Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Дуров. СНИМКА: РОЙТЕРС
Павел Дуров. СНИМКА: РОЙТЕРС

Обяви обаче, че "престъпниците злоупотребяват" с платформата

Директорът и създател на платформата “Телеграм” Павел Дуров коментира за първи път задържането си в Париж, като нарече френските обвинения срещу него “погрешни”.

В пост в “Телеграм” руският милиардер написа, че след ареста на 24 август той бил разпитван от полицията 4 дни. Казали му, че бил лично отговорен за незаконното използване на мрежата от други хора, тъй като френските власти не получавали отговор от администрацията на “Телеграм”, обясни още той.

Дни след задържането на Дуров съдът във Франция разпореди той да не напуска страната, наложи му 5 млн. евро гаранция, а също го задължи да се явява в полицията 2 пъти седмично. Разследването срещу богаташа включва предполагаемо участие в организирана престъпност. Френските власти издирват и брата на Дуров Николай - съосновател на “Телеграм”, сочен за “мозъка” на платформата.

“Ако една страна не е доволна от дадена интернет услуга, установената практика е да започне съдебно дело срещу самата услуга”, категоричен е техмагнатът. Според него освен това “използването на закони от ерата преди смартфоните за обвинение на изпълнителен директор в престъпления, извършени от трети страни на управляваната от него платформа, е погрешен подход”. Дуров е категоричен, че “изграждането на технологии е достатъчно трудно и без това” и “никой новатор няма да създава нови инструменти, ако знае, че може да бъде подведен под лична отговорност за потенциална злоупотреба с тях”. Дуров отхвърли твърденията, че платформата му е “някакъв анархичен рай” и посочи, че “всеки ден сваляме милиони вредни публикации и канали”.

Руският милиардер обясни още, че “френските власти имаха много начини да се свържат с мен, за да поискат съдействие”, и уточни, че като гражданин на Франция често е бил на посещения в консулството на страната в Дубай. Дуров освен това създал по молба на властите “гореща линия в телеграм за справяне със заплахата от тероризъм във Франция”.

Той призна, че наистина има и злоупотреби в мрежата и че той и ръководството на платформата е поело ангажимент да си сътрудничат с регулаторните органи.

“Внезапното увеличаване на броя на потребителите на телеграм до 950 млн. души предизвика затруднения, които улесниха престъпниците да злоупотребяват с нашата платформа”, коментира още Дуров и обяви, че си е поставил лична цел да гарантира, че ще подобри значително нещата. “Вече започнахме този процес вътрешно и съвсем скоро ще споделя повече подробности за нашия напредък”, увери той.