Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миниатюрна и крехка като порцеланова статуетка е София Рафаели, бронзовата медалистка по художествена гимнастика от Париж.
Миниатюрна и крехка като порцеланова статуетка е София Рафаели, бронзовата медалистка по художествена гимнастика от Париж.

Миниатюрна и крехка като порцеланова статуетка е София Рафаели, бронзовата медалистка по художествена гимнастика от Париж. За високата 157 см италианка това беше дебют на олимпийски игри, така че нареждането ѝ след германката Дария Варфоломеев и българката Боряна Калейн се смята за голям успех. За него през последните десет месеца допринесе безспорно работата на треньорката ѝ Клаудия Манчинели. Тя обаче я пое от ръцете на българо-италианката Жулиета Канталупи и на майка ѝ Кристина Гюрова, които са внучка и дъщеря на голямата българска гимнастичка и треньорка Жулиета Шишманова.

Заедно двете отгледаха от малка в залата във Фабриано не само София, а и приятелката ѝ Милена Балдасари, която също стигна до финала на олимпиадата в Париж, заемайки шесто място. Подобно на тях през ръцете и под грижите на българките преминаха и всички останали момичета, тренирали в спортния център на Фабриано, област Марке.

Днес мнозина на Апенините - не само медиите, а и публиката, наричат италианските гимнастички “пеперудите”. Сравняват 20-годишната София Рафаели с “атомна мравка”, тъй като е мъничка на ръст, но упорита и непреклонна в преследването на целите си. От 14 г. тя тренира гимнастика, като през последните месеци – по 8 часа дневно, пет дни в седмицата.

София се ражда на 19 януари 2004 г. в Киаравале, до Анкона. Още 4-годишна започва да се занимава със спортна гимнастика. Когато е на 7 г., ѝ

подаряват лента и топка

и това променя живота ѝ

Момиченцето иска да я запишат на художествена гимнастика. Най-близкият клуб обаче е на 60 км - в спортния център на Фабриано, където треньорки са 7 пъти националната шампионка на Италия Жулиета Канталупи и майка ѝ Кристина Гюрова. Хореограф е Биляна Дякова.

Майката на София - Милена, е инженер в Университета на Анкона, а баща ѝ е архитект. Те са прекалено заети с работата си, затова дядото на момичето - Нело, се предлага като “таксиметров” шофьор. Така започва всяка седмица да води внучката си с кола - 60 км в едната посока и други 60 на връщане. И така - допреди три години.

Ден след ден София израства в спорта, водена за ръка от българките Жулиета и Кристина. С момичето е и Милена Балдасари, с която са не само съотборнички, а и близки приятелки. През 2019 г. София печели сребърен медал на световното за девойки за съчетанията си с въже и бухалки. Сред големите момичето дебютира две години по-късно, получавайки сребро за обръча си на световното първенство. Тя е първата и единствена италианка, достигнала до злато в общото класиране на шампионата за световната купа.

Когато вече се налага всеки ден да бъде в залата, София се мести да живее във Фабриано, по подобие на приятелката си Милена. Десет месеца преди олимпиадата в Париж обаче Рафаели остава без треньорката си Жулиета Канталупи, която напуска по лични мотиви и отива да тренира състезателките на Израел. За нова треньорка на София и Милена е определена друга бивша възпитаничка от клуба на Фабриано - Клаудия Манчинели. Тя се връща в света на гимнастиката, който е напуснала преди години, за да се отдаде на киното и телевизията. Манчинели е актриса, която има зад гърба си участия в много тв сериали и филми, в някои от които и като главна героиня. Участвала е и в реклами. За кратко време успява да подготви двете гимнастички за олимпиадата.

“Жулиета Канталупи ме отгледа като гимнастичка, тя беше за мен като втора майка, научи ме на всичко, което знам”, каза в интервю за седмичника “Оджи” Рафаели през декември 2023 г.

“Преди всяко състезание другите треньорки ти дават указания - помни това, прави онова. Тя ми казваше единствено “Отиди и се забавлявай”. София допълва, че  получава месечна заплата от 1500 евро, тъй като се води на работа в полицията. Твърди, че

не знае колко точно

тежи, сигурно 43-44 кг,

защото в центъра във Фабриано махнали кантара още преди години. В клуба има специалист по хранене, но никой не прекалява с диетите. Самата София от време на време си позволява по някоя пица. И въпреки многото години упорит труд Канталупи и майка ѝ Кристина приключват с работата си във Фабриано.

“24 часа” попита Кристина Гюрова какво я е накарало да вземе това решение.

“Работихме заедно с дъщеря ми допреди година, тренирахме всички деца единствено аз и Жули. Мен ме изгониха преди 14 месеца. Клубът ми заяви, че не се нуждае от мен, че нищо не съм направила, работейки 22 г. на “черно”, така сега съм без пенсия”.

На въпрос дали иска всичко това да се каже публично, Гюрова отговори, че няма проблем и че

“никога не е била послушна и

не се е подмазвала на никого

Дъщеря съм на майка ми (Жулиета Шишманова – бел.авт.), тя беше такава, затова я мразеха, защото беше много честна и казваше истината”.

Гюрова казва за дъщеря си,че била принудена от федерацията да напусне заради създалата се обстановка в клуба и че след като двете си отишли от него, девет талантливи деца са го напуснали.

Кристина Гюрова коментира и играта на София Рафаели. Според българката тя играла лошо на финала и от съчетанията ѝ били премахнати всички рисковани елементи, а именно с тях се отличавала от другите. “За да знаеш да играеш трудна гимнастика, трябва да те научат и да могат да те поправят”, допълва още българката.