Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Бърнев, Георги Богданов, Стефан Вълдобрев, Валентина Каролева, Мария Силвестър, Спартак Панталеев и Виолина Доцева (от ляво на дясно) в сериала “Алфа”
Иван Бърнев, Георги Богданов, Стефан Вълдобрев, Валентина Каролева, Мария Силвестър, Спартак Панталеев и Виолина Доцева (от ляво на дясно) в сериала “Алфа”

Как и защо бяха избрани за главните роли в сериала "Алфа"

Изключително дисциплинирани са, професионално подхождат и към ролите, и към работата си. Те бързо се адаптират, но това е типично тяхно качество. Сигурен съм, че тепърва ще имат големи роли.

Това каза преди време за “24 часа” Димитър Коцев-Шошо, режисьор на криминалния сериал “Алфа”, за четиримата млади актьори, които блеснаха със своите роли в продукцията, която се излъчваше по Би Ти Ви, а после по “Би Ти Ви Екшън”.

Валентина Каролева, Виолина Доцева, Спартак Панталеев и Георги Богданов влязоха в ролите на студенти на следователя Макс Ръсин (изигран от Стефан Вълдобрев), който трябва да избере измежду тях един за своя екип. Преподавател в катедра “Наказателноправни науки”, Ръсин подготвя своето професионално завръщане към оперативната работа като ръководител на новосформиращия се отдел “Серийни престъпления”. Той събира финалистите и им предоставя стари случаи с променени имена и обстоятелства. Никой обаче не очаква, че сериен убиец ще се завърне и ще промени живота на всички.

Това накратко е сюжетът на сериала “Алфа”, чиято основна идея е да събере много млади актьори, както обяснява Димитър Коцев-Шошо. В продукцията участваха големи и утвърдени имена като Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Петър Антонов, Иван Бърнев и др. Но сериалът се превърна в създател на звезди със своите 12 епизода от по 45 минути всеки.

Актрисата Валентина Каролева влезе в образа на Рая Макавеева в “Алфа”. “Тук съм, за да спечеля конкурса. Единствена от всички разбирам каква невероятна възможност ни е дадена. Да се учим от най-добрия! Работя от 16-годишна, изнесох се от нашите на 18 и оттогава не съм спирала” - така се представя нейната героиня в сериала.

24-годишният Спартак Панталеев се преобразява в Крис Алексиев. “Може ли да не говорим сега за това, което стана със семейството ми? Колкото и да не ви се вярва, не съм в този конкурс заради тях. А заради всички, които следват. Защото нищо не е приключило! Тепърва започва!”

Актьорът Георги Богданов изиграва Филип Ковачев. Героят му е в конкурса на следователя Макс Ръсин, за да го спечели сам, без помощта на баща му ген. Ковачев.

В образа на Мина Златарска се превъплъщава младата Виолина Доцева. Нейната героиня е единствено дете, баща ѝ е болен от Алцхаймер, а майка ѝ е неизвестно къде. Участва в конкурса, защото вижда неща, които другите не виждат, и може неща, които другите не могат.

Че е талантлив младият каст в “Алфа”, каза и Стефан Вълдобрев пред “24 часа - 168 истории”. По думите му те са безкрайно интелигентни, интуитивни и прекрасни. Усещах в погледа им кога трябва нещо да подам, без да се намесвам грубо, да нарушавам лични пространства и т.н. По-скоро през иронията, не дори с директен съвет. С хумор и никога назидателно, защото това ми е много далечно. Не обичам такива постулати. Много деликатно и леко. И някак си паснахме като ръка с ръкавица точно в този момент.

