Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ален Делон приживе с последното от любимите си кучета - белгийската овчарка Лубо, малиноа.
Ален Делон приживе с последното от любимите си кучета - белгийската овчарка Лубо, малиноа.

Актьорът искаше да погребат кучето с него, роднините май се отказаха след протести на активисти

Не стихват коментарите и страстите покрай смъртта на френската кинолегенда Ален Делон. В тях намесиха дори кучетата.

Желанието на актьора е той да бъде погребан в личното си имение, което се намира във френската община Души, където лежат и 35 негови кучета. По-рано той споделя, че последният му домашен любимец - белгийското овчарско куче Лубо, трябва да бъде приспан и погребан заедно с него. Това предизвика бурни протести сред защитниците на правата на животните, а фондът на Брижит Бардо съобщи, че овчарката няма да бъде приспана.

“Лубо си има дом и семейство, което гарантира, че ще се грижи за него, ни съобщиха роднините на Делон. Със сигурност кучето няма да бъде приспано”, се казва в съобщение на фондацията в социалната мрежа Х.

Прощаването с актьора ще премине при условията на пълна конфиденциалност, като там обаче няма да бъде поканена последната му спътница в живота Хироми Роулън, която децата на звездата през 2023 г. обвиниха в морално насилие и жестоко отношение към животните.

В интервю за списание “Пари мач” през 2018 г. Делон казва, че ако умре преди кучето си, то ветеринарите трябва да го приспят, за да може двамата да почиват заедно. Обяснението му е, че не иска кучето да скучае без него, защото към Лубо актьорът се отнасял като към собствено дете, а през живота си е имал повече от 50 кучета.

Както пише The Guardian, във Франция няма закон, който да забранява на собствениците да евтаназират домашните си любимци. Ветеринарите само преценяват дали да изпълнят желанието им.

Лубо е белгийска овчарка, а “24 часа” ви разкрива някои особености на породата, които изяснихме след разговори с кинолози.

Произход

Четири са разновидностите на белгийската овчарка - грьонендал, тервьорен, малиноа и лакеноа, като са наречени така в чест на райони в Белгия, откъдето произхождат.

Усърдните в работата белгийски овчарки са познати още от средните векове. През 90-те години на XIX век преподавател от Белгийското училище по ветеринарни науки съставя стандарти за различните видове белгийски овчарки. Отбелязва се сходство по тип, като основно се различават по козината. Впоследствие преподавателят ги дели на разновидности и препоръчва те да се чифтосват поотделно.

Породата малиноа е първата разновидност на белгийските овчарки, с която се извършва чифтосване за целите на създаване на чиста порода. Тя е и първата добила популярност.

Характер

Малиноа не е порода за желаещите да имат “послушно” куче, макар да се привързва, да е предан спътник и да защитава дома и семейството. Подобно на всички породи пазачи, не е препоръчително да се насърчават охранителните инстинкти от ранна възраст, защото може да се заблудят и има вероятност те да започнат да ви охраняват в неподходяща ситуация. Присъщите им охранителни инстинкти ще се задействат, ако и когато надушат нещо.

Най-добрият начин да ангажирате ума на кучетата малиноа, е да работите с тях. Те могат да изпълняват с удоволствие и по-сложни задачи, но само ако имат собственик, инвестирал достатъчно време и енергия в обучението им. Не е достатъчно просто да уморите кучето си – то трябва да бъде и интелектуално предизвикано. Най-добрият начин да направите това е да включите игри, да тренирате нови трикове, да давате различни команди и да се снабдите у дома с достатъчно интерактивни играчки.

Здраве

Като повечето породи, има вероятност всички белгийски разновидности на породата малиноа да развият наследствени нарушения на зрението и дисплазия на тазобедрената кост (заболяване, което може да увреди двигателната функция). Следователно е важно преди чифтосване да се изследват зрението и тазобедрените кости на кучето.

Активност

Кучето малиноа се нуждае от два или повече часа умствени и физически упражнения дневно. Това е много схватливо куче и се справя отлично с тестовете за пъргавост, послушание и с други кучешки спортове.

Активността е една от характеристиките на породата, която прави впечатление още от момента, в който за първи път погледнете малиноа. Те са слаби и мускулести кучета, с дълги крайници. Структурата на тялото им позволява да бъдат изключително пъргави и леки. И изглежда, сякаш имат безкрайна енергия.

Важно е да отбележим, че ако нямате опит в отглеждането на малиноа, то нивото на активност на породата може да ви изненада. Затова е важно да сте сигурни, че сте в състояние да осигурите на домашния си любимец необходимото физическо натоварване. В противен случай животното ще стане разрушително и вероятно ще развие поведенчески проблеми.

Българският полицай Богдан Димитров и овчарката Дарк охраняваха олимпиадата.
Българският полицай Богдан Димитров и овчарката Дарк охраняваха олимпиадата.

Хранене

Тази едра порода кучета, освен че има огромен апетит, трябва да се храни с по-различен баланс от хранителни вещества от този на по-дребните породи и освен всичко останало той трябва да включва и витамини и минерали.

Козина

Малиноа е късокосместо куче с вълнист подкосъм. Косъмът по опашката и врата е по-дебел, а задните крака са с по-дълъг. Опашката на свой ред е по-рунтава, отколкото при повечето породи. С козина, която не изисква особена поддръжка, породата малиноа се нуждае от разчесване веднъж седмично.