Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия убива украински войници, които са се предали Снимка: Twitter/@Iamvisionrz
Русия убива украински войници, които са се предали Снимка: Twitter/@Iamvisionrz

Видео показва как руски войници убиват трима украинци, които вече са се предали. Мъжете се свличат на прашния път, застават на колене, сложили ръце на главите си. Но секунди по-късно вече лежат неподвижни.

Това се вижда на запис от украински дрон, с който Си Ен Ен се сдобива. Кадрите са заснети по време на сраженията в края на август близо до град Покровск в Източна Украйна.

Инцидентът е само един от случаите на жестоките екзекуции, които са се увеличили през тази година, заяви украински официален представител. Източници от украинското отбранително разузнаване предоставиха на Си Ен Ен списък с 15 случая от ноември насам, повечето от които са подкрепени от видео или аудиозаписи от дронове. В тях се твърди, че вместо да бъдат взети в плен, предалите се украински войници са убити от руснаците на фронтовата линия. 

Главният прокурор на Украйна Андрей Костин заяви, че службата му разследва 28 такива инцидента от началото на войната, при които са загинали общо 62 украински военнослужещи.

Кадрите от Покровска област изглежда са само един случай на безмилостната тактика на руските войници, които продължават да напредват в източната част на Украйна.

Москва се опитва да завземе Покровск въпреки неотдавнашните успехи на Киев в руския граничен район Курск. Скоро Кремъл може да бъде принуден да пренасочи войски за защита на собствените си граници.

Украинските прокурори смятат предполагаемите убийства за военни престъпления. „Ако военнопленниците се предадат, ако са без оръжие в ръцете си, тогава екзекуцията по бързата процедура е военно престъпление", заяви Костин.

Той твърди, че такива престъпления са били извършени в различни райони на Украйна и според него става въпрос за престъпления срещу човечеството. "Тази политика е организирана от Кремъл. Тя е заповед на конкретни командири", сочи Костин.

Украинският служител, който предостави кадрите от дрон в Покровск, заяви, че тяхното подразделение знае за множество подобни случаи на фронтовата линия, които не са били оповестени или разследвани.

Някои скорошни инциденти бяха оповестени публично, като едно от подразделенията в Торецк заяви в Телеграм, че разполага с видеозапис от дрон, който публикува във вторник, на който се вижда как трима украински войници излизат от мазе с вдигнати ръце, след което са застреляни от руски войници. Прокурорите в Донецка област заявиха, че са започнали разследване за „нарушаване на законите на войната, съчетано с умишлено убийство".

Няколко руски военнослужещи бяха изправени пред съда по обвинение в такива убийства, включително един от Запорожка в Украйна. Украинските прокурори твърдят, че руснакът е бил освободен от присъдата си за кражба през ноември, за да служи в 127-а мотострелкова дивизия на руската армия. Прокурорите публикуваха кадри от дрон в подкрепа на твърдението си, че руснакът е застрелял украински войник през януари, когато той излиза с вдигнати ръце от окопа си край Приютне и след това коленичи.

Докато на руския президент Владимир Путин е издадена заповед за арест от Международния наказателен съд заради ролята му в предполагаема схема за насилствено депортиране на украински деца в Русия, Киев продължава да обвинява Москва в извършването на геноцид. Главният прокурор Костин смята, че систематичният характер на тези предполагаеми екзекуции на бойното поле означава, че те могат да станат част от по-широкообхватното дело.

Специалният докладчик на ООН по въпросите на извънсъдебните, бързите и произволните екзекуции д-р Морис Тидбол-Бинц посети Украйна през май по покана на Киев, отчасти за да проучи докладите за екзекуции по време на бойните действия.

Разследващ от ООН заяви, че е проучил някои от екзекуциите. „Има много такива. Съществува модел", каза източникът. „Убийствата поотделно са военни престъпления, а заедно биха могли да се определят като престъпления срещу човечеството".