Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Иванов, бивш шеф на 6-и отдел на 6-о управление на Държавна сигурност, днес професор по история
Димитър Иванов, бивш шеф на 6-и отдел на 6-о управление на Държавна сигурност, днес професор по история
  • Конспиративните и явочните квартири са част от практиката на спецслужбите, казва бившият шеф на 6-и отдел на 6-о управление на Държавна сигурност Димитър Иванов

- Г-н Иванов, сещате ли се за някои дискретни срещи между политици по времето на управлението на Тодор Живков?

- Тайни срещи тогава не е имало, защото не е било необходимо. С изключение на последните месеци, когато групата на Андрей Луканов и Петър Младенов искаха да привлекат още привърженици, за да отстранят Живков.

- При Филип Димитров имаше ли подобни завери?

- Не, защото той бе много неопитен, в известен смисъл наивен.

- А при Жан Виденов?

- Канили са ме на такива срещи и знам. Примерно, когато Жан стана премиер, с Николай Добрев много искаха да се пазят от подслушвания, от проследяване, нещо, което е излишно.

- Защо?

- Защото, ако решат да те проследяват и подслушват професионално, това няма как да се разкрие и човек не може да го разбере. Дискретна среща се проведе между Николай Добрев и Иван Костов, когато падаше кабинетът на Жан Виденов и трябваше да се реши Добрев да не изпълни втория мандат, да се отиде на предсрочни избори. Истината е, че постоянно се провеждат подобни срещи между активисти на различни партии.

- Какво си спомняте за тях по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски?

- Той ги привикваше персонално в условия на секретност.

- А при Станишев имаше ли такива?

- Разбира се, имаше конфиденциални срещи между него и Доган, между него и царя. Разбира се, виждаха се и поотделно: Станишев – Доган, Станишев – царя.

Това не е непременно нещо лошо, лично мен никога не са ме впечатлявали, защото смятам, че е нормално, когато не можеш публично и открито да постигнеш някаква договореност в интерес на държавата или обществото, да проведеш подобна консултация.

- От началото на демокрацията все се говори за някакви тайни апартаменти, където политиците не могат да бъдат подслушвани и да си говорят в прав текст, знаете ли нещо за тях?

- Конспиративните и явочните квартири са част от практиката на спецслужбите. Възможно е да са ползвани такива на Националната служба по сигурност от Иван Костов, от Атанас Атанасов, когато той бе неин директор. Сетих се, защото бяха привиквали Никола Филчев да го пазарят да стане главен прокурор, след това да му държат сметка защо е повдигнал обвинение срещу Костов. Бях чувал за квартира на ул. „Пиротска", но дали е била конспиративна, или дом на някого, не съм се задълбочавал.

- За Бойко Борисов какво си спомняте?

- Известно е, че ги вика в Банкя. В един момент дори се оплака, че са записвали дори в тоалетна, и тогава се подозираше, че е направено от Цветан Цветанов, защото никой друг не притежаваше такива възможности.

Истината е, че като те "поръчат" за подслушване и проследяване, както и да те охраняват, няма спасение. Нали виждате колко пъти ги записват "Продължаваме промяната". Наивници, всеки път говорят в прав текст.

Това е болест на демокрацията, когато се ожесточи борбата за власт между отделните субекти; независимо дали е бизнес структура или партия, тя започва да си създава разузнавателна група, която да търси компроматни материали срещу врага. Наемат се бивши служители с технически възможности за проследяване и подслушване. Прибягват до този инструментариум, когато не им стига легалната аргументация или не могат да победят в даден спор или дискусия.

- Но това не е наш патент, прави се навсякъде по света.

- Разбира се, "Уотъргейт" е красноречив пример, а през 2013 г. се разбра, че САЩ подслушват Ангела Меркел и редица европейски лидери.