до прокуратурата от партията на Костадин Костадинов обявявят подписалите се за “престъпници”.

МОН сдържано защити педагозите, включили се в петицията (виж долу), но прокуратурата във Варна се е самосезирала срещу черните списъци, публикувани от “Възраждане”.

Заради тях се наложи онлайн формулярът на подписката да бъде заключен, за да спре тормозът над подписалите се в нея.

Окръжната прокуратура в морската столица веднага е започнала преписка срещу действията на “Възраждане”, съобщи депутатката от ПП-ДБ Стела Николова.

Реакциите, предизвикани от публикуването от страна на “Възраждане” на списъка, може да се тълкуват като насаждане на омраза, затова в петък Софийската градска прокуратура ще прецени как да процедира, научи “24 часа” .

"Заплахи срещу учители. Заплахи срещу университетски преподаватели и учени. Призиви за “втори Народен съд”. Всичките неграмотно написани. Съграждани и апаратчици от вие-знаете-коя-партия, не знам дали да ви оставя на поправка по български език, или да ви изпратя в Германия през 30-те, или просто в България след 9 септември. Такова време би ви отивало, в него ще се чувствате добре. Георги Марков ви е дал много сполучливо име - “малки сталинчета”, написа организаторът Борис Илиев. Колегите му от НПМГ са били сред първите, подкрепили инициативата.

За “24 часа” Борис Илиев допълни: "Това е шокиращо. Тук вече не става дума дали подкрепяш, или не подкрепяш проблемите в закона. Става дума дали в нашето общество човек може да излезе с гражданска позиция, без да бъде атакуван от хора, които разполагат с власт.

Това е много страшно! Напомня едни други времена,

които не са допускали никаква свобода на гражданско изразяване.

Всички учители и директори, които възразяват срещу промените в закона, са категорични, че никога в класните стаи не е била допускана каквато и да е пропаганда. И няма как да се случи заради натюрела на българските учители - “те са умерени, разумни и имат съзнанието да не допускат в работата си намеса на идеологии”, казва Илиев.

Лидерът Костадинов остана невъзмутим.

"Това е списък на хора, които искат да нарушават закона. Хората, които не искат да спазват законите, как ги наричаме? Престъпници, естествено", включи се той на живо във фейсбук, за да обяви, че дават тези “престъпници” на прокуратурата.

“24 часа” поиска да се свърже с учителя Даниел Проданов от Стара Загора - депутатът от “Възраждане”, автор на законопроекта, и да го попита като бивш учител намира ли за редно черни списъци с негови колеги да се разпращат в мрежите и да се дават на прокуратурата. От пресцентъра на партията обаче отказаха връзка с Проданов и не отговориха на писмено зададените въпроси.

Освен учителската подписка има и втора - на университетски преподаватели и научни работници в БАН

Последната актуална информация за включилите се онлайн в нея е към 15,30 ч на 19 август - 667 работещи в сферата на висшето образование. 181 от тях са от СУ “Св. Климент Охридски”, 65 са от институти към БАН, 52-ма са от Нов български университет.

"Настоящите законови промени ще създадат не само правни противоречия, но и ще въведат дух на смутна автоцензура у учителите, които и без това често са подложени на натиск от всички страни. Изразяваме особено силно солидарността си с всички ученици и подрастващи, които се чувстват засегнати понастоящем или ще бъдат засегнати в бъдеще от въпросните изменения. Като учени и мислители, занимаващи се с изследване на обществени, политически, етически и други въпроси от областите на хуманитаристиката, социалните, медицинските, точните науки и други области на човешкото познание, остро осъждаме очевидно дискриминационния характер на измененията в ЗПУО. Измененията са обществено зловредни", пишат организаторите.

Преди дни Европейската комисия поиска обяснения от МОН защо са направени подобни промени в закона, то има срок до другата седмица да отговори. Подобно законодателство има единствено в Унгария, но ЕК води наказателна процедура срещу правителството на Виктор Орбан.

ПП-ДБ пък ще внесат другата седмица поправка на скандалната поправка.

Благомир Коцев и Павел Попов СНИМКА: Община Варна
Благомир Коцев и Павел Попов СНИМКА: Община Варна

Кметът на Варна лично приема сигнали от заплашвани, фейсбук кампания #АзСъмСТях

И от ГЕРБ против действията на Костадинов, макар че подкрепиха закона

Черният списък на “Възраждане” предизвика вълна от съпричастност с варненските учители. Кметът Благомир Коцев ги призова да му звънят лично по телефона и да подават сигнали и при най-малкия натиск. Зад преподавателите застана и заместникът му в ресор образование Павел Попов, както и самата община Варна.

Нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище, написа бившият премиер и образователен министър акад. Николай Денков.

И от ГЕРБ се противопоставиха на действията на “Възраждане”, макар че партията с изкючение само на няколко свои депутати подкрепи законовите промени. “Публикуването на списък с имена на учители само защото са изразили свободно мнението си, е недопустимо! Определянето им като “паразитиращи” е не само грозно, но обиждащо хиляди достойни български учители. Тази публикация от партия “Възраждане” е всъщност ярък пример за кръчмарска пропаганда”, включи се депутатът Георги Георгиев.

Във фейсбук дори се появи нов хаштаг - #АзСъмСТях. Той бе бързо разпространен с посланието “Подкрепям учителите, отхвърлям омразата” от множество онлайн потребители, включително писателката Мария Касимова-Моасе, общинският съветник в София Христо Копаранов, депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, неправителствените организации “Заедно в час” и “Мрежа за децата”.

МОН увери, че няма да допусне репресии, но не осъди акцията

Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще.

Това се казва в позиция на Министерството на образованието и науката, разпространена в четвъртък. В нея обаче не се осъжда директно акцията на “Възраждане”. Тя завършва така:

В системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, МОН и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище. Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти.