Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Банев - Брендо  СНИМКА: 24 часа
Евелин Банев - Брендо СНИМКА: 24 часа

На 13 юли 2013 е било последното регистрирано минаване на българска граница от Ивелин Банев - Брендо. Тогава е бил върнат у нас от конвой, след като за кратко е бил предаден на италианските власти. 

Това обяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в парламента по повод мистериозното завръщане на Брендо. В затвора в понеделник той се е явил с валидната си лична карта, която е в срок до 2026 г.

На 28 май 2012 г. в дирекция международно оперативно сътрудничество пристига информация от Италия, според която Брендо е обявен за международно издирване с цел арест и екстрадиция. България му отговорила, че е в софийския затвор. На 18 юли 2012 г. се уговаря временно предаване на Брендо на Италия. И така на 26 юли Банев е временно предаден на италианските власти.

До 2013 г. на няколко пъти е предаван на италианските власти, но връщан у нас заради съдебни решения. На 8 юли 2013 Банев е признат за виновен на първа истанция в Милано, като са му наложени 20 години затвор.

На 6 февруари 2013 г. е обявен за международно издирване и от Румъния на основание на издадена европейска заповед за арест от предния ден от съд в Букурещ. Обвиняем е за създаване на организирана престъпна група с цел трафик на наркотици. В този момент е била в ход процедура по уговаряне на предаване на Брендо на Италия отново, за да участва в съдебно заседание. Предаден е на 27 февруари с постановление на ВКП.

С протокол от 26 юни 2013 г. Софийският градски съд е прекратил производството по разглеждане на европейската заповед за арест от Румъния, понеже по това време Банев е бил в Италия. После апелативният съд отменя решението на СГС и така отказва предаването на Брендо на Румъния.

От 2014 г. Банев е със забрана да напуска България, наложена по инициатива на Апелативен съд - София.

На 27 октомври 2016 г. той се явява в СДВР и подава заявление за издаване на нова лична карта, а на другия ден - и на шофьорска книжа. И понеже има решение на съда Банев да не бива предаван на Румъния, в СДВР само му установили адреса. Издали му документи до 2026 г.

На 11 юли 2017 г. е обявен за международно издирване от Румъния заради нова европейска заповед за арест заради трафик на наркотици от края на юни. Издирват го с цел изпълняване на присъдата му от 10 години и 6 месеца.

На 21 май 2018 г. му е наложена втора забрана да напуска България, а малко след това е осъден на шест години у нас. По искане на ВКП Банев е обявен за международно издирване от Интерпол с червен бюлетин.

На 7 септември 2021 г. в Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" е пристигнала спешна телеграма от бюрото на Интерпол в Украйна за задържането на Банев в района на Киев. Потвърдили са самоличността му и са предоставили пръстови отпечатъци и снимки. На следващия ден необходимите за екстрадицията са били предоставени на дирекцията от ВКП и СГП, после незабавно са пратени на интерпол в Украйна.

След излязла информация в медиите, че Банев е бил освободен, на 1 октомври е била изпратена спешна телеграма до Киев, в която българските власти искат потвърждение и информация. От там обяснили, че по решение на Апелативен съд - Киев той наистина е бил освободен, понеже има украинско гражданство.

На 29 юли 2022 г. Банев е обявен за международно издирване и от Италия. В началото на 2023 г. е извършена проверка по повод използвано пълномощно, с което Банев упълномощава адвокат от София да го представлява. Документът е с дата 18 май 2022 г. е удостоверено с подписа на кметския наместник на Тлачене във Враца. Кметът обяснил, че Банев присъствал, но не си говорили.

"В хода на проверката не са издирваното категорични данни, които да сочат, че посоченото лице е посетило село Тлачене по повод на извършената заверка на документа", каза министър Стоянов на депутатите. Той обясни, че са проверени множество адреси, хора и места, където евентуално може да се укрива.

Банев е използвал документи от шест държави - Турция, Гърция, Унгария, Украйна, Молдова и България. Водена е официална кореспонденция с тях, провеждани са и срещи, за да разберат българските власти как Брендо е придобил документи там и знаят ли къде е. Направени са и справки, но не е установено хора с имена и дати на раждане, използвани от Брендо, да са минавали българската граница.