Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Бакалова в сцена от филма “Триумф”
СНИМКА: НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР
Мария Бакалова в сцена от филма “Триумф” СНИМКА: НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР

Комисията, в която е и Стефан Командарев, единодушно номинира филма

Три години откакто не успя да спечели “Оскар”, актрисата Мария Бакалова отново се запътва към престижните награди. Този път с българския филм “Триумф”. Ще я видим в ролята на ясновидка, която помага на секретна работна група от високопоставени офицери от Българската армия да намери мистериозен артефакт. За него се предполага, че ще донесе “окончателния триумф”.

Сюжетът на лентата е по действителни събития, като се връща назад през 90-те години на миналия век. Режисьори са талантливото дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които вече имат няколко много успешни филма.

Сценарият е на Кристина Грозева, Дечо Таралежков и Петър Вълчанов. Оператор е Крум Родригес, а музиката е на Теодор Иконому.

Освен Мария Бакалова в актьорския състав влизат още Маргита Гошева, Юлиан Вергов, Юлиан Костов, Станислав Ганчев и Иван Савов.

Филмът все още не е представян у нас, а и няма обявена премиерна дата. Но

ще бъде показан

в Канада,

защото е селектиран в състезателната програма на Международния филмов фестивал в Торонто TIFF. Събитието започва утре и ще продължи до 15 септември. Там ще се конкурират общо 10 филма за наградата от 20 хил. канадски долара.

След световната му премиера предстои да видим дали ще бъде номиниран за “Оскар” в категорията за международен филм. Засега само е направена първата стъпка към авторитетната кинонаграда. Специална комисия за избор за номинация на български филм единодушно посочи “Триумф”, но самите номинации ще бъдат обявени в началото на следващата година.

Председател на комисията у нас е Мира Сталева. Тя е фестивален програматор, продуцент и киноразпространител. Останалите членове на комисията са Жаклин Вагенщайн, Сабина Петкова - кинокритик, Стефан Командарев - режисьор, и Мартичка Божилова, която е продуцент.

Все още не е ясно дали филмът ще представи истинските събития, случили се през 1990 г. Тогава по заповед на Генералния щаб на Българската армия започват разкопки в село Царичина, защото е изпратена информация от извънземна цивилизация, според която там се намира гробницата на първото същество, живяло някога на Земята. Съкровището на цар Самуил, първият човек, двуполово извънземно и тайнствена пирамида са само част от легендите около изкопаването от Българската армия на

160-метрова

спираловидна

дупка в селото

То се намира на около 30 км от София, но все още никой не знае истинската причина за мащабната военна операция “Слънчев лъч”.

В началото военните успяват да направят дупка от 2,5 метра, а след това с работата се заемат само висши офицери. Операцията се води лично от началника на химическите войски ген. Любомир Динев, в нея участват още полк. Цветко Кънев, полк. Делчо Наплатанов и дъщеря му - екстрасенсът Марина Наплатанова.

Най-вероятно Мария Бакалова ще изиграе ролята на Марина Наплатанова, а Юлиан Вергов ще влезе в образа на нейния баща. Във филма героите им се казват Слава Платникова и полк. Платников. Иван Бърнев е министър на отбраната. 

Сцена от българското предложение за "Оскар" - "Триумф"
СНИМКА: НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР
Сцена от българското предложение за "Оскар" - "Триумф" СНИМКА: НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР

Всъщност идеята за разкопаването тръгва след сън на жителя на софийското село Димитър Кекеменов, който сънува Иван Вазов, Г. С. Раковски, Васил Левски и Христо Ботев. Те му казали с точни координати къде е заровено имането на Самуил. Тогава по спомени той чертае скица за скритото богатство, с която отива при шефа на асоциация “Феномени” Стамен Стаменов. Двамата разказват историята пред началника на Генералния щаб на Министерството на отбраната ген.-полк. Радню Минчев и машината се задвижва. В екипа влиза и друг екстрасенс - Елисавета Логинова, която твърди, че разговаря с извънземна цивилизация. 

Сцена от българското предложение за "Оскар" - "Триумф"
СНИМКА: НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР
Сцена от българското предложение за "Оскар" - "Триумф" СНИМКА: НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР

Само четири са големите ни

постижения за престижните награди

Cамо четири са най-големите български постижения в голямата битка: игралният филм “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, анимационният “Сляпата Вайша”, на актьора Димитър Маринов и Мария Бакалова - единствената българска актриса, номинирана за наградата.

През 2010 г. Американската киноакадемия сложи филма “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев в топ 9 за най-добър чуждоезичен филм. Осемминутният филм на режисьора Теодор Ушев “Сляпата Вайша” по разказа на Георги Господинов е сред номинираните 5 анимационни филма през 2017 г., но не получава наградата. През 2019 г. “Зелената книга” на Питър Фарели спечели три оскара, включително и за най-добър филм. На сцената заедно с целия звезден екип излезе и българинът Димитър Маринов, който играе епизодична роля на руснак виолончелист.

Миналата година “Уроците на Блага” на режисьора Стефан Командарев бе в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за наградата “Оскар” за международен филм. Лентата, в която главна роля игра Ели Скорчева, обаче не попадна в късия списък.