Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДЪР: Екс/@AmerHeroesRadio
КАДЪР: Екс/@AmerHeroesRadio

Шест изтребителя Eurofighter Typhoon на RAF са на пистата за рулиране, двигателите на два от тях реват. Наземният персонал бърза да се погрижи за последните щрихи преди излитането. Това е само част от атмосферата в бъдещата най-голяма база на НАТО в Европа - "Михаил Когълничану" (МК) в Румъния. 

В далечината облак прах се издига в лятната мъгла над строителната площадка на втората писта. Името на авиобазата "Михаил Когълничану" идва от близкото село, което е кръстено на либерален политик от XIX век. Необичайно е именно това място да стане най-голямата база на НАТО в Европа, по-голяма дори от Рамщайн в Германия, пише "Политико".

Базата е близо до румънското пристанище Констанца, грубо на около 150 километра от българския град Варна. 

Руският президент Владимир Путин мотивира войната си в Украйна с това, че НАТО навлиза в европейския фланг на Русия. В отговор на неговата инвазия все повече елементи се придвижват напред по шахматната дъска на НАТО.

Румънската база скоро ще разполага с ескадрила румънски F-16, наскоро закупени от Норвегия, безпилотни самолети MQ-9 Reaper и военен център, през който ще преминават военнослужещи от армията, военновъздушните сили и военноморските сили на НАТО от 32 държави. Най-скоро са дошли финландците.

Базата се намира едва на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от Севастопол в окупирания от Русия Крим.

За пилота на RAF флотски лейтенант Чарли Таг това е третото и последно дежурство тук.

"Тук има много повече американско присъствие, много инфраструктура, помещения, персонал и оборудване", обяснява Таг и допълва, че нахлуването на Русия в Украйна е променило както районите, над които лети, така и стратегическата позиция на мисията.

През 2021 г., по време на последната му обиколка, пилотите на изтребители на НАТО са летели далеч над международни води в Черно море. Сега те се придържат към зоната от 12 морски мили над румънските и българските териториални води, "за да избегнат недоразумения, ескалиращи ситуации с руснаците".

"Досега бяхме тук по-скоро като възпиращ фактор за всяка руска агресия. Сега обаче сме по-скоро за успокоение на други страни от НАТО, включително Румъния, че сме на място и сме готови да се защитаваме", разказва още Таг.

Откакто е пристигнал, не е имало нужда от прихващане на руски самолет, въпреки че при предишни мисии се е случвало над Балтийско море.

"Те понякога се объркват - това не противоречи международното право, имат право да го направят. Ако това се случи ние ще разположим самолет до неприятелския самолет. От гледна точка на позиционирането това показва на руснаците, че сме активни. Летим с въоръжени самолети, така че изпращаме ясно послание. Това ни осигурява и ценна разузнавателна информация, защото записваме серийните номера на самолетите и оръжията, които носят и така това се вписва в цялата разузнавателна картина.

Късно през нощта в британския комплекс на базата той наблюдава на екраните на радарите си развоя на войната в съседна Украйна.

"Виждаме как безпилотни самолети на Шахед навлизат в Одеса", разказва той. 

Въпреки че самолетите на НАТО избягват излишни срещи с руснаците, има два известни инцидента над Черно море. През септември 2022 г. руски пилот не разбира командата от наземния контрол и за малко не сваля британски самолет за разузнаване с 30-членен екипаж, пише Би Би Си. През март 2023 г. пък американски безпилотен самолет MQ-9 Reaper, летящ от Румъния, е умишлено свален от руски изтребител SU-27 Flanker по време на полет над международни води.

Въпреки всичко това ежедневието в базата е в по-голямата си част спокойно. Пред служебния корпус на командира на базата Николае Крету чайките и гарваните шумно "прибират" реколтата от черешовите дръвчета. В своя частично постоянен кабинет Скот Делай от отдел "Подкрепа на американската армия - Черно море" планира логистиката за 1840-те американски военнослужещи, които базата понастоящем поддържа.

"Опитваме се да им осигурим домашен уют, по време на престоя им тук. Така че това наