Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният кабинет на Димитър Главчев официално изпрати кандидатурата на Екатерина Захариева.
Служебният кабинет на Димитър Главчев официално изпрати кандидатурата на Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева била “близка до руския външен министър Сергей Лавров” и е била в схеми за продаване на български паспорти като министър.

Подобни стари и неверни компромати бяха извадени срещу българката, кандидатка за европейски комисар, от български политици и “журналисти” и препрани в издания в Брюксел.

Атаката достигна пик във вторник,

след като Захариева стана единствената българска номинация за европейски комисар

Първоначално служебното правителство бе номинирало бившата министърка и депутат от ГЕРБ и Юлиян Попов (издигнат от ПП-ДБ). В понеделник вечерта след интервюта с двамата шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен поиска да получи вече официалната номинация на Захариева. И това стана рано сутринта във вторник с решение на кабинета на Димитър Главчев.

Екатерина Захариева вероятно ще получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ, съобщи преди дни “Политико”. Изданието обаче уточнява, че това е негово обосновано предположение, тъй като България не се кандидатира за нито един от ключовите постове. Това няма да е нов ресор за страната ни, тъй като Кристалина Георгиева бе еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в периода 2010-2014 г. при втория мандат на Комисията “Барозу”.

Неофициално Захариева обаче се спряга и за ресор регионално развитие или транспорт. Какво ще получи, ще се разбере, когато Фон дер Лайен официално обяви състава на комисията.

Паралелно с процеса по номиниране на български кандидат за еврокомисар медии претоплиха скандал, който се развихри около т.нар. златни паспорти, когато Захариева бе министър на външните работи.

Във вторник сутрин Българското национално радио публикува материал на кореспондентката си в Брюксел, озаглавен “Политико: Скандал от 2018 г. хвърля сянка върху българската номинация за ЕК”. Това твърдение обаче не е на брюкселското издание, което принадлежи на концерна “Аксел Шпрингер”. То е на българския евродепутат Никола Минчев от ПП-ДБ.

Публикацията на “Политико” всъщност се занимава с “прекаленото” желание на председателката на Еврокомисията в нея да има повече жени и и разглежда всички кандидатки с шанс да попаднат в новата ЕК, като посочва лошите им страни. За Захариева пише, че срещу нея са извадени ножовете и опонентите ѝ са нетърпеливи да напомнят на всички как е замесено името ѝ в скандала от 2018 г. за продажба на български паспорти. Всичко това го няма в текста на кореспондентката на БНР, а в заглавие са извадени думи на Никола Минчев и са приписани на изданието.

По-късно БНР се поправи и промени заглавието на текста си на “Никола Минчев пред “Политико”: Скандал от 2018 г. хвърля сянка върху българската номинация за ЕК”.

НИКОЛА МИНЧЕВ
НИКОЛА МИНЧЕВ

“24 часа”, верен на позицията си да поднесе коректно фактите, преведе точно “Политико” за Захариева едно към едно със заглавие от техния текст: “Политико: Извадиха ножовете за Екатерина Захариева”.

Всъщност атаката срещу депутатката от ГЕРБ

започна на 30 август в брюкселския сайт Euractiv.com и продължи в българския сайт

euractiv.bg.

В първия зам.главен редактор е журналистът Георги Готев, а във втория той е негов издател.

ГЕОРГИ ГОТЕВ
ГЕОРГИ ГОТЕВ

Българинът публикува свой текст от 2018 г., в който името на бившата външна министърка е замесено в скандала с продажба на български паспорти. Готев цитира уволнена от Захариева служителка Катя Матева, която твърди, че министърката е участвала в схемата. Самият Готев е уволнен от външно министерство през 1998 г. от Надежда Михайлова, което вероятно е причина за лошото му чувство към СДС и после към ГЕРБ. Името му бе обявено като агент “Иванов” от Комисията по досиетата. В Брюксел той е платен сътрудник на евродепутата от БСП Иво Христов.

Атаката срещу номинираната за евродепутат дама Готев продължава в сайта си euractiv.bg. Медията пуска в колонката си за мнения коментар на депутата от ПП-ДБ Йордан Терзийски, който приписва на Захариева огромно количество грехове. (За колонката е направена уговорка, че отразява мнението на авторите, а не на мрежата Euractiv Media network, която издава 12 подобни сайта в Брюксел -б.р.)

ЙОРДАН ТЕРЗИЙСКИ
ЙОРДАН ТЕРЗИЙСКИ

Най-интересното, но уви, неточно в твърденията на Терзийски е, че Захариева е близка с руския външен министър Сергей Лавров. Сайтът пуска дори тяхна снимка. А всъщност

бившата външна министърка е единствената, спомената поименно в сайта на руското МИД, оглавявано от Лавров, като враг на Русия

Опорките, развити от Терзийски, са препечатани в Euractiv.com. След няколко дни там излизат същите твърдения, вече споделени от евродепутата Никола Минчев.

Мнението му удивително съвпада с това на Терзийски - той използва същите думи и словосъчетания, макар и да е говорил пред Антоанета Руси от “Политико”. Тя е българска журналистка.

Всичко изброено по-горе се разпространява усърдно във фейсбук от Терзийски и се лайква от членове и фенове на ПП-ДБ. Колегата им евродепутат от ПП-ДБ Радан Кънев обаче във вторник лично се е извинявал на колегите си от ГЕРБ и определил атаката като срамна.

Сега тези опорки вероятно ще бъдат включени като въпроси на различни евродепутати към Екатерина Захариева при изслушването ѝ пред комисиите в Европарламента. На брюкселски жаргон това се нарича “гриловане” - печене на бавен огън, и никак не е безобидно. Все пак през 2010 г. така отпадна кандидатката на ГЕРБ за еврокомисар Румяна Желева и бе заменена от Кристалина Георгиева.