Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Банев-Брендо СНИМКА: Архив
Евелин Банев-Брендо СНИМКА: Архив

Кокаиновия крал пристигнал с мистериозен самолет през 2022 г. по времето на Бойко Рашков като шеф на МВР, каза вътрешният министър Калин Стоянов

Внезапно завърналият се у нас Кокаинов крал Евелин Банев-Брендо се изправи в днес пред съда по къси гащи, докато в Народното събрание депутатите се караха и обиждаха за това кога и как е пристигнал у нас и кой е виновен, че го е пуснал, без да го арестува.

“Висшист, управител на фирми, български гражданин.” Така се представи Брендо в софийския градски съд, където беше доведен с бронирана кола и ескорт със специален режим на движение.

От понеделник той е в затвора, за да излежи присъдата си от 6 г. за пране на пари от наркотрафик. Прокуратурата обаче поиска да бъде задържан под стража, за да не избяга, ако се наложи да го предаваме на Италия и Румъния, където също има присъди. В същото време той е подал молба до съда у нас да приеме наказанията му от чужбина, да ги адаптира към родното законодателство и да ги излежи у нас.

Служители на Главна дирекция “Охрана” извеждат Брендо от съда със специален бус и ескорт от два автомобила. 
СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ
Служители на Главна дирекция “Охрана” извеждат Брендо от съда със специален бус и ескорт от два автомобила. СНИМКА: ГЕОРГИ ПАЛЕЙКОВ

Докато течеше заседанието, в парламента депутатите изслушваха вътрешния министър Калин Стоянов. Той излезе с любопитна версия за това как Брендо се е озовал у нас. Според информацията на полицията той се е върнал точно преди две години - през юни 2022 г. с мистериозния самолет “Пайпър”. който прекоси няколко европейски държави, спря да зареди във Видин и отлетя към Търговище. Там беше изоставен на летището в село Буховци. Още тогава окръжната прокуратура в града започна разследване. Двама души, които са летели в самолета, вече са с обвинения заради организиране на подобни полети, с които са се превозвали наркотици, обясни Калин Стоянов пред депутатите.

“В МВР има информация, според която Брендо е влязъл на територията на България в периода от края на март до началото на юни 2022 г. Този самолет е влязъл в България по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър. Тогава е имало късно обаждане вечерта, но времето било лошо. Може би заради липсата на координация между МВР и Министерството на отбраната не са взети мерки. Затова ние вървим след събитията”, заяви Стоянов и изяви убеденост, че скоро ще потвърдят информацията за полета на Брендо със самолета. Засега това остава само хипотеза.

“Не очаквах, че Калин Стоянов, който дължи поста директор на ГДБОП лично на мен, ще се прави на герой”, отговори Рашков от трибуната в парламента. Според него Калин Стоянов не е подготвен или изобщо не познава случая.

“За “самолетчето” проведохме закрито заседание в старата сграда на Народното събрание. Министърът на отбраната Заков обясни подробно как са действали българските Военновъздушно сили, как са действали тези на Унгария и Румъния и какъв е бил маршрутът.

Самолетът е летял достатъчно ниско, за да не бъде прехванат от радарите, като е пътувал през Унгария, Румъния и първоначално е бил насочен към Сърбия, но е влязъл в България”, каза още Рашков.

Иначе разследването на прокуратурата е дало резултат. Намерени са отпечатъци от двама мъже, които са били на борда, както и ДНК от единия. Няма данни за следи от Брендо, уточни Калин Стоянов, който тогава бе директор на ГДБОП. Сега в службата е започнало разследване на престъпна група, която се занимава с такива незаконни полети с цел контрабанда. А обвиняемите от самолета до Търговище били част от тази група.

“Всички видяхме, че появата на Банев беше предварително планирана и се случи по сценарий. Как точно попадна този журналист, и то от бургаски сайт, на това място? Това е изключително странно, но със сигурност е било проиграно преди това и е било планирано”, коментира Стоянов появяването на Брендо пред затвора с адвокат и оператор. Всичко това се разследва по отделно дело.

Иван Иванов от БСП попита Стоянов знае ли каква е целта на Банев и защо е решил да се прибере, както и дали е съдействал на МВР. Стоянов обясни, че в два последователни дни различни хора са ходили при Брендо, за да говорят с него. “Няма да си каже кога е влязъл и как. Най-малкото няма издаде помагачите си. Човекът е обран и резервиран, това е нормално, след като е в затвора”, обясни Стоянов. В МВР не знаели защо е решил да се предаде в затвора. “Предполагам, че е усещал, че обръчът около него се затяга”, каза вътрешният министър и увери депутатите, че много издирвани мафиотски босове се укриват в собствените си държави. Даде пример с хора от Коза ностра, които са арестувани след 38 г. издирване.

Министър Калин Стоянов разказва пред депутатите за казуса с Кокаиновия крал.
Министър Калин Стоянов разказва пред депутатите за казуса с Кокаиновия крал.