Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Самолет СНИМКА: Pixabay
Самолет СНИМКА: Pixabay

Пътниците качват повече от капацитета на отделенията над седалките и започват проблеми

Летенето отдавна не е лукс. Напротив – често е доста по-евтин транспорт от колата, а даже и от влака, дори на разстояния от 500-600 км. Все повече от пасажерите в самолетите в Европа пътуват за кратко – за уикенда или по работа, и носят само ръчен багаж. Десетки хиляди българи работят в Западна Европа, а семействата им са в България и често пътуват, и също носят само ръчен багаж.

Отрано купените билети за нискотарифните авиокомпании може да са

по-евтини от плащането за чекиран багаж

Това кара пътниците да носят максимално допустимия ръчен багаж.

В повечето случаи и нискотарифните, и другите превозвачи разрешават на борда да се качи багаж с размери около 55-40-20 см и с тегло 10 кг. и една ръчна чанта с размери до 40 x 20 x 25 см.

При други нискотарифни превозвачи ръчният багаж е с размери 40 x 30 x 20 см, като може да се носят палто, одеяло, нещо за четене и стоки, закупени на летището след проверката за сигурност. И за ръчен багаж с колелца с размери 55 x 40 x 23 см. се доплаща. При повечето нискотарифни авиокомпании може да се заплаща за втори ръчен багаж.

При превозвачи, които не са нискотарифни, размерите на допустимия ръчен багаж са 55x40x23 см, а теглото е 8 кг. При бизнес класата може да се носят два ръчни багажа. За почти всички авиокомпании е допустимо да се носи малка ръчна чанта, като за критерий се използва средноголяма дамска чанта.

Проблемът с повечето авиокомпании, които не са нискотарифни, е, че при чекирането и при влизането в самолета липсва стриктен контрол за ръчния багаж. Като резултат при над 90% пълен полет в пътническия салон се внася осезаемо повече ръчен багаж, отколкото може да се побере в багажните отделения.

При нискотарифните компании доста по-стриктно се следи за ограниченията, но пък там често се доплаща за допълнителен ръчен багаж.

Резултатът е, че във все повече полети възникват разпри за багажа. Да, над седалките - на багажните отделения – са сложени номерата на съответните места, но това не дава право да се ползват само от пътниците, седящи на тези места. Често се стига до

сваляне на багаж и кавги

Още по-често багажът се разнася из целия самолет, докато му се намери място. Това предизвиква сериозни затруднения при слизането на пътниците.

Все повече пасажери от икономична класа се изхитряват и още при качването си на самолета оставят багажа си в отделенията на бизнес класата. И стриктно погледнато – забрана няма. Често пътниците от бизнес класата свалят този багаж и слагат своя – следват разпри и забутване на багажа на неизвестно място в самолета.

Да, има изход от тези неуредици – всеки може да сложи багаж под седалката пред себе си, стига да не седи до авариен изход. Но при малките разстояния между редовете, ако сложите отпред по-голям ръчен багаж, трябва да стоите със свити крака през целия полет. Което, освен че е крайно неудобно, е и опасно за по-възрастни хора. Това е несправедливо наказание за пътник, който е спазил всички изисквания за ръчния си багаж.

За да си гарантират безпрепятствено поставяне на багажа в багажните отделения, много пътници висят понякога повече от час пред входовете за допускане към самолета, за да са сред по-първите влезли. Това е огромен разход на напразни усилия, които може да се спестят при добра организация и наличие на достатъчно място за багаж. Освен това, ако седнете първи и сте по-напред и близо до пътеката, покрай вас ще се извървят твърде много хора, което си е чудесен шанс да ви се лепне някой вирус.

Едната възможност, практикувана само от няколко авиокомпании, е всеки пътник да може да слага багаж само в определеното за неговото място багажно отделение над седалката. Проблемът е, че тези отделения не се използват пълноценно.

Второ възможно решение е да има стриктен контрол за размера и броя на разрешения ръчен багаж. Интересното е, че нискотарифните авиокомпании първи осъзнаха, че няма друг начин да се поддържа ред в самолета. Но правила има, няма организиран контрол на персонала за спазването им.

“Боинг” още през 2015 г. направи голяма стъпка в разрешаването на проблема под формата на новите Space Bins, които побират 50% повече багаж. Все повече от новите модели самолети предлагат тази възможност. Това би било трайно решение, стига авиокомпаниите да не разрешават да се внася 50% по-голям багаж.