Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЖО БАЙДЪН
ДЖО БАЙДЪН

Ами ако наесен го изправят срещу Мишел?

В четвъртък президентът Байдън катастрофира в дебата с Тръмп – целият свят видя, че императорът на света не е с всичкия си. 

Но каква новина е това? Никаква, то отдавна е очевидно. Цялото човечество вижда как Байдън ту се спъва и пада, ту погледът му блуждае, губи си мисълта, говори с отдавна мъртви държавници, бърка жена си със сестра си и не знае накъде да се запъти.

Че е неадекватен има дори официално заключение в доклад от специалния съветник Роберт Хър до министъра на правосъдието. Нищо ново.
Истинската новина е друга – защо неговите хора го подложиха на тази гавра? Явно кукловодите са решили да го пенсионират предварително, за да не го допуснат до изборите през ноември. Новината е, че главният режисьор на демократите приключи с филма „Байдън" и започва чисто нов проект с нови актьори.
Кой ли ще получи новата главна роля? Веднага залагам 10 лева на Мишел Обама, съпругата на Барак. Моите основания са, че БНР вече го опроверга в своята специална рубрика за борба с фейковете (партенките). Преди около седмица пак опроверга, че демократите искали да сменят Байдън и дори посочи руският източник на този фейк. Това ме убеди - щом рубриката за фейковете опровергава нещо, значи мога да залагам на него.
Харесва ми тази хубава българска дума фейк, партенка звучи казармено и просташко. Не е приятно да дишаш атмосфера от партенки, а виж ноосфера* от фейкове звучи някак си по-цивилизовано и парфюмирано. Вече всичко е фейк - новините са фейк, политиците са фейк, ценностите са фейк, полът е фейк, а
най-големият фейк е борбата с фейковете.

Но да не се отклоняваме. Защо съм толкова убеден, че катастрофата на Байдън му бе проект на собствените му кукловоди? Първо – защото те добре знаят, че не е във форма. Защо тогава го пуснаха на ринга? Никой не ги принуждаваше. Но инициативата дойде тъкмо от тях, а Тръмп с радост прие и стана това, което трябваше да стане.

Тръмп впрочем се оказа глупак, по-добре да не бе приемал. Представете си същия дебат с Байдън, но през октомври – това би му поднесло Белия дом на тепсия. Сега ще му се наложи да дебатира още, но с Мишел Обама. Залагам още 10 лева, че ще е жалък.

Второ. Защо дебатират още през юни? Тези мачове се правят чак през септември-октомври, когато двамата кандидати вече имат официалните номинации на своите партии. Явно този път демократите искаха отрано да покажат колко несъстоятелен е Байдън, за да издигнат друг кандидат до конгреса си през август.

Защо Тръмп се върза на този график? И трето – защо този път ноа Байдън не му дадоха хапчетата? Със сигурност са му пробутали плацебо. Това обяснява и задгробния глас, и завеяния поглед и недовършените изречения. Явно режисьорът го искаше в сурово състояние. Но още на другия ден Байдън се яви на предизборен митинг и там бе много по-адекватен, сигурно му бяха възстановили обичайния коктейл от стимуланти.

