Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кандидатите за президент на САЩ Камала Харис (ляво) и Доналд Тръмп (дясно)
СНИМКА: Twitter/ @DramaAlert
Кандидатите за президент на САЩ Камала Харис (ляво) и Доналд Тръмп (дясно) СНИМКА: Twitter/ @DramaAlert

В САЩ набира скорост огромен скандал, след като Министерство на правосъдието обяви, че някои от най-големите звезди в десните социални медии неволно са били част от зловеща руска операция за влияние върху изборите в САЩ през 2024 г.

Според разкритите документи руски държавни продуценти са насочили близо 10 милиона долара към неназована онлайн медийна компания, базирана в Тенеси.

Макар че разследването продължава и все още няма повдигнати обвинения срещу конкретни лица медии като CNN разкриха, че става дума за Tenet Media, където са привлечени десни коментатори с милиони последователи в социалните мрежи като Тим Пул, Бени Джонсън, Лорън Саутърн, Тейлър Хансен, Мат Кристиансен и Дейв Рубин. 

Двама служители на руски държавни медии бяха обвинени в заговор за нарушаване на Закона за регистрация на чуждестранни агенти и пране на пари.

Министерство на правосъдието на САЩ разкрива, че тайните плащания на Кремъл за популярните десни фигури са правени без те да знаят откъде е финансирането им, но с него е било финансирано разпространението на тези, подкрепящи руските интереси.

Затова в обвинителния акт се посочва колко отворена е новата медийна екосистема за проникване, където независими инфлуенсъри, подкастъри и създатели на онлайн съдържание работят с минимум предпазни средства срещу подобно чуждо влияние и почти нулева прозрачност.