Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ядрената война се доближава стремително. Къде са ни пацифистите?

В началото на 2024 г. т.нар. Часовник на Страшния съд бе сверен на 90 секунди до полунощ, тоест до ядрената война и неизбежния край на света. Това е най-ниската му стойност от 1947 г., когато го сътвориха група гузни американски атомни физици, участници в проекта “Манхатън”.

Струва ми се обаче, че ако пак го сверят тази седмица, най-вероятно ще скъсят времето до апокалипсиса на не повече от 10 секунди, тъй като в последните месеци опасността не отминава, а се трупа експоненциално. Онзи ден за първи път в браузера ми изскочи реклама за семеен ядрен бункер с всички удобства – на български език. Уви, много пари искат. Но това ме навежда на мисълта, че по света и у нас хората с пари вече са си го купили.

Не виждам обаче някой да се бори за мир в парламента,

по медиите, да не говорим за площадите. Само президентът Радев каза нещо за мира, като се срещна със Зеленски, за което бе порядъчно охулен. На днешните политици явно не им се живее.

Само един пример за нарастващата опасност – операцията на украинската армия в Курска област на Руската федерация постави под обстрел ядрената централа в Курчатов. Тя е от типа в Чернобил, т. е. използва уран-графитови реактори, които нямат як железобетонен купол като водно-водните в Козлодуй. Все едно да караш “Харли-Дейвидсън” без каска, бос и по къси гащета. Само едно сериозно артилерийско попадение – и ето ти нова чернобилска трагедия.

Бум – и цялата Курска област става необитаема. В такъв случай Кремъл спокойно може да отвърне с тактически ядрен удар в западните райони на Украйна, а това ще предизвика отговор от НАТО и така нататък. 2-3 бомби край Лвов или в Ростов са достатъчни, за да отровят цяла България веднъж завинаги. Повече никой няма да ни купува пипера.

Впрочем инспекторите на МАГАТЕ (Международната агенция за атомна енергия - б.р.) бяха на място при Курската централа и миналата седмица потвърдиха, че има обстрел, но не казаха кой е виновен. По принцип те не вземат страна.

Пак миналата седмица Кремъл реши да промени своята “ядрена доктрина”,

която досега изключваше изпреварващия ядрен удар. Сега явно ще го допуска при определени обстоятелства. Какви обстоятелства? Например ако НАТО се намеси със своя армия и авиация. Тогава Москва няма да има друг коз, освен да удари с нещо по-скромно, например колкото бомбите в Хирошима и Нагасаки. Едва ли ще започне с термоядрена бомба, тъй като ги пази за САЩ и НАТО. А и Лвов е твърде близо до Крим.

Миналата седмица Путин каза, може би на шега, че подкрепя Камала Харис в американската президентска надпревара. Но след 2 дни Камала получи подкрепата и на Дик Чейни, бившия вицепрезидент на Буш-младши, така че имаме основания за тревога. Чейни е може би най-изявеният ястреб в американската политика - смята се, че той е убедил Буш да нападне Ирак през 2003 година заради несъществуващи оръжия за масово унищожение. Чейни е републиканец и в случая изневерява на своята партия, направо си изгаря мостовете. Значи намира нещо много ценно и многообещаващо в кандидатката на демократите, не е тя гълъб на мира.

Впрочем да не пропусна – когато Тръмп стана президент през 2017 г., учените бутнаха стрелката от 3 минути на 2,5, тъй като се смяташе, че той е

велика заплаха за мира с този оранжев перчем

На следващата година севернокорейският наследник Ким Чен Ун заплаши Запада с ядреното копче, а Тръмп му отговори, че неговото копче е много по-голямо. В отговор учените доближиха апокалипсиса с още 30 секунди. Но пък Тръмп бе първият президент от времената на Картър (1977-1981), който не започна нито една нова война. Но не успя да излъже часовника, той усети скритата му нихилистична същност.

И обратното – когато Обама стана президент, дадоха му нобела за мир в аванс. Учените пък отдалечиха апокалипсиса с 1 минута - от 5 на 6. Уви, Обама не оправда очакванията – не изтегли войските от Афганистан и Ирак, но затова пък започна нови войни в Сирия и Либия. Така че като коментираме прищевките на апокалиптическия часовник, трябва да имаме предвид, че той силно се влияе от политическата коректност.

Освен ядрената заплаха към преценката на часовника за края на света се добавиха и глобалното затопляне, нетърпимостта към джендърно различните, насилието над жените и така нататък. И нещата много се размътиха. Струва ми се, че ако се върнем към първоначалните измерения, сега би трябвало да показва 11:58 - само 2 минути до края.

Толкова беше през 1953 г., когато умря Сталин. Аз бях дете, но си спомням, че навсякъде в София се вееха черни знамена, а червените бяха с черна лента. Да не пропусна, през 1953 г. и СССР, и САЩ направиха първите си опити с термоядрени бомби. По-късно стигнаха до едни мегатонове, които за малко да разцепят земното кълбо и чак тогава мирясаха.

Като говорим за противоатомни скривалища, те бяха много на мода през 1962 г., когато

заради Карибската криза светът мина на косъм от края

Тогава часовникът си остана на цели 7 минути от полунощ, тъй като кризата се разреши много бързо и ядрените учени не успяха да мръднат стрелките.

Но пък и тогавашните лидери действаха бързо. Те бяха съвсем друга порода политици. Хрушчов например беше прост селяндур без възпитание, но той бе воювал още в Гражданската война, а след това в цялата Велика отечествена война, както руснаците я наричат. Загубил бе първия си син на фронта (вторият се самоуби в САЩ през 2020 г.). Така че добре познаваше цената на войната.

Президентът Кенеди пък бе раняван на тихоокеанския фронт, заради раните изпитваше хронични болки в гърба и вземаше хормонални лекарства, които постоянно го тласкаха по наклонената плоскост на сексуалните авантюри. Така че тези различни във всичко лидери бяха еднакви в едно – за тях мирът бе най-висшата ценност. Достатъчно беше зетят на Хрушчов, вестникарят Алексей Аджубей да направи контакт през Робърт Кенеди, и двамата шефове на двете световни империи се договориха неформално, без никакви съветници и за броени часове.

Кой от днешните е способен на такава бърза сделка? Байдън? Путин? Фон дер Лайен? Пази Боже. Опозицията пък дори не може да организира една мирна демонстрация, а уж получават пари от Путин.

Освен че се договориха за ракетите, на другата година Кенеди и Хрушчов се разбраха да ограничат ядрените опити и да ги вкарат под земята. Тогава учените дръпнаха стрелката на 12 минути до апокалипсиса и светът въздъхна с облекчение. В същата година баща ми замина кореспондент на БТА в САЩ, а аз попаднах в клас с американски пубери. Учителят ме представи като гостенче отвъд желязната завеса и попита шеговито – а защо вашият комунистически лидер, Никита Хрушчов, каза: “Ние ще ви погребем?”. Наистина ли това искате, да ни погребете?”.

На тази крехка възраст аз не бях теоретически подготвен. Затова успях само да кажа: “Не знам… Ние скоро погребахме дядо и много го обичахме”.

В началото на 2024 г. “Часовникът на Страшния съд” бе сверен на 90 секунди до полунощ.