Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кимон Георгиев и Георги Димитров
Снимки: Архив
Кимон Георгиев и Георги Димитров Снимки: Архив

Ден преди това България се оказва във война и със Съветския съюз, и с Германия

Въпреки многобройните му тълкувания отговорът е, че се е случило логичното според хода на събитията. След огромните загуби и бързото настъпление на германците в Съветския съюз в първата година на войната през зимата на 1942/1943 бойните им успехи секват. През февруари 1943 г. руснаците печелят битката при Сталинград, започнала още през юли 1942 г. и тръгват в настъпление. Днес тя се смята за най-кръвопролитната във Втората световна война. Пленени и убити са над 250 хил. немци, а и приблизително толкова са и жертвите от руска страна. Германците са принудени да отстъпват.

На 5 юли 1943 г. започва битката при Курск, отново с настъпление на германците. От двете воюващи страни участват над 4 милиона войници. След 10 дни немците са принудени да отстъпят, като са загубили около 500 000 войници. Пътят за настъпление на Червената армия към Европа е открит. Това не предизвиква кой знае какви вълнения сред делата на родните политици, които продължават да вярват в успеха на Германия.

Безпокойствата ще дойдат по-късно. Седемнайсет дни след смъртта на цар Борис, на 14 септември, е утвърдено ново правителство на Добри Божилов, тъй като предишният министър-председател Богдан Филов е утвърден за регент. Правителството му определено е прогерманско. В същото време нелегалната и партизанската борба в България се засилват. Година и половина назад е останала във времето, когато оцелелите парашутисти и подводничари се опитват да създадат партизански чети в Карловско и Велинградско - на едното място в планините излизат двама души, а на другото петима, като някои се връщат след няколко седмици по родните си места. С обръщането на хода на войната и партизанското движение се засилва. Дотолкова, че според официални данни партизаните и нелегалните през август 1944 г. са около 15 000 души!? Това не пречи по решение на нелегалната БРП(к) през пролетта на 1943 г. страната да е разделена на 12 въстанически оперативни зони, обединени от щаб на НОВА - Народноосвободителна въстаническа армия, които трябвало да съборят съществуващия режим в... подходящ момент. Създадени са и първите партизански отряди. Правителството на Добри Божилов по внушение на тримата регенти Богдан Филов, ген. Никола Михов и принц Кирил приема закон за създаване на жандармерия - специални военни части за борба с партизаните и нелегалните.

Тримата регенти - Филов, принц Кирил и Михов
Тримата регенти - Филов, принц Кирил и Михов

За убит партизанин и отрязаната му глава за доказателство е утвърдено да се дават като награда по 50 000 лева

Това става с решение на Народното събрание. В резултат средногорските партизански отряди “Христо Ботев” и “Васил Левски”, Габровско-севлиевският след битката при Балван и отряд “Антон Иванов” са разгромени. В края на януари правителството получава нота от Съветския съюз да преустанови строителството на германски военни кораби и катери във Варна и Бургас. Следва отказ. В същото време се засилват и англо-американските бомбардировки над София, най-тежките от които са на 10 януари и 30 март 1944 г. Това е резултатът от “символичната” война, обявена на Англия и САЩ на 14 декември 1941 г. Убити са над 1800 души, близо 2400 са ранени, а в София са разрушени десетки хиляди сгради.

Възстановени са лагерите за антифашисти, в различно време са въдворени над 10 000 души. Издадени са 1600 смъртни присъди, от които 400 са изпълнени. З сравнение: Народният съд издава 2730 смъртни присъди, като няма точни данни колко са безследно изчезналите и убитите в първите дни след 9 септември 1944 г.

Посрещане на Червената армия
Посрещане на Червената армия

На 24 март Атанас Буров, Нникола Мушанов, Александър Гергинов, Петко Стайнов, Димитър Гичев, Кимон Георгиев, Вергил Димов, Константин Муравиев, Никола Петков и Кръстьо Пастухов публикуват възвание до регентите и министър-председателя за промяна на политиката на България.

В него четем: “Настъпилите през 1943-1944 политически и военни събития потвърждават за лишен път у нас убеждението, че войната е загубена за Германия и нейните съюзници. Ясно е тогава каква съдба очаква България. Дори и в най-благоприятния за Германия случай много малко вероятно е впрочем да успее да сключи сепаративен мир, съюзниците ѝ ще бъдат изоставени на съдбата ѝ или ще послужат за разменна монета. А не е трудно да се види каква ще бъде участта на отечеството ни срещу мощния съюз на мировите империи и срещу съседите ни от юг, запад и изток”.

