Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Християн Мицкоски 
КАДЪР: Туитър/MickovskiHM
Християн Мицкоски КАДЪР: Туитър/MickovskiHM

Българският диктат няма да мине, докато съм на власт, заяви политикът

Допълнението “Северна” към името на Македония е срамно, но засега няма как да не се използва. Това заяви новият премиер на страната Християн Мицкоски при встъпването си в длъжност в понеделник.

Докато полагаше клетва, Мицкоски изрази явното си негодувание срещу името на страната си, заложено в конституцията съгласно Преспанското споразумение с Гърция от 2018 г. “Ще кажа срамното прилагателно, защото то ме кара да се замисля за

позора, който причинихте на моята родина,

моето семейство, моите деца, моите неродени внуци и тези след тях”, заяви Мицкоски пред парламента. Според него атаките срещу РСМ се свеждат до споразумението с Гърция и френското предложение за добавяне на българско малцинство в конституцията на РСМ. Едва при изпълнение на това условие страната ще може да започне преговори за членство в ЕС.

“Докато съм жив, ще поправям несправедливостта, но в този момент съм безсилен”, заяви още Мицкоски.

Кабинетът на ВМРО-ДПМНЕ беше подкрепен след двудневни дебати със 77 гласа “за” и 22 “против”. Депутатите от бившата управляваща партия СДСМ, както и Левицата гласуваха против новата власт, а от Европейския фронт напуснаха залата преди гласуването.

“Българският диктат няма да мине, докато съм премиер, това трябва да ви е ясно”, посочи още Мицкоски. Той заклейми предишната власт, като допълни: “Направихте грешка. Тази грешка ще струва на всеки един гражданин на Македония, но най-скъпо ще струва на Македония”. Укорът продължи: “Трябваше да седнем и да поговорим,

преди да влезете в подобни авантюри

Тази работа, както е замислена от вас или от някой друг, няма да проработи”, категоричен бе новият премиер.

Коалицията в парламента на западната ни съседка се състои от националистите от ВМРО-ДПМНЕ, албанците от “Влен”, както и движението ЗНАМ - 78 от общо 120 депутати, което е голямо мнозинство. “Още в първите 100 дни ще повишим стандарта на живот, ще започнем с оптимизъм, но и с огромна надежда”, обеща още Мицкоски.