Зрителите също оцениха представянето на актьорите в сериала, като за някои от тях това беше дебют в киното. “Такъв екип от талантливи, прекрасни, харизматични и всеотдайни хора е рядкост и за мен бе чест!”, “Млади и много талантливи!”, “Ако ми е криво за нещо, то е заради тези млади момчета и момичета в каста, които трудно получават шанс да се докажат просто защото масово се разчита на популярни имена за популяризиране на заглавията, в които участват. А качествата им въобще не са по-слаби” - гласяха мненията на фенове на сериала и новите звезди, които роди “Алфа”, в социалната мрежа фейсбук.

Валентина Каролева (вляво) и Виолина Доцева с Димитър Коцев-Шошо
Валентина Каролева (вляво) и Виолина Доцева с Димитър Коцев-Шошо

Че има много талантливи млади актьори, на които не се дава особено голям шанс, смята и режисьорът Димитър Коцев-Шошо. А младите няма как иначе да станат звезди. “Ако разчитаме само на тези, които вече са станали такива, няма как да се развиваме нататък”, казва той.

Виолина Доцева: Най-голямата школа, която ме е научила да пея, е улицата

Виолина Доцева като Мина Златарска в "Алфа"
Виолина Доцева като Мина Златарска в "Алфа"

С Мина си приличаме по чувствителността и това, че тя наистина много държи на приятелите и семейството си. Това е нещо, което търсих в себе си, когато градих ролята, и знам, че съм такъв човек.

Това казва актрисата Виолина Доцева за ролята си в кримисериала “Алфа”. Това, по което се различава с героинята си Мина, е чисто на външен вид. “Много рядко нося черно, черен грим и лак пък съвсем”, казва тя. Освен че не обича да се лакира, много я е срам да е с олющени нокти, но пък така е успяла да изгради Мина да е по-тъмен персонаж и да не е толкова фокусирана върху това как изглежда, а по-скоро да иска да излъчва нещо, което да отблъсква хората от нея. “Това е нещо, което аз не искам - винаги съм се стараела да общувам с всички. Мина иска винаги да е сама”, добавя Виолина.

По думите ѝ екипът има огромно желание за втори сезон, но изцяло зависи от телевизията.

“Алфа” не е дебют в киното за Доцева. Тя е участвала в “Татковци”, “Откраднат живот”, “Лошо момиче” на Мариан Вълев и др. Първата ѝ роля в киното е в студентски късометражен филм, когато е още в първи курс в НАТФИЗ.

“Снимахме 10 дни в Кърджали и пак бях в доста сложна роля на момиче с проблемно семейство, което се сблъсква с всякакви трудности и полудява.” След това има около 10 късометражни филма, в които играе главна роля.

От 2022 г. е на щат в Габровския театър. Участва в “хита на сезона”, както го описват - “Портретът на Дориан Грей” на реж. Веселка Кунчева, като представлението ще се играе на 27 юни. Участва и в “Слънчев ден” на Ана Батева, най-новото заглавие на театъра, както и в “Глупаци” и “Свекърва”. На софийска сцена играе в “Бесове” в театър “Сфумато”.

От малка се занимава с музика. Това, което е научила професионално, до голяма степен е от НАТФИЗ. Завършила е и музикална педагогика. Най-голямата ѝ школовка за пеенето и свиренето обаче е улицата. През 2015 г. е първото ѝ изпълнение на шапка на морето. С нейни приятелки излизат на улицата само с три подготвени песни и 30-40 минути изпълнявали само тях. Преди това в България е виждала предимно по-възрастни хора да го правят, но когато отива в Англия, среща млади хора с китари и си казва, че и тя трябва да опита.

От малка Виолина се занимава с музика.
Снимка: Ясин Алсбей
От малка Виолина се занимава с музика. Снимка: Ясин Алсбей

Свирейки на улицата, Виолина вече познава хората, които живеят или минават през “Витошка” и с някои се е сприятелила. Така един път неин познат я моли да изпее само една песен на неговата банда. След това извадил огромна купчинка с пари и ѝ казал, че спечелил голяма сума от казиното. “Колко искаш, колко ти трябват?”, попитал Виолина, а тя отказала. “Той много искаше да подпомогне това, че си събирам пари за каравана, което ми е мечта”, разказва акткрисата. Той започнал да раздава на различни хора по 100 лв., които после да оставят на младата певица. “Накрая си събрах нещата и му казах, че не мога повече, срам ме е и ми е неудобно”, добавя тя. До края на вечерта той раздал парите на непознати.

