Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министерски съвет
Министерски съвет

Целта - да се покаже, че не бягат от отговорност

Кандидатът за премиер на ГЕРБ с първия мандат Росен Желязков отиде при президента Радев с папка с министри. Вероятно гласуването в парламента ще е още в сряда. Как изглеждат съставът, формулата и шансовете това правителство да бъде подкрепено от мнозинство в НС - попитахме политолозите.

От състава на правителството, предложено от Бойко Борисов, ясно личи, че говорим за кабинет на малцинството на ГЕРБ-СДС, в което личат най-ярките партийни фигури по ресори.

Няколко са нещата, които правят впечатление.

Първо, в проектокабинета няма сигнали към определени формации за търсене на подкрепа. Понеже Борисов говори за подкрепа към ПП-ДБ, там единственото лице с биография в това пространство е Георги Гвоздейков. Същевременно обаче ПП-ДБ много ясно са изразили отношение към оставането му в служебния кабинет и очевидно там отношенията са взривени. Нещо повече, ПП-ДБ имат и твърда позиция относно вътрешния и правосъдния министър и това говори, че по-скоро

няма да се търсят преговори за подкрепа от тях

Второто нещо, което прави впечатление, е, че веднага се даде структура и състав на Министерски съвет, а по принцип имаше време - Росен Желязков можеше да вземе мандата и да търси подкрепа една седмица. Това означава, че няма нагласа да се търси обръщане на позицията на която и да е парламентарно представена партия.

Трето, налице е ясна позиция на всички политически сили в НС, освен ДПС, че няма да подкрепят този мандат. Ако не се появи промяна в позициите им, политическата логика сочи, че проектокабинетът на ГЕРБ-СДС няма да мине.

Какъв е шансът да мине? Това може да стане, ако някоя парламентарна група излезе от залата, като по този начин осигури падащ кворум.

Друг вариант е, ако някоя парламентарна група се разцепи и част подкрепи кабинета, като докара сметката до 121. Но подобен вариант не предполага дълго управление. Аз също не смятам, че да се управлява по този начин, е реалистична опция.

Защото да лежиш на подкрепа от няколко народни представители близко до мнозинството от 121, би било мъчение. Такова управление би било много трудно - спомнете си времето на Орешарски,

имаше битки за кворума всеки ден,

блокаж на законодателната програма и т.н. Подобна нестабилност ще се пише изцяло и само на сметката на ГЕРБ - та там са най-ярките партийни фигури и те ще носят пълна отговорност за управлението.

По-скоро си мисля, че предлаганият от ГЕРБ кабинет, е за да се покаже, че не бяга от отговорност. Това е кабинет, който те са длъжни да предложат. Най-малкото партията и избирателите им очакват това от тях.

Оценката на Борисов за кабинет с втория и третия мандат беше ясна. Трябва да има голяма промяна в политическата ситуация в периода между първия и третия мандат, в който да се постигне политически консенсус. Това означава Борисов и ГЕРБ да обърнат позицията си и да подкрепят такъв кабинет.