Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вътрешният министър МВР Калин Стоянов по време на изслушването в парламента
Вътрешният министър МВР Калин Стоянов по време на изслушването в парламента

Два дни ходили при него в затвора, бил обран и резервиран, не казва подробности

Евелин Банев - Брендо вероятно е кацнал у нас през 2022 г. с тайнствения самолет "Пайпър", който кацна у нас на изоставена писта на летището в Буховци, Търговище. А на двама души, летели в самолета, са им повдигнати обвинения заради организиране на подобни полети с цел трафик на наркотици.

"В МВР има информация, според която Брендо е влязъл на територията на България в периода от края на март до началото на юни 2022 г. Това е свързано с обстоятелствата, които са покрай самолета, който както всички разбрахме тогава по времето на действащия вътрешен министър г-н Рашков, въпросният самолет беше преминал през няколко европейски държави, кацнал временно и за малко на едно летище до Видин, презаредил, после кацнал в района на Търговище. Тогава, доколкото ние разбрахме от изявленията, които се даваха от тогавашното ръководство, е имало късно обаждане вечерта, но поради причината, че времето било лошо, а и вероятно може би липса на стиковка между МВР и министерството на отбраната, не са взети никакви мерки. Затова ние вървим доста след събитията, то съм убеден, че ние в сравнително кратък период ще потвърдим информацията, която имаме", обясни вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в парламента за мистериозната поява на Брендо на вратата на затвора в понеделник. По-късно той уточни, че става въпрос за хора, които са били в самолета, а не просто край него.

По това време през 2022 г. вътрешен министър беше Бойко Рашков от "Промяната", а Калин Стоянов е шеф на ГДБОП. Вторият обаче не си спомня двамата да са обсъждали Банев.

Петима шефове на полицията начело с МВР министъра Калин Стоянов са в парламента, за да обяснят как се е прибрал Брендо незабелязан
Петима шефове на полицията начело с МВР министъра Калин Стоянов са в парламента, за да обяснят как се е прибрал Брендо незабелязан

Установени са двамата човека, които са били в близост до самолета. Техни отпечатъци са били открити в кацналия самолет, както и ДНК от единия човек. Няма данни обаче за следи от Брендо. За двамата са събрани достатъчно доказателства и са им повдигнати обвинения. Според министър в момента те търсят вариант за споразумение. В ГДБОП пък е започнало разследване на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. Въпросните двама души са част от тази група. Преди около месец съвместно ГДБОП, СГП и трета съседна страна са задържали тези хора и още се работи по случая.

Полетите се извършвали на надморска височина, на която не могат да бъдат засечени. В момента МВР работи по подобряването на системата си за локализиране.

"Всички видяхме, че това беше нещо предварително планирано и се случи по сценарий. Как точно попадна този журналист и то от бургаски сайт на това място? Това е изключително странно, но със сигурност е било проиграно преди това и е било планирано", коментира Стоянов.

В момента тече проверка, която ще прерасне в досъдебно производство, на явяването на Банев пред затвора. Журналистите вече са били разпитани и сведенията им ще бъдат използвани за разследването.

Иван Иванов от БСП попита Стоянов знае ли каква е целта на Банев и защо е решил да се прибере, както и дали Банев съдейства. Стоянов обясни, че в два последователни дни различни хора са ходили при Брендо, за да говорят с него. 

"На всички би следвало да е ясно, че човекът няма да си каже кога е влязъл, как и т.н. Най-малкото, ако има хора, които са му помагали, тъй като автоматично ще въвлече и тях. Човекът е обран и резервиран, това е нормално, след като се намира в затвора", обясни Стоянов.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" пък попита Стоянов знае ли се защо сега Банев е решил да се предаде на властите и знае ли се каква е била целта на кацането му в Търговище.

МВР не знае защо е решил сега да се предаде в затвора. "Предполагам, че този човек започва да усеща, че обръчът покрай него се затяга. Това е лично мое предположение, навързвайки фактите и това, което знам по разработките и е скрепено процесуално. Но нямам отговор защо точно сега се е случило това нещо, освен ако той не е усещал, че хората, които са му помогнали, на нас вече са ни ясни", коментира министърът. Той увери, че ако по време на управлението му е имало данни, че Банев е минавал границата и е бил тук, е щял да бъде задържан.

Стоянов реши да разкаже на депутатите колко дълго можели да се укриват в собствените си държави мафиотите от чужбина - най-големите италиански наркобосове "Коза ностра" се криели по 30 г., после арестували шефа им, имало случаи например някой да се крие дори 38 години.

Бойко Рашков
Бойко Рашков

По-късно на трибуната излезе Бойко Рашков, който обясни, че към онзи момент е било ясно, че самолетът е кацнал край Видин, но после е продължил в неизвестна посока и никой не е знаел кацнал ли е отново в България, или не. Той се противопостави на отношението към Военновъздушните сили и попита защо не е бил поканен и техен представител, който да обясни какви са били условията тогава и можело ли е да се направи нещо по въпроса със самолета.

При откриването на самолета по-късно изоставен край Търговище не е било ясно колко човека са били в него и не е имало следи. У нас летял ниско, така че радарите да не го хванат, но е бил проследен в Унгария и Румъния. Посоката била Сърбия, но там много бързо се е отклонил към България.