Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Париж Леброн спечели сърцата на феновете не само със зрелищните си изяви под коша, но и с магнетичното си присъствие на паркета.
В Париж Леброн спечели сърцата на феновете не само със зрелищните си изяви под коша, но и с магнетичното си присъствие на паркета.
  • Нищо и никакво счупване в китката го праща на една маса с боговете
  • В Америка отдавна покори всякакви рекорди, а в Париж бе признат за номер 1, въпреки че след седмици ще чукне 40

Онази вечер Стеф Къри наистина се държеше като първи братовчед на Супермен и като незаконен син на Батман. На французите направо не им се вярваше как е възможно звездата на "Голдън Стейт Уориърс" да ниже тройка след тройка, все едно е седнал пред кошчето за боклук в офиса и хвърля вътре хартиени топки. "Изненадах и самия себе си с последната тройка", призна си след това Къри, който вкара общо 8 далечни стрелби, четири от които в самия край на баскетболния финал срещу Франция. В тези велики за американците мигове Кевин Дюрант също имаше повод да раздава усмивки и автографи, след като

влезе в историята като първия мъж с 4 златни медала

в колективен спорт. И за него беше лесно да се предположи, че има роднинска връзка с някой от актуалните супергерои от комиксите.

И все пак тези изключителни баскетболисти доброволно преклониха глава пред съотборника си Леброн Джеймс, който единодушно беше избран за най-полезен състезател (MVP) на олимпийския турнир. Да, Къри е ненадминат стрелец, да, Дюрант е неуловимо крило, но Леброн май наистина идва от друга планета, за да покаже на земляните, че няма непревземаеми върхове по пътя към величието. В Париж той спечели сърцата на феновете не само със зрелищните си изяви под коша, но и с магнетичното си присъствие на паркета.

Нищо чудно че след края на голямото шоу в Париж фенове, журналисти и дори съотборници не толкова го разпитваха, колкото го молеха да остане и за следващата олимпиада в Лос Анджелис. Звучи примамливо да спечелиш още един златен медал у дома, но през 2028 г. Леброн ще е на преклонните за всеки спортист 44. Макар че...

Ако наистина е гостенин от далечна галактика,

едва ли ще се притесни от тежестта на годините. Въпросът по-скоро е не дали ще може, а дали ще го поиска. Със сигурност се е наситил на емоции от подобно естество, след като игра на четири олимпиади, в които помогна на янките да спечелят три златни медала. Дебютът му беше през 2004 в Атина и само тогава не прибра златен медал в джоба, след като със съотборниците си останаха на трето място, а триумфът беше за Аржентина. След това през 2008-а в Пекин и 2012-а в Лондон Джеймс и компания нямаха особени проблеми да вземат това, за което бяха отишли.

Феновете на Леброн го подканват да се яви и на Олимпийските игри през 2028 г., въпреки че той ще е на 44 г.
Феновете на Леброн го подканват да се яви и на Олимпийските игри през 2028 г., въпреки че той ще е на 44 г.

Великият баскетболист реши да се оттегли и да даде път на по-младите момчета в следващите два олимпийски цикъла, но преди игрите в Париж настоятелно го поканиха да се върне. Той каза "да" и съвсем очаквано бе удостоен с честта да носи флага по време на бляскавото откриване на игрите. Едва ли е имало и негов сънародник, който да не е бил съгласен с това решение на босовете на американската делегация. В родината му отдавна са наясно, че Крал Джеймс крие някаква извънземна жилка. Неслучайно го избраха да участва в продължението на игралната анимация "Космически забивки", която изобилстваше от какви ли не други космически чудовища и злодеи.

Дори историята на възхода му си прилича с тази на супергероите. Винаги се случва нещо изключително на младини, което превръща скучноватото хлапе в защитник на цялото човечество. Е, на младини Леброн не е точно скучновато хлапе, а изгряваща спортна звезда, която обаче пак се възползва от случайността, за да започне своя възход към спортния Олимп. В училище играе еднакво добре футбол и баскетбол, но счупване в китката е сигнал за него и за треньорите му, че се претоварва и трябва да съсредоточи силите си в един-единствен спорт. Избира баскетбола и така

започва да пише собствената си легенда

Не стига нито времето, нито страниците, за да бъдат описани постиженията му. И все пак на преден план изпъкват рекордните му отбелязани точки във вечната класация на НБА, като през март тази година мина 40 000 за 21 сезона в НБА. Да не пропуснем, че е номер 1 и по участия в "Мача на звездите" – цели 20 пъти е бил избиран за великото шоу. Също така е сред първенците по богатство в световния спорт с натрупани 800 милиона в банковата сметка. Само че не е скъперник като други богаташи. Понеже навремето с майка си изведнъж се оказват опасно близо до пълната мизерия, сега Джеймс помага с фондацията си на други закъсали майки и техните деца. Знаят го, че обича да строи спортни площадки в кварталите,

приютили забравени от бога хлапета

Леброн заедно със семейството си, което не спира да го подкрепя.
Леброн заедно със семейството си, което не спира да го подкрепя.
И често води там двете си момчета и сестра им. Децата са от ученическата му любов Савана, с която се ожениха чак през 2012 г. и оттогава до ден днешен си остават един от малкото примери за непоклатима семейна идилия. Големият син Леброн-младши също е за пример, след като тръгва уверено по стъпките на баща си и дори се сдоби с уникалния шанс да играе рамо до рамо с него в "Ел Ей Лейкърс".

Изглежда, че татко Джеймс наистина води съвършен начин на живот. Може би единствената му особеност е, че стреля с дясната ръка, въпреки че е левичар. А и обича да си поспива на обяд! Но така е при супергероите – винаги крият по някоя и друга странност, с която да ни напомнят, че всъщност идват от друга планета.