4 авторски песни има вече зад гърба си, като последната - “Далеч”, излезе през април. Сега подготвя нови парчета, които да представи наесен. “И киното, и театърът, и музиката са неща, с които не бих се разделила”, категорична е Доцева.

След като изигра майка си Весела Тотева, Валентина Каролева се превъплъти в криминалистка, а после и в капризна приятелка

Валентина Каролева в ролята на Рая Макавеева в "Алфа"
Валентина Каролева в ролята на Рая Макавеева в "Алфа"

След като изигра емблематичния образ на майка си - журналистката и продуцент Весела Тотева, актрисата Валентина Каролева се превъплъти успешно в ролята на студентката по наказателноправни науки Рая в сериала на Димитър Коцев-Шошо.

Впрочем за снимките на “Алфа” се връща в България за 5 месеца, тъй като живее в Лондон от 13 години. Със себе си взема и двете си деца - Виктор Данаил и Изабела. Съпругът ѝ - Александър Каролев (син на икономиста и политик Владимир Каролев - б.а.), остава в Лондон и пътува често до София, за да ги види.

Наскоро Каролева се превъплъти в ролята на Вяра в третия сезон на сериала “Съни Бийч”. Там тя играеше капризната приятелка на световноизвестния цигулар Андрей Отшелников (изигран от Орлин Павлов).

Най-ярката роля на актрисата до този момент е тази на майка ѝ във филма “Доза щастие”. Лентата е по книгата на Весела Тотева “Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка”, в която журналистката разказва за зависимостта си към хероина и как успява да я пребори. Режисьор е Яна Титова. Виждайки през какво е преминала майка ѝ с хероина и неимоверните усилия да се откъсне от страшната зависимост, младата Валентина не се отдава на тийнейджърските си пориви да пробва наркотици.

Валентина Каролева като капризната приятелка в "Съни бийч"
Валентина Каролева като капризната приятелка в "Съни бийч"

В София Каролева учи в балетно училище. Отказва се, когато решава, че няма достатъчно данни да бъде балерина. Записва българска филология в Софийския университет и следва 3 години, след което се връща към света на изкуството. После заминава за Лондон при съпруга си и завършва актьорско майсторство там, Каролева се снима в криминален сериал на Би Би Си. Играе източноевропейка, която живее заедно с приятеля си в Лондон. В 8-те епизода на продукцията има екшън, а главниге герои детективи се опитват да заловят сериен убиец. Освен това участва в студентски проекти и късометражни филми.

Родена е в Чехия, заедно с родителите си живеят в бежански лагер. След това прекарват известно време в Африка, но тя не помни нищо от този период.

Със съпруга си Александър Валентина се запознава по фейсбук, когато е едва на 16 години. Без да иска, тя изпраща сърца на всичките си фейсбук приятели, а Александър взел, че отговорил. След 2 месеца онлайн комуникация той се прибира до София от Лондон за първата им среща. Казва, че преди него друга любов не е имало, само тийнейджърски трепети. Сега семейството се радва на двете си прекрасни деца. За жалост, съдбата отнема възможността на Весела Тотева да види внучка си. Когато Валя е в 9-ия месец, а брат ѝ е едва на 12 години, майка им си отива от този свят.

След дебюта си в сериала Георги Богданов вече е в нов - “Те, вълните”

Георги Богданов влиза в образа на Филип Ковачев в "Алфа".
Георги Богданов влиза в образа на Филип Ковачев в "Алфа".

