Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Георги Палейков
Румен Радев СНИМКА: Георги Палейков

Вижте във видеото на "24 часа" как президентът Румен Радев каца, след като пилотира учебно-тренировъчния самолет "Пилатус" РС-21.

Полетът на държавния глава бе по повод 20-годишнината от приемането на въоръжение на този тип самолети в българската армия. 

Преди да стане президент, Радев бе пилот именно на  изтребител. 

С президента на борда днес бе швейцарският пилот Саймън Уолдис. "Пилатус" се произвеждат именно в Швейцария. На подобни машини тренират и военните във Франция, Швейцария, ОАЕ, Сингапур, Саудитска арабия, Катар, Йордания, Австралия и Испания.

"С удоволствие приех поканата да полетя на този прекрасен учебен самолет. Ние експлоатираме платформата "Пилатус" РС-9 от 20 г., имаме хиляди летателни часове, но това е нещо съвършено различно, ново поколение в авиацията. Този турбо витлов самолет има почти същите характеристики като реактивен учебен самолет, а в някои отношения като маневреност, дори ги превъзхожда. Има прекрасно авиационно оборудване на борда, симулират се всички мисии", обясни Радев.

"Това оборудване е абсолютно съвместимо с това, което ще бъде в кабината на F-16 block 70. За сметка на това цената на придобиване и разходите са много по-ниски от тези за реактивни учебни самолети. Затова този самолет е на въоръжение в десетки държави. А в някой, които са със значителни финансови възможности, като Франция, Щвейцария, ОАЕ, Катар, директно отиват на изтребителя след този самолет, без да има междинен. Аз съм сигурен, че министър Запрянов ще подходи с най-голямото внимание към тази платформа, защото успехът на програмата F-16, зависи изключително много от наличието на ето такъв учебен военен самолет", коментира президентът.

СНИМКА: Георги Палейков
СНИМКА: Георги Палейков

СНИМКА: Георги Палейков
СНИМКА: Георги Палейков