Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожарникарят се прибрал до дома си, за да вземе кучето, което да му помогне, ако има още хора, затрупани под падналия покрив.

СНИМКИ: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ
Пожарникарят се прибрал до дома си, за да вземе кучето, което да му помогне, ако има още хора, затрупани под падналия покрив. СНИМКИ: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

Ректорът проф. Пламен Дойнов: Преди година ѝ е правен технически преглед

Работник е със сериозна политравма и в травматичен шок, а друг се размина на косъм да пострада, след като във вторник сутринта се срути покривът на аулата на Нов български университет.

“Подробните изследвания показаха, че е нужна продължителна сложна операция, казаха от “Пирогов”, където е настанен пострадалият.

Университетът е във ваканция, на работа е била само администрацията, която е в друго крило, а други строители не е имало. НБУ има договор за ремонта и двамата работници са наети от подизпълнител. Около 9,25 ч покривът паднал. Единият мъж успял да избяга и е невредим. След сигнал до спешния тел. 112 на място били изпратени 2 спасителни автомобила и един пожарен с общо 13 души, както и екип на Спешна помощ. Всички пристигнали максимално бързо.

Наложило се обаче пожарникарите да използват техника, за да извадят затиснатия от отломките работник. Отнело към 20 минути. Веднага го предали на спешните медици.

Докато разчистваха, пожарникар доведе личното си куче. Той първо пристигнал в университета, но след това се прибрал до дома си. Взел четириногото, което сам обучава да търси други затрупани под отломките.

“Вижте колко сме зле, щом опряхме дотам колегата да води личното си куче”, коментираха колегите му.

Освен полицаи, които оградиха периметъра, както и пожарникари на място е имало и представител на фирмата, подизпълнител на проекта.

По информация на “24 часа” изпълнителят е компанията “Поли и син инжинеринг” ЕООД, а подизпълнителят - “К2 Сервиз ООД”.

По разследването са назначени няколко експертизи, които да покажат каква е причината за срутването, има ли нарушение на работните права и други. Тепърва ще се уточнява и дали работникът е със средна, или тежка телесна повреда.

Преди година сме правили технически преглед на цялата сграда. Сега отново ще я проучим по-подробно, търсим конкретно причината за случилото се. Трябва да изясним дали е грешка, каза за “24 часа” ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, който прекъсна отпуска си, за да пристигне веднага на мястото. Той подчерта, че аулата е отделно крило от сградата. До нея няма никакъв достъп. Инцидентът е станал точно по време на планиран ремонт на залата, финансиран от университета.