Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

18-годишният обвиняем Никола Райчев
18-годишният обвиняем Никола Райчев

„Ще избия с голи ръце теб и всичките ти бивши"- с такова съобщение по вайбъра заплашил Никола Райчев Дарина, заради която бе убит 21-годишния Ангел Здравков. Това разказа през сълзи в съдебната зала днес Дарина Бързакова, приятелка на убитото момче.

Пазарджишкият Окръжен съд даде ход на делото срещу 18-годишния Никола Райчев, който е обвинен, че на 29 септември 2023 г. пред блок в кв."Запад" е намушкал с нож, тип мачете, 21-годишния бивш възпитаник на Езикова гимназия „Б. Брехт" в града Ангел Здравков.

От свидетелските показания на Дарина Бързакова стана ясно, че същия ден била излязла навън, за да разходи кучето си и да се види с Ангел, с когото се запознали преди 10-ина дни. На улица в квартала те забелязали автомобил „БМВ", шофиран от Никола, който подкарал заплашително колата към тях, но в последния момент извил волана. Дарина споделила на Ангел, че Никола я заплашвал от няколко дни, след като разбрал за новото момче в живота й. Бързакова потвърди, че е имала отношения с Никола Райчев, а към септември 2023 година се е срещала и с Ангел Здравков. Запознава се в началото на месец май с Никола чрез общи приятели. На 15 юни след парти има еднократни сексуални отношения с Никола в апартамента на нейна приятелка, по-късно пътуват заедно до морето с приятели, виждат се и в компания на други хора. Отклонявала е многократно желанието му да имат сериозна връзка с мотив, че той е по-малък от нея. Дарина призна пред съда, че Никола бил много импулсивен и преди време й е казал, че не се страхувал да убие човек, нито да лежи в затвора. От познати е чувала, че носи в колата си бухалка, нож и брадва, но не ги е виждала, когато се е возила при него.

На 28.09.2023 година Дарина и Никола се срещат отново в пицария в Пазарджик в компанията на други общи познати. Там Никола действа агресивно, като взема цигарата от устата й и я пуска в чашата й с кафе. Тя се ядосва и си тръгва. После се връща, за да си плати сметката. Тогава по телефона й звъни Ангел Здравков и тя по невнимание пуска телефона на високоговорител. Никола чува как Ангел я нарича с нежни имена. Тя си тръгва отново, а Никола я догонва и й казва, че иска да е с нея отново. Тя го отхвърля и му признава, че има връзка с Ангел.

Във фаталната вечер на 29 септември миналата година Дарина и Ангел били седнали на пейка пред блока на ул."Панайот Волов" и запалили по цигара, когато изневиделица се появил Райчев с колата си. Той носел нож в ръката си и се отправил към двамата. Дарина се изправила пред Никола, за да предпази Ангел, но афектираният и въоръжен с нож младеж грубо я блъснал и се нахвърлил върху Ангел. Той побягнал, но Райчев го настигнал и го намушкал в задната част на десния крак. Раненият младеж се опитал да избяга от нападателя си, но тъй като болката била силна, се опрял върху кола, паркирана в съседство и тогава последвал втори фатален удар в слабините.

Това сподели пред разширения съдебен състав 78-годишната Франклина Кочева, която живеела в блока и станала свидетел на убийството. Жената била седнала на пейка наблизо и видяла какво се случило в отрязъка от 18,30 ч. до 18,45 ч. и как момичето се опитало да предотврати фаталния край на случайната среща.

„Тя беше подпряла с ръката си по-ниското момче и му говореше нещо, но то се нахвърли върху другото и го намушка два пъти, след което избяга в посока паркинга", каза жената. Друг свидетел, също обитател на близкия блок, Здравко Нейчев разказа пред съда как са се опитали да помогнат на тежко ранения Ангел, който изгубил много кръв от дълбоката рана. Съседи веднага звъннали на телефон 112, но когато линейката пристигнала момчето вече не дишало. Около тялото му имало локва кръв, а причината за бързо настъпилата смърт било прерязването на жизнено важна артерия.

„Синът ни завърши Езикова гимназия „Бертолт Брехт" с успех 5,40 и бе приет да учи задочно „Маркетинг" в Пловдив", разказа пред магистратите бащата на убитото момче- Недялко Здравков. Той описа Ангел като добро, възпитано и работливо момче, което е работело заедно с него в семейната им фирма. Той разказа, че във фаталния ден синът му се е прибрал от София, чули са се и му е казал, че ще ходи до борсата в Огняново и след това ще се види за по цигара с едно момиче. Бащата не е знаел синът му да има връзка с Дарина Бързакова. Същата вечер го чакали към 19.00 ч. да се прибере за вечеря, тъй като час преди това им звъннал. За това, че нещо се е случило с Ангел, те научили от постове в социалните мрежи. Родителите веднага отишли в кв."Запад", но там били само разследващите полицаи. Никой не казал на родителите им къде е синът им. Оттам отиват в „Спешна помощ" и отново не получили веднага информация, а едва час по-късно лекарка им съобщила, че синът им е бил намушкан с нож и е починал. Като частни обвинители бяха разпитани и майката и сестрата на убитото момче- Михаела и Денислава, които също казаха, че не знаели за връзката на Ангел с Дарина Бързакова.

Следващото съдебно заседание ще бъде на 9 октомври, когато ще бъдат разпитани Никола Райчев и баща му.