Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът остави Румен Гайтански-Вълка в съда
Съдът остави Румен Гайтански-Вълка в съда
  • Съдът остави Гайтански в ареста, адвокатите намесиха и изборите в сюжета, но не стана ясно дали той ще участва в тях, или спонсорира партия

Сюрприз поднесоха адвокатите на Румен Гайтански - Вълка с обяснение пред съда, че бизнесменът не е ходил в Българската банка за развитие, нито се е срещал с изпълнителния директор Стоян Мавродиев, за да му отпуснат 148,5 млн. лева кредит.

През 2019 г. фирмата "Роудуей кънстракшън" получава крупната сума, а 30 млн. лева от нея са платени като задължения в друга банка на ТЕЦ "Варна", който по онова време е собственост на Ахмед Доган. Бизнесменът, който е в най-тесния кръг на почетния председател на ДПС, беше задържан преди 2 седмици, а във вторник Апелативният съд в София го остави за постоянно в ареста.

Според защитниците му - адвокатите Георги Гатев и Красимир Донков, няма нито един свидетел или документ, от който да се вижда, че за въпросния кредит Гайтански бил ходил до ББР, за да се среща с някого от управителния съвет, включително и със Стоян Мавродиев. Бившият шеф на държавната банка е обвинен като извършител на присвояването, но го няма в България. По едно и също време за национално издирване бяха обявени и Гайтански, и Мавродиев. Първият се предаде доброволно, а за банкера се предполага, че е или в Турция, или в Дубай.

Неофициално източници от разследването споделят, че се търси начин за контакт с него, за да бъде насърчен да стане защитен свидетел и да припомни на бизнесмена детайлите по отпускането на кредита от 148,5 милиона лева.

Бизнесменът Гайтански е обвиняем като подбудител за длъжностно присвояване на милионите, отпуснати от ББР. Официалният представител на "Роудуей кънстракшън" - получател на кредита, Иван Георгиев е обвинен като помагач, но е на свобода с парична гаранция от 50 хил. лв.

Адвокатите донесоха в съда и справка от електронния портал на НАП за платените от Румен Гайтански-Вълка данъци в хазната за периода от 2019 до 2023 г. - 88 млн. лв. Началото на периода съвпада с разследвания кредит за 148,5 млн. лв.

"Никой от свидетелите не казва, че е виждал Гайтански в сградата на банката. Не са се оплакали и от упражняван натиск при изпълнение на служебните им задължения", заяви адвокат Донков. Според него иззетите автомобили на клиента му не са на нито едно от дружествата, описани в обвинението.

"Съдът разрешава претърсване и изземване на вещи, предмети и компютри, но такива не са намерени. Никъде не пише да се изземат колите. Нямат отношение към парите по кредита", твърди Донков.

Според другия адвокат на Гайтански - Георги Гатев, имало шест факта и обстоятелства за извършване на престъплението, които са посочени от прокуратурата и приети от съда. Сред тях - показания на свидетели, които свързват Гайтански с друг обвиняем, връзка на кредита с ТЕЦ "Варна" и това, че имал скъпи автомобили.

"На практика не се сочи нито едно действие за подбудителство", обясни юристът и допълни, че не му е ясно "как се присвоява на базата на теглен кредит".

Гатев е категоричен, че това била "поредна гръмка акция на прокуратурата, повлияна от външни фактори". Гайтански искал да го разпитат, но не е направено.

"Целта е да стои в ареста до изборите", обърна се към съда защитникът, но не стана ясно с какво точно е важен за предстоящия вот Гайтански - дали ще влиза в политиката, или ще финансира някоя от партиите.

"Това е една скалъпена работа. Не съм искал кредит, не съм се подписвал, не съм се крил. Отидох сам. Върнаха ме, пак ми се обадиха. Питах защо не ме разпитват. Не съм имал отношения с никого от управителния съвет на банката", обясни Румен Гайтански.

От прокуратурата контрираха, че има много доказателства за вината му. Съдът се съгласи и го задържа под стража за постоянно заради високата обществена опасност на престъплението, както и да не се манипулират доказателства и свидетели.

"Основните доводи на съда са свързани с дружества, които не са на клиента ми. "Пътстройинженеринг" е на свидетеля Георги Йорданов, а впоследствие на другия обвиняем (Иван Георгиев, б.а.). Гайтански продава дружеството си и от този момент него вече не го интересува какво става с тази собственост. За да се закупят акциите на "Пътстройинженеринг" от дружеството, което ги взема, има общо събрание, решение и подписи на всички хора. Едва тогава се пристъпва към това купуване на акции", каза адвокат Гатев след заседанието.

Според него няма и експертиза, която да покаже какъв е потокът на пари от момента, в който се осъществява въпросната сделка.

"В сигнала, който ръководството на ББР подава в края на 2021 г. и началото на 2022 г. до Бойко Рашков в качеството му на вътрешен министър са приложени всички документи. Няма как да изчезне никой от тях. Много са налични и в Търговския регистър", обясни адвокат Красимир Донков.