Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световен ден на брадата се чества всяка първа събота на септември.
Световен ден на брадата се чества всяка първа събота на септември.

От 2010 г. всяка първа събота на септември е Световен ден на мъжкото окосмяване на лицето

Преди 326 години - през 1698 г., руският цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и селяните. Вероятно има някаква връзка със Световния ден на брадата, който започва да се празнува през 2010 г. А датата винаги е първата събота от септември.

По този повод по цял свят се правят паради, състезания и още куп събития, на които мъжете се събират, за да покажат окосмяването по лицето си, да премерят формите и дължините им. 

Джейсън Момоа почти няма снимки без брада.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Джейсън Момоа почти няма снимки без брада. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

В различни периоди от историята брадата е била задължителна за външния вид на силния пол, била е забранявана и после пак реабилитирана и превръщана в мода. Първите, които организират празници в чест на брадата, са датските викинги. За тях е символ на мъжество и сила и демонстрират уменията си с големи тържества, в които мерят не само брадите си, но и храбростта и военните си умения.

Най-дългата брада е измерена през 1927 г. и стига цели 5 метра. В Рекордите на Гинес обаче влиза индиецът Бхай Сарван Сингх с брада от 2,5 метра.

6 април също се празнува като Ден на брадатия мъж, защото на тази дата през 1772 г. Екатерина II маха данъка върху лицевото окосмяване, наложено от Петър I.