Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ
НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ

Боли ме за Украйна и не ми се зачеква темата - за да не си отварям със свръхемоционалност нови фронтове - за това за какви войни и за каква армия ни говореха западните стратези и на какво обучаваха нашите генерали 1990-2020 година.

Вижте само натовския генерал РР - каква жалка картинка като военен стратег е, с какво оперативно късогледство е, с каква тактическа слепота; и колко безполезно загубени, профукани за обучението му ресурси. Той е не капитал, а воденичен камък за армията ни.

А такива като него у нас са легион.

На Запад ни учеха на своите теории като че са истини от последна инстанция, ние имитирахме и симулирахме научаване.

Какво проповядваха западните ни обучители като истина от последна инстанция? Бригадна организация, малка и мобилна армия, конфликти максимум средна интензивност.

Идеи, ориентирани не към бъдещата война, дори не към миналата война, а към войната в някаква паралелна реалност!

Към война, каквато ни се щеше ако случайно я има, да я има, а не към война, каквато ще я има и ние трябва да се подготвим за нея.

Пък сега украинските бригади воювали разкоординирано, всяка сама за себе си, лявата ръка не знаела какво прави дясната, карали се за ресурси, борели се кой бригаден командир да е по-близо до политическото ръководство.

Украйна воюваше доскоро точно както я бяха обучавали.

Сега се опитва да воюва както се е научила за тия 2 и половина години жестока война.

И дори се старае да скрива плановете си от западните военни стратези, защото получава от тях понякога груби забрани и често безполезни указания. И защото ще изтича информация.

На бойните полета в Украйна се променя самото разбиране за съвременната война.

Горчивият, кървав опит на Украйна трябва да се изучава в западните военни академии.

Украинските полеви генерали в момента знаят за войната много повече, отколкото онези, които ги обучаваха по-рано в западните академии.

Цената е колосално висока.

Поредният парадокс - поуките и опитът от воюването на украинците е за всички на Запад, цената за тях се плаща от украинците.

*От фейсбук