Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Меги Димчева и Нели Хаджийска в студиото на “Търси се”.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Меги Димчева и Нели Хаджийска в студиото на “Търси се”. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
  • Нели Хаджийска: Началото на края започна преди 2 г., когато преместиха шоуто в 12,30 ч, а след това в събота от 16 ч. Загубихме зрителите си

Едно от легендарните предавания на Би Ти Ви - “Търси се”, което 20 години вече е на екран, 16 от които в тази телевизия, приключва. Гости на формата бяха популярни български личности, които вълнуваха зрителите със своите истории и тези на най-близките си хора. Водещите на шоуто Нели Хаджийска и Меги Димчева обявиха публично края му в интервю в “Преди обед”, а от медията казаха пред “24 часа”, че са взели решението заедно с екипа му.

Новината разгневи феновете на “Търси се”, а някои дори зададоха въпроса дали наистина е станало по взаимно съгласие, или свалянето му е замислено отдавна.

Според източници на “24 часа”

още преди 2 г. предаването е набелязано от Би Ти Ви

и тогава оценката е била, че то рано или късно трябва да бъде премахнато от програмата. Причината е била намаляващата гледаемост. Затова от 11 ч в неделя, както е излъчвано през всички тези години, те го местят в 12,30 ч в същия ден. Мнозина смятат, че това ускорява началото на края. Новият час още повече сваля рейтинга, защото хората не знаели, че то е преместено, други допускали, че е спряно.

Положението се влошава, когато в началото на поредния телевизионен сезон през септември 2023 г. Би Ти Ви взема решение “Търси се” да се излъчва в един от още по-негледаемите слотове – в събота от 16 ч. Новият час буквално “убил” предаването и довел до предизвестения му край.

Статистиката за рейтингите на телевизиите доказва това. На 25 ноември 2023 г. делът на аудиторията на “Търси се” е бил 17,54%. Преди него “Бригада нов дом” е бил с дял от 17,80%. Междувременно по същото време от 15 до 17 ч по Нова тв – основният конкурент на Би Ти Ви, се излъчвал филм, който е гледан повече от двете предавания с аудитория от 18,58%.

Тези данни показват, че

ситуацията се влошава още повече след Нова година

Едно от последните излъчвания на “Търси се” е на 18 май. Тогава получават още по-нисък дял от аудиторията - 14,98%. Малко повече – 15,24%, отново са предпочели филм по Нова тв, който може да има преднина и заради това, че започва час по-рано, от 15 часа. След предаването по Би Ти Ви също имало филм от 17 до 19 часа, който регистрирал повече зрители от “Търси се” - 16,41%.

Според източници на вестника ни от 3 месеца насам в Би Ти Ви вече се знаело, че това са последните предавания на “Търси се”, и усилено се обсъждало, че на неговото място може би ще сложат Coolt, което в момента се излъчва в неделя от 15 часа и държи дял от около 17%.

За водещите на "Търси се" обаче нещата не стоят по този начин, а решението е взето взаимно с екипа на бТВ.

“Началото на края започна преди 2 години, когато Би Ти Ви премести предаването в 12,30 ч в неделя – казва пред “24 часа” Нели Хаджийска. – В продължение на близо 15 години то се излъчваше в същия ден, но в 11 ч. Докато научим хората да ни гледат в новия час, медията взе ново решение и го премести в събота в 16 часа. Тоест с това пострадаха и зрителите ни, защото на тях им трябваше време, за да свикнат. Имаше случаи, в които ни пишеха и звъняха, за да ни питат дали е спряно и кога ще го пуснат отново. Изгубихме част от аудиторията. Разбира се, това беше временно. Имаше периоди, когато рейтингът беше много висок, но все пак България е много малка държава и известните личности са определен брой. Ние се усетихме, че трябва да повтаряме гостите си. Даже има хора, които са били при нас и за трети път, но разбира се, след големи трансформации в своя живот. Стигнахме до етап, в който си дадохме сметка дали има смисъл да каним някой човек за трети път в един и същи формат, защото няма как да извадиш нещо много различно. Отделно самите ние цял живот правим това предаване и лично за мен то се превърна в зона на комфорт, която не те провокира да се развиваш, защото, когато човек много дълго време прави едно и също нещо, той започва да зацикля в него и забравя наистина колко нови неща е способен да сътвори. Затова в началото на тази година стартирах подкаста MINDKACT, който е насочен към духовното и психологическото развитие, където

душата ми започна да гори с цялото си същество

В него не разглеждам само кризите на хората, но и по-важното – как да излязат от тях. Вложих цялата си енергия. В момента това е моето амплоа и поприще. Освен това през призмата на “Търси се” за мен известните хора вече се изчерпаха.”

Хаджийска водеше в страхотен тандем с Меги Димчева, която обясни пред вестника ни, че не е усетила кога точно е дошъл краят на “Търси се”, но е била наясно, че това рано или късно ще се случи.

“Нямаше конкретен период, в който да си кажа, че е крайно време да захвана нещо друго и да оставя “Търси се” – обясни Димчева пред “24 часа”. - Затова и кръстих новия си проект “Чудесата в нас” (медитации в YouTube канала ѝ – б. р.), защото всички стъпки, по които вървях, се случваха като чудеса - срещата с един човек или ситуация ми посочваше, че трябва да тръгна по друг път. Но тук важното беше, че ние с Нели никога не сме вървели паралелно с друг проект. Ние бяхме изцяло потопени в нашето предаване и смятам, че неговият успех се дължи точно на това.

Не си позволихме да вземем сценарист,

редактор или репортер. Много добре осъзнавахме, че когато ние минаваме през целия процес на правене на шоуто, което е изключително лично, ще постигаме ефекта, който имаше върху гостите. И “Търси се”, и хората винаги са ми били интересни, но мисля, че последните 2-3 години прекалено много влизахме в душите им и в техните емоции. Някои от историите им са били като уроци за мен.

Бяхме наясно, че няма нищо вечно, но като млади дори не сме се надявали това предаване да има толкова дълъг живот или че ще задържи вниманието по този начин. В момента много хора ми пишат, че мечтата им е била да участват в “Търси се” и много съжаляват, че това няма как да се сбъдне. За мен това е много ласкателно, защото се оказва, че някои искат да станат известни само за да дойдат при нас. Така че ние сме добри в това, което сме правили толкова много години, но имаме нужда от промяна в дълбокия смисъл на това да открием кои сме и от какво имаме  нужда.”

И двете водещи признават, че

все още помнят първите предавания на “Търси се”,

които са били в телевизия “Ден”. Толкова се вълнували, че ги знаели наизуст.

“Беше много трудно – спомня си Нели Хаджийска. - Тогава снимахме близките дълго време. Например, ако сега едно интервю с роднините на гостите е 20 минути, а от тях вадим 3, тогава беше по 1 час и не искахме нищо да отпада, защото те казваха много важни и значими неща. Първото интервю, което най-силно ни въздейства, беше за ефира на Би Ти Ви с Максим Стависки и близките му. Още не му беше минало делото и не се знаеше какъв ще е изходът. Тогава бяхме направили най-дългите и най-силни интервюта с родителите му, защото те знаеха, че животът на детето им се срива, и искаха всячески да го подкрепят. А буквално първите ни гости в “Ден” бяха Иван Гарелов и Марта Вачкова.

Още оттогава снимахме по няколко предавания наведнъж. Имаше един забавен момент, с който се шегувахме години наред. Когато някой кажеше нещо ценно и се

получеше съкровен момент или отронеше сълза,

ние с Меги вдигахме ръцете в полет. Толкова се радвахме, че сме успели да провокираме тази силна емоция. Накрая полека-лека цялото това чувство започна да си отива и аз лично прецених, че е по-добре да се оттеглиш навреме, отколкото да омръзнеш на зрителите.”

Димчева допълва, че заедно с Гарелов и Вачкова били Любо Нейков, Иван Захариев, Мира Добрева и др.

“Спомням си кой след кого следваше и дори знаехме предаванията наизуст, както и думите на близките им – категорична е Димчева. – Те идваха и ни казваха: “Уау, момичета. Какво правите? Вие ни разтърсихте! Вашето място не е тук”. Първите 2-3 години буквално помня всичко. Вече се бе превърнало в рутина, но еуфория винаги е имало, защото сме се срещали само с позитивни хора. Аз обожавах работата си.”

Често обаче двете водещи са били обвинявани, че

умишлено предизвикват сълзите на гостите си,

за да стане по-драматично за зрителите. Но според тях плачът винаги е бил от радост, а те понякога са си тръгвали с главоболие или отпадналост, защото са приели твърде лично нечия трагедия.

“Една от най-тежките истории, които разказахме през последните години, беше в началото на пандемията от COVID-19 за певицата Нети, която разбра, че е осиновена – припомня Нели Хаджийска. – Тогава с Дони голяма част от интервютата ни ги пращаха по нощите. Ние ги слушахме по един час. Плакали сме, защото се поставяхме на мястото на другия човек. След 40 и няколко години да трябва да се запознаеш с майка си, да се окаже, че си контактувал с баща си през целия си живот, без да знаеш, че ти е татко. Беше много силно. И наистина за нас “Търси се” никога не е било работа, а по-скоро мисия на живота. С всички тези хора ние се познаваме отблизо, понякога се чуваме късно вечер, рано сутрин. Разбираме на кой какво му се е случило. И мога да кажа, че тези тежки истории са минали през нас самите, и затова казваме, че това е нашият житейски университет, защото сме черпили много отговори на въпроси, които и нас самите ни вълнуват.”

Нети в студиото на “Търси се”, където разказва своята невероятна история.
СНИМКИ: “ТЪРСИ СЕ”
Нети в студиото на “Търси се”, където разказва своята невероятна история. СНИМКИ: “ТЪРСИ СЕ”

“Важното е, че успявахме да боравим с емоциите и чувствата на хората

– допълва Меги Димчева. - Имали сме гости, които не вярват в себе си, въпреки че са успешни. И когато приятелският им кръг и техните роднини им кажат колко значими и важни са за тях, това така ги окриляше.”

Със сигурност обаче както гостите им са били в трудни ситуации, така и на Нели и Меги им се е налагало да водят предаването си, докато душите им са били свити от болка и тъга. И точно в тези моменти си казвали: “Добре че те има”.

“Там вече сработва истинският професионализъм, когато оставяш себе си, чувствата и емоциите си в името на предаването и зрителите – категорична е Нели Хаджийска. - Най-трудният момент за мен беше, когато загубих бебето си. Беше в много ранна седмица, но всяка жена, която го е изпитвала, знае, че да видиш положителния тест и след това да го изгубиш - това е една от най-големите травми. Но в такива моменти си казваш: “Добре че сме две”.”

А най-тежкият момент за Меги Димчева е, когато губи баща си, а

след погребението трябва да заснеме 4 предавания

“За мен това не е геройство, всеки е имал такъв момент, независимо дали се показва по телевизията, дали играе в постановка… Всеки го преживява по един и същи начин. Нямаме избор”, смята тя.

И въпреки че и двете водещи тръгнаха успешно по нов път, те никога няма да забравят “Търси се”, защото предаването винаги ще заема специално място в сърцата им. И не само в техните, но и в тези на зрителите…