Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След края на кариерата на Красимир Балъков през 2003 г. Стилиян Петров го наследи с капитанската лента.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
След края на кариерата на Красимир Балъков през 2003 г. Стилиян Петров го наследи с капитанската лента. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Европейското първенство в Германия е свързано с тъжен юбилей за българския футбол. Националният ни тим вече 20 години не може да запише участие на голямото първенство.

Благодарение на последното такова - през 2004 г. на континенталните финали в Португалия, родината ни все пак успя да попадне в една от безчетните класации, за които повод дава настоящият турнир.

И тя е за най-млад капитан на европейски шампионат. Унгарецът Доминик Собослай излезе на върха в подреждането след мачовете си на немска земя. Халфът на английския “Ливърпул” е на 23 г.

Седмата позиция в класацията е за Стилиян Петров. На европейското в Португалия той изведе в 2 мача България с капитанската лента, малко преди да навърши 25 години.

На старта в групата държавният ни тим бе разпилян 0:5 на стадион “Жозе Алваладе” в Лисабон. При загубата 0:2 от Дания в Брага Стилиян, който впоследствие стана рекордьор по мачове за България, бе изгонен в 77-ата мин след втори жълт картон.

В третия и последен въобще до момента двубой за България на голямо първенство лентата носеше вратарят Здравко Здравков. Нашите паднаха болезнено с 1:2 след гол на Антонио Касано в 94-ата мин.

Между Собослай и Петров като най-млади капитани на европейско се нареждат полякът Вишниевски, италианецът Джузепе Бергоми, нидерландецът Джони Хейтинга, австриецът Андреас Иваншиц и французинът Жереми Тулалан.

Само първият е също като Собослай на 23 години, а всички останали са родени след нашия Стилиян.