Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев
Асен Василев

Споразумение с тях не си струва хартията, на която е подписано, заяви депутатът от ПП

Крайно време е Бойко Борисов да спре да се крие по храстите.

Това призова в парламента съпредседателят на ПП Асен Василев.

Той се обърна към ГЕРБ в оставащите дни на парламента да приемат законите по плана за възстановяване - трите антикорупционни закона. В противен случай лидерът на ГЕРБ трябва да излезе и да каже: Тези закони ни притесняват, че като се приемат ще ни хванат за корупция. Или да каже, че е наистина за европейско развитие на България и ще приемем тези закони.

Единият закон е този за подаване на сигнали, който бе приет, но от ГЕРБ сложили поправка ако сигналът е подаден за нарушение, извършено преди 2021 г. да няма защита. Ограничението трябва да се махне и подаващият сигнал да има защита.

ПП искат да минат и прозрачните правила за избиране на председател на комисията за противодействие на корупцията. Да не са нареден мач, а да може и гражданските организации, да има изслушване, истински състезателен процес за този пост.

На въпрос не е ли трябвало да се избере първо омбудсман, за да се попълни номинационния борд, Василев каза: "Ще го попълним. Още не е започнала процедурата, колко месеца се изхабиха?"

Третият закон е този за личния фалит.

С тези закони според Василев ще се отпушат парите за бързи влакове, хеликоптери, кабинети в училищата. Най-накрая тия 12 млрд., които чакаме да дойдат, а не ГЕРБ да ги блокират, защото ги е страх и се крият по всякакви храсти, села и паланки, добави той.

Трите закона седят между нас и второто плащане по плана за възстановяване. Те били внесли октомври м.г., после в първия ден на 50-ото НС, но седят и отлежават в деловоството и председателят на парламента от ГЕРБ не ги придвижва.

Василев отряза и желанието на Бойко Борисов за "джентълменско споразумение" за управление. "ГЕРБ си сменят мнението по 3 пъти на ден. Споразумение с тях не си струва хартията, на която е подписано. Трябват действия", отсече депутатът от ПП-ДБ.

Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов
Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов
Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов
Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов