Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Петров открива резултата в мача срещу Италия преди 20 години, последен за България на голямо първенство. Снимка: PIXABAY
Мартин Петров открива резултата в мача срещу Италия преди 20 години, последен за България на голямо първенство. Снимка: PIXABAY

22 юни е интересна дата във футболната ни история. Преди 20 години играем последният си двубой на голямо първенство - европейското в Португалия. А преди 30 - започваме похода си към най-великия успех в историята ни - световното в САЩ (заради часовата разлика). Интересното е, че губим и двата мача. На континенталното първенство - с 1:2 от Италия, а на това в Америка - с 0:3 от Нигерия.

Сега обаче е европейско и ще обърнем повече внимание на двубоя с италианците. Който според всички е най-добрият ни на първенството, въпреки че е ясно, че сме отпаднали.

Защото падаме в добавеното време след гол на Антонио Касано, а секунди преди това Мартин Петров прави невероятен пропуск пред вратата на Пиерлуиджи Буфон. Точно Мартин открива резултата в 45-ата минута от дузпа, дадена от руския рефер Владимир Иванов. Симоне Перота обаче изравни 3 минути след началото на втората част. Нашите са без капитана си Стилиян Петров, който е наказан и лентата е на ръката на вратаря Здравко Здравков.

Ето къде са играчите и треньорът ни 20 години по-късно:

№ 1. Здравко Здравков

Треньор на вратарите в “Лудогорец” (за пореден път) и националния отбор, където бе поканен от Илиан Илиев.

№ 7. Даниел Боримиров

Изпълнителен директор на “Левски”. Смени на поста Ивайло Ивков след раздялата с него и Станимир Стоилов.

№ 18. Предраг Пажин

Отдавна е извън футбола. Опита се да направи кариера като треньор, но неуспешна. Занимава се с бизнес с бои.

№ 5. Златомир Загорчич

През последните години три пъти се връща като наставник на “Славия”. Ще води “белите” и за началото на новия сезон в Първа лига.

№ 22. Илиян Стоянов

Малко след европейското заминава за Япония, където е и до момента. Има собствена школа. Имаше намерение да издигне кандидатурата си за президент на БФС на последния конгрес, но се отказа.

№ 6. Кирил Котев

Появява се на мястото на Стоянов в 66-ата мин. В момента е спортно-технически директор на БФС, след като Георги Иванов-Гонзо пое президентския пост.

№ 15. Мариян Христов

Работи като треньор в екип с Христо Арангелов, но в момента е далеч от футбола. Единственият българин с титла в Бундеслигата има заведение в родния Ботевград.

№ 10. Велизар Димитров

Влиза на мястото на Христов в 79-ата минута. В момента е изпълнителен директор на родния си “Миньор” (Перник), който през новия сезон се завърна във Втора лига.

№ 8. Милен Петков

Също отдавна е извън футбола. Има строителен бизнес заедно с Христо Йовов. Синът му Алекс вече е титуляр в националния отбор, като премина в полския “Шльонск” (Вроцлав), където направи силен сезон. 

№ 11. Здравко Лазаров

За последно работи като треньор във “Вихрен” (Сандански), а в момента е в родния Стамболийски. Електричката се пребори и с рак.

№ 21. Зоран Янкович

От 2016 г. насам прави треньорска кариера в Азия. От 3 април тази година е начело на китайския “Шиджауан Гонфу”.

№ 20. Валери Божинов

Сменя на полувремето Янкович. И той приключи с кариерата си, като в момента твърди, че се обучава за треньор. В по-голямата част от времето е по телевизионните студиа.

№ 17. Мартин Петров

През април взе бакалавърска степен в НСА “Васил Левски” в специалност “Треньор по футбол”. Част от екипа на Димитър Бербатов, който не успя на конгреса на БФС, след което заяви, че отива в Мадрид да си изчисти басейна и повече не го вълнува българският футбол.

№ 9. Димитър Бербатов

След края на кариерата си се съсредоточи върху фондацията си и опити да събори Борислав Михайлов като президент на БФС. Второто завърши доста неуспешно, като на последния конгрес загуби още на първи тур от Георги Иванов-Гонзо.

Пламен Марков

Последно работи във футбола като изпълнителен директор на ЦСКА. Влезе в екипа на Бербатов за последния конгрес на БФС като кандидат за член на изпълкома, но всичко пропадна.

Срещу нас е един от най-силните отбори на Италия. Съставът на Джовани Трапатони е: Джанлуиджи Буфон - Кристиан Панучи, Алесандро Неста, Марко Матераци (83-Марко ди Вайо), Джанлука Замброта - Симоне Перота (68-Масимо Одо), Андреа Пирло, Стефано Фиори - Антонио Касано, Бернардо Коради (53-Кристиан Виери), Алесандро дел Пиеро.

Италианците отпадат с нас още в групата, след като събират 5 точки, колкото имат Швеция и Дания. В мачовете помежду им трите отбора са с по 2 точки и равна голова разлика (0). Влиза в играта допълнителният показател за голове в преките двубои. Швеция е с 3 и оглавява групата, Дания има два и е втора, а Италия е само с 1 и се прибира заедно с България.

Колкото до втория ни мач преди 30 години той само показа, че всяко правило си има изключения. Ако денят се познаваше от сутринта, то световното трябваше да е трагично след 0:3 от Нигерия.

Мачът в Далас стартира 30 минути след полунощ на 21-и срещу 22-и юни и го гледа цяла България. Реакциите бяха доста бурни и неоснователни. Защото всички знаят как свърши тази история.