Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИКО ТУПАРЕВ
НИКО ТУПАРЕВ

Само длъжностно лице може да извърши длъжностно престъпление, а Нико Тупарев не е такъв. Той е бил само съдружник във фирмата “Лайм” ООД, но не е бил неин управител. Няма и доказателства да е превел на себе си 1,4 млн. лева, както твърди прокуратурата. Това обяви Софийският градски съд и пусна на свобода без мярка за неотклонение известния продуцент. Той прекара в ареста по-малко от 24 часа, след като бе задържан в четвъртък следобед.

Тупарев е обвинен, че е присвоил 1 441 000 лева от сметките на фирмата. Според прокуратурата си ги е превел на три пъти. Разследването сочело, че на 11 март 2020 г. е наредил от фирмената сметка на “Лайм ООД” към своята 848 хил. лв. Това станало без решение на общото събрание. 20 дни по-късно направил нов превод, като този път сумата била 289 хил. лв. Последният трансфер бил на 16 септември 2020 г. за 304 хил. лв.

Прокурор Димитър Франтишек посочи, че личните сметки били открити дни преди преводите. Той поиска продуцентът да остане в ареста.

“Този случай показва защо държавното обвинение е институцията с най-нисък рейтинг в държавата. Софийската градска прокуратура се намесва в частен спор”, обяви адвокат Любомир Таков, който защитава Тупарев. Той посочи, че клиентът му не е бил длъжностно лице, а само съдружник. Управител на фирмата бил Александър Тошев, който подал сигнала. В решението си съдия Виктор Чаушев отбеляза, че и Тошев е получил дивиденти през 2020 г. Те били 100 хил. лв.

Любомир Таков
Любомир Таков

“Дори са платени данъци. Липсата на решение на общото събрание не лишава тези суми от правно основание и не ги прави незаконни”, обясни съдията. И допълни, че по делото няма данни Тупарев да е извършил престъпление, нито пък сам да си е превел парите. Затова го пусна без мярка за неотклонение.

Тупарев и Тошев имат и друг спор, който в момента се разглежда от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Сигналът е подаден от Тошев. Двамата са партньори в дружеството “Еко Брикет” АД. Тази фирма е съсобственик в известната продуцентска компания “Олд Скул”. Според Тошев обаче Тупарев и другите му партньори в “Олд Скул” ощетяват “Еко Брикет”, защото пренасочват пари и клиенти към други свои фирми. Сагата стана известна в края на май. Тогава Тупарев посочи, че това е опит за изнудване и е завел 9 дела срещу Тошев.