След като направи дебютната си кинороля с образа на Филип в “Алфа”, Георги Богданов се снима и в дългоочаквания сериал “Те, вълните” с участието на Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Койна Русева, Радина Кърджилова и др. Все още обаче не може да издаде какъв е неговият герой и как протичат снимките.

Въпреки че “Алфа” му е дебют в киното, той има опит на театрална сцена. Още преди НАТФИЗ посещава школата на Стоян Радев в родната му Варна. Иначе завършва актьорско майсторство в Академията през 2018 г. в класа на проф. Маргарита Младенова. Едва в първи курс е поканен да играе в представлението “Кавказкият тебеширен кръг” в Драмтичен театър “Стоян Бъчваров” във Варна. Има роли и на софийска сцена - в “Луда трева” и “Идиот” с реж. Маргарита Младенова в “Сфумато”. Участва в грандиозната пиеса “Одисей” на Диана Добрева в Пловдивския драматичен театър.

Георги Богданов и Димитър Коцев-Шошо
Георги Богданов и Димитър Коцев-Шошо

През 2022 г. е номиниран за “Икар” за дебют за ролята му в спектакъла “Пазаруване и секс” на реж. Димитър Илиев. Има участие и в спектакъла “Нощните рицари”.

Като дете Спартак Панталеев си играе със змии в Силистра

Спартак Панталеев е в ролята на Крис Алексиев в "Алфа".
Спартак Панталеев е в ролята на Крис Алексиев в "Алфа".

Приличаме си по това, че сме амбициозни, може би в това, че имаме понятие за мрака. Случвало ми се е и преди да играя такава мрачна роля и съм си ровил из дебрите на съзнанието. Приличаме си по това, че сме си изградили собствен свят. Различаваме се по това, че и той е насочен към себични неща, мисли само за себе си, как да доминира всички, докато аз по-скоро съм свикнал с екипна работа и да се вслушвам в уроците на по-големите от мен.

Така Спартак Панталеев обяснява връзката с героя си в “Алфа” Крис Алексиев. Има опит с мрачната роля, тъй като играе Ставрогин в “Бесове” - едно от дипломните представления в НАТФИЗ.

Две години е на щат в Пловдивския театър, но го напуска. Там участва в представления като “Ромео и Жулиета”, “Лебедът” и др. Сега търси работа на софийска сцена.

Завършва НАТФИЗ през 2022 г. в класа на проф. Снежина Танковска. Първото му качване на сцена е в читалище в “Княжево”. Тогава е в 3-и клас. “От дете съм много любопитен към всичко, бързо губя интерес обаче. Така избрах това начинание, в което може да си всичко”, казва той.

Впрочем ролята му в “Алфа” не е дебют в киното за 24-годишния актьор. Участвал е в “Привличане” на режисьора Мартин Макариев, както и в късометражни ленти.

Освен в София прекарва детството си и в Силистра. Заминава за там, понеже баща му, който е инженер, е на обект в града. Спартак прекарвал много време в гората, която е близо до крепостта. “Лятото се събираха огромни змии в гората и в басейна, който беше празен, и аз си играех с тях”, разказва той, като добавя, че тогава не е имал чувство за самосъхранение.

Веднъж обаче змия се изстреляла към лицето на Панталеев от едно дърво, но колега на баща му в този момент я уцелва с камък. “Беше се нацелила към врата ми”, спомня си той.

Екипът на сериала “Алфа” - операторът Александър Станишев, Димитър Коцев-Шошо, Георги Богданов, Спартак Панталеев, Стефан Вълдобрев, Валентина Каролева и Виолина Доцева (от ляво на дясно)
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА ВИОЛИНА ДОЦЕВА
Екипът на сериала “Алфа” - операторът Александър Станишев, Димитър Коцев-Шошо, Георги Богданов, Спартак Панталеев, Стефан Вълдобрев, Валентина Каролева и Виолина Доцева (от ляво на дясно) СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА ВИОЛИНА ДОЦЕВА