И в следващ абзац: “Такова правителство, опирайки се на народното доверие, осланяйки се на народната мощ, ще може между другото да използва щастливото обстоятелство, че дипломатическите връзки с Русия са запазени, за да одобри отношенията с освободителката ни, която ще има да играе решаваща роля за съдбата на балканските народи”.

Никой от управляващите не ѝ обръща внимание. На 6 август към “Декларацията на десетте”, както е определена, се присъединяват Иван Пашов, Минчо Нейчев и Моско Москов и публикуват декларация относно политиката, която трябва да следва България. В нея те обясняват, че основната грешка на външната политика е “напускане на неутралитета, подписване на Тристранния пакт и обявяването на война на Англия и Съединените щати, че развитието на действията по бойните театри и скъсването на отношенията между Турция и Германия приближават пламъците на войната до границите ни”. По-нататък пишат, че след напускането на Италия Тристранният пакт вече не съществува и обвързванията ни с Германия са обезсилени. В шест точки, най-важните от които определят: коренна промяна на дотогавашния курс на външната политика, заради неоправданото присъствие на германски войски на територията на България да се изтеглят незабавно войските ни от “новоприсъединените земи”, спиране на “войната” с Англия и Съединените щати и “да се поведе смело и открито една искрена и приятелска, изпълнена с доверие политика на нашата освободителка Русия”.

И този повик не е чут от управляващите. На 2 септември 1944 г., с оглед на коренно променената политическа обстановка, е сменено правителтството на Иван Багрянов, управлявало само три месеца, с това на Константин Муравиев. Народното събрание е преустановило своята работа на 23 август. В едни от последните му заседания се обсъждат делата на българския корпус в Югославия и отпускането на заем от 13 млн. лева за стабилизиране на държавата.

В правителството на Константин Муравиев трима от подписалите декларациите са министри без портфейл Атанас Буров, Никола Мушанов и Димитър Гичев, а Александър Гергинов и Вергил Димов - действащи. То обаче не е подкрепено от ръководителите на Отечествения фронт. На 5 септември сутрешните вестници и радиото оповестяват програмната му декларация. То се обявява за една здрава и силна власт при истинско демократично управление,

даването на пълна и безусловна амнистия

на “всички провинени във връзка с борбата на народа срещу диктаторските режими и в борбата между властта и гражданската съпротива срещу политиката на военно сътрудничество с Германия”. Обявява, че ще разтури всички “насърчавани отвън” фашистки организации, както и 25-ото народно събрание. Като основна цел си поставя обезсилване на Тристранния пакт, примирие с Англия и САЩ, оттегляне на окупационния корпус. И още: “Като първа своя грижа правителството ще поведе открито една искрена, приятелска, изпълнена с доверие политика към братска Русия, използвайки щастливо запазените нормални отношения с правителството ѝ, за да развие тези отношения до най-пълно и постоянно приятелство, каквото подобава между освободен и освободителка”.

Добри Божилов на среща с Хитлер през ноември 1943 г.
Добри Божилов на среща с Хитлер през ноември 1943 г.

Нищо подобно не се случва. Още от края на август членове на Отечествения фронт се събират на няколко пъти на заседания, за да подготвят и обсъдят действията за преврат. Решава се да се осигури ненамесата на армията, партизанските отряди да се придвижат в столицата и в решителния момент при завземане на военното министерство и радиото, ако се окаже съпротива, да действат с нелегалните.

Трети украински фронт, наброяващ над 200 000 души, обединени в три армии, пък вече е около Констанца и Мангалия. Разузнавателни руски групи навлизат в Североизточна България и не срещат никаква съпротива. Те не откриват и окопни и защитни съоръжения.

На 5 септември Съветският съюз обявява война на България. Решението е взето в 19 ч, но в 20,30 ч управляващият съветското посолство Дмитрий Федичкин я връчва на министър-председателя Константин Муравиев.

На 8 септември командващият Трети украински фронт маршал Толбухин се обръща с призив към българския народ: “Българи! Червената армия няма намерение да се бори срещу българския народ и неговата армия, тъй като счита българския народ за братски народ. Червената армия има една задача - да победи немците и да ускори настъпването на всеобщия мир”. Това пък предизвиква съответната реакция на регентите и правителството. Същия ден съветските войски навлизат в България през северната сухопътна граница и през пристанищата ни в Черно море. Не им е оказана никаква съпротива, а на много места са посрещани доброжелателно и с радост. Не е за учудване - българският народ за втори път за 3 години посреща “освободители” - един път германци, втори път - руснаци. Народопсихология!

Пак на 8 септември в дома на Кимон Георгиев се събират превратаджиите от Отечествения фронт. Освен него комунисти не са Дамян Велчев, Никола Петков, Григор Чешмеджиев. Определни са часът - 3,00, и съставът на правителството след завземане на властта. Дамян Велчев отказва да е вътрешен министър и на негово място е определен Антон Югов. Всъщност в правителството, утвърдено с указ веднага след преврата, освен него само двама са действащи министри на БРП(к) - на правосъдието Минчо Нейчев и на народното здраве Рачо Ангелов. Добри Терпешев е министър без портфейл. Останалите са социалдемократи, звенари и земеделци, а министърът на пропагандата Димо Казасов е безпартиен.

В 2,45 ч дежурният офицер в Министерството на отбраната отваря вратата и пуска в него четирима офицери. Малко по-късно пристигат и членовете на определеното отечественофронтовско правителство. Извикани са и двамата регенти, за да утвърдят извършения преврат. Генерал Маринов дава заповед до военните поделения да изпълняват нарежданията на новата власт. Регентите са освободени и на тяхно място са назначени Тодор Павлов, Венелин Ганев и Цвятко Бобошевски. На 10 септември съветски войски влизат в София.

Това е. Няма нито безпримерен, нито чутовен героизъм, още по-малко пък свидни жертви в един определено логичен преврат, толкова дълго възхвалян и не по-малко отричан.

Константин Муравиев сред народа
Константин Муравиев сред народа

Как България се оказа едновременно във война със Съветския съюз и Германия?

В безвластието, което цари в началото на септември тримата регенти, допреди дни отявлени германофили, на 8 септември публикуват Прокламация към българския народ. Обявяването на война на Германия е отговор на обявената от Съветския съюз война на България и е обсъждано два дни преди това, но не е взето решение, тъй като военният министър генерал Иван Маринов се противопоставя. Регентите са останали двама, тъй като Богдан Филов е подал оставка, несъгласен с решението да се обяви война на доскорошния съюзник.

Ето текста на прокламацията:

„БЪЛГАРИ,

Българското правителство, в защита на законните интереси на българската държава, реши да пристъпи към обезоръжаването и задържането на влезлите в територията на царството германски военни части и да поиска от всички германски части, намиращи се от по-рано в България, да напуснат пределите й.

Без никакво наше предизвикателство германските военни власти не само неохотно изпълниха тези наши законни искания, но прибягнаха до действия срещу българската войска, които засегнаха нейната военна чест и бойна сила, както и достойнството и честта на независимата българска държава. Те с измама плениха щабовете на окупационния корпус и на три дивизии и със сила обезоръжиха части от същия корпус.

Българското правителство, за да защити честта на българската войска и достойнството и честта на българската държава обяви положението на война между България и Германия. Това положение влиза в сила от днес, 8-и септември 18 часа.

Правителството изпълнявайки така дълга си към отечеството е убедено, че ще има подкрепата на целия български народ. То твърдо вярва, че ще има подкрепата на целия български народ. То твърдо вярва, че като застава в реда на държавите, които се борят за правата и свободите на народите, ще намери подкрепата на великите държави, които стоят начело на тази борба.

ГРАЖДАНИ,

България днес е там, гдето винаги са били тежненията и чувствата на българския народ и интересите на отечеството.

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Издадена в София на 8-и септемврий 1944 г.

На първообразния собственоръчно написано

Кирил княз Преславски,

генерал Никола Михов

Преподписали председател на Министерския съвет, м-р на външните работи Константин Муравиев,

министри без портфейл: Никола Мушанов, Димитър Гичев, Атанас Буров

министър на вътрешните работи и народното здраве и временно управляющ министерството на железниците, пощите и телеграфите Вергил Димов,

министър на финансите и временно управляющ министерството на промишлеността, търговията и труда д-р Александър Гергинов,

министър на правосъдието и временно управляющ министерството на народното просвещение Борис Павлов,

министър на войната Иван Маринов, генерал-майор,
министър на земеделието и държавните имоти Христо Г. Попов,

министър на общите сгради и благоустройството Стефан Даскалов."