Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметникът на Съединението в Пловдив е изваян от Величко Минеков.
Паметникът на Съединението в Пловдив е изваян от Величко Минеков.

Авторът е скулпторът Величко Минеков

Две крила на птица - Княжество България и Източна Румелия, символизира монументът в чест на Съединението, който се издига на едноименния площад в Пловдив. И тази година край него ще се събере държавният елит, за да почете 139 г. от голямото събитие.

"Както птицата не може да лети с едно крило, така и млада България не може да съществува разделена", обяснил идеята си скулпторът Величко Минеков, преди да получи картбланш от тогавашното градско и партийно ръководство, за да извае паметника.

Към аргументите той добавил, че красивата девойка, която се издига в средата на композицията, държейки венец, символизира младата държава.

Монументът е открит през 1985 г. по случай 100 г. от обявяването на историческия акт. Лентата реже тогавашният държавен и партиен ръководител Тодор Живков. Както всеки паметник, и този бил посрещнат с недоволство. Минеков трябвало да обяснява какво иска да изобрази.

Решението било спуснато на Окръжния комитет на БКП за изпълнение, а оттам машината се завъртяла на пълни обороти. Нямало конкурс за авторско решение. Изработката била възложена директно на Минеков.

За три месеца били завършени паметникът и площадът около него. Дошло знаменателното събитие. Стекъл се народ, милицията отцепила района, всичко било под контрол.

Живков се появил и се провикнал: "Къде си бе, Величко?". Всички замръзнали, настанала страшна суматоха.

"Абе, Величко, направил си голям паметник!", изрекъл Тато и всички си отдъхнали.

Чествания стягат и в съседния град Съединение, тамошният паметник се извисява на 15 метра.