Но най-показателно за задкулисната режисура е перфектният кръ-ъ-ъгом в официозните медии. Такъв шедьовър на строевата подготовка не е по силите дори на почетния караул пред мавзолея на Ленин. До четвъртък следобед те декламираха в един глас, че Байдън е изключително мъдър, фокусиран, проницателен, че има фотограска памет и е по-свеж от органична краставица. И само часове по-късно вкупом го обявиха за нефелен.
    Едни и същи лидери на общественото мнение минаха от „Осанна" в „Пенсионирай го!" без да си поемат дъх дори. Като че ли някаква невидима ръка им смени плочата. Отвори им черепните кутии, извади стария чип и пъхна нов.
     Републиканските медии с огромна наслада пуснаха потпури от изпълненията на най-елитните водещи, коментатори, анализатори и политици непосредствено преди дебата и веднага след дебата. Мога да препоръчам подборката на Шон Кенеди по Фокс нюз (https://www.foxnews.com/video/6355898393112) или на независимия, т. е прокуден от всякъде заради паталогично придържане към фактите Глен Грийнуолд (https://www.youtube.com/watch v=FrBZFMQB500&ab_channel=GlennGreenwald)
      Но да не злорадстваме, ние тук също сме потопени до ушите в блатото от фейкове. То възникна пак по време на един президентски дебат през 2016 г., когато Хилъри обяви, че Тръмп е агент на Путин. И тръгна истинско наводнение от измишльотини, в която освен ФБР и ЦРУ се включиха още няколко братски разузнавания.
      Чак 2-3 години по-късно, след серия разследвания, разкрития и доклади, стана безпощадно ясно, че руската връзка на Тръмп е 100 процента фейк и дори заговор против държавата. Но никой от заговорниците не влезе в затвора и никой от журналистите, които лъгаха, лъгаха и пак лъгаха по указание на тайните служби, не си върна наградата „Пулицър".
     Така че фейкът излезе победител, и то с орден на ревера. Съвсем естествено е, че всички следват победителя и се стараят да го имитират.
      В началото на прехода написах на майтап в чисто новия вестник „168 часа", че която империя ни е приютила, все се е разпаднала и че май България е някакъв фатален вирус за империите. Тогава имах предвид СССР, но сега гледам, пак на майтап, че май се случва пак същото! Казват, че рибата се вмирисвала от главата. Вижте този дебат, вникнете в нивото на дискурса и се запитайте – такъв ли държавен глава заслужава тази велика държава? Единият пълно хахо, другият мозъчно увреден. Все едно, че чета „Аз, Клавдий" от Робърт Грейвс.
Това ли са наследниците на Уошингтън, Рузвелт, Кенеди, Рейгън? Дори Клинтън в сравнение с тези двамата беше божествен интелект и аристократ на духа. За друг не знам, но за мен лично това буди огромни съмнения в опорните точки, които напоследък пристигат у нас в помощ на гражданското общество.
Слава Богу, сега демократите ще извадят някой по-достоен кандидат за президент. Кой ще е той?
      Ето класацията на в. „Уошингтън поуст", друга една цитадела на демократите. Номер 1 е Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния. Той е хубавец, има дар слово и единственият му проблем е, че Калифорния е в трагично състояние. На второ място е Мишел Обама, съпругата на Барак Обама. Засега тя категорично отказва да се меси в политиката, но както споменах по-горе, опровержението на БНР ме обнадеждава. Но по-важното е, че досега не се е занимавала с политика. В друга епоха това би било минус, но в епохата на фейковете това е направо каре аса.
Бронзът е за Гретчен Уитмър, губернаторката на Мичиган. Четвърта се класира добре познатата Хилари Клинтън, която мечтае за реванш срещу Тръмп. И едва на пета позиция е вицепрезидентката Камала Харис. Уви, ако ще е тя, по-добре да си остане Байдън.
      Сега остава да видим кога и как точно Байдън ще се откаже
или ще бъде отказан от надпреварата. Ако не успеят да го убедят, може да се наложи да го обявят за неадекватен, дори невменяем, за да приложат 25 – тата поправка на конституцията, която е създадена за точно такива случаи. Тогава обаче президент автоматически става Камала Харис, което съвсем ще обърка сметките.
       25-тата поправка е приета заради казуса с президента Уудроу Уилсън – високоинтелигентен политик и държавник, който през 1919 г. претърпява 2 последователни удара и губа напълно способността си да комуникира. Властта се узурпира от жена му Едит, която го изолира и от вицепрезидента, и от членовете на кабинета и от конгресмените. Нещо повече, тя се опитва да го номинира за трети мандат. Хем напълно неадекватен, хем иска да управлява още 4 години? Слава Богу, здравите сили надделяват и усмиряват Едит почти насила.
      Какво ли ще стане сега? Очаквайте интересно фейково лято.
----------------------------------------------------------------------------------------------
*Ноосферата е нов стадий в еволюцията на биосферата – сфера на разума.