Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Тумпаров, Васил Божков и Борис Бекяров ( от ляво на дясно) чакат началото на заседанието.
Александър Тумпаров, Васил Божков и Борис Бекяров ( от ляво на дясно) чакат началото на заседанието.

Подсъдимият бизнесмен ще участва в изборите с коалиция или ще подкрепи друга

Половината подсъдими от бандата на Васил Божков по хазартното дело са пенсионери, включително и той. Това стана ясно на заседанието в сряда, когато съдът одобри разпити само на 22-ма свидетели от всички 270, които са разпитвани по време на разследването.

Подсъдимите по хазартното дело са 10 души. “Стипендиант съм на НОИ”, пошегува се бившият шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев, когато съдията го попита какво работи. Митев вече е прехвърлил 70-те. Тази възраст скоро ще навършат и други двама подсъдими - бизнесмените Александър Тумпаров и Борис Бекяров, които също обявиха, че са пенсионери. Това каза за себе си и Васил Божков, който наскоро навърши 68 г., както и съдружникът му Георги Попов, който беше с него в Дубай, но се прибра по-рано. В началото на 2020 г., когато започна разследването за неплатените такси от хазарта, всички бяха в трудоспособна възраст. Това е първото дело за организирана престъпна група, в която повечето подсъдими са на пенсионна възраст.

Останалите са Александър Георгиев, също бивш шеф на комисията по хазарта, отговорникът за контрола в закритата вече институция Тодор Марков, бившият член на същата институция Пламен Георгиев, съпругата на Божков Елена Динева и секретарката Йоана Чолакова. Обвиненията са за престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, ръководена от Божков. В основата на делото са неплатените 560 млн. лв. от държавни такси за хазарт за 5 г., през които работеха лотариите му. Делото ще се гледа по съкратената процедура. Основните свидетели са братята Цветомир и Боян Найденови, които бяха съдружници на Божков. В сряда те не се явиха, но адвокатът им каза, че ще дойдат на 6 ноември, за когато са призовани. На този ден, както и на 7 и 8-и ще бъдат разпитани всички свидетели.

“Адмирирам желанието на защитата за съкратено съдебно следствие. Така делото ще приключи бързо”, каза прокурор Ангел Кънев след заседанието.

“Това дело е смешно и безсмислено, няма нито един свидетел, Серафимов и братя Найденови веднъж са явни свидетели, друг път са тайни. Ние приемаме показанията на всички 270 свидетели, но искаме в залата да бъдат разпитани само 22-ма”, каза Васил Божков. Освен това той е разследван и по делото за антиките му, както и за подбудителство към убийства на 3-ма души - Манол Велев, Йордан Динов и Бойка Стоянова. То също е внесено в съда и се чака разпоредително заседание.

“Очаквам това дело да бъде върнато на прокуратурата. Там няма нищо. Не съм извършвал престъпления, не се притеснявам от други дела”, обяви Божков, който е и лидер на партия “Център”. “На изборите може би ще се явим в някаква коалиция или ще подкрепим някого, още не сме решили. Ще бъдем с тези, които са против Пеевски, зависимостите и корупцията”, каза Божков по актуалната тема за вота на 27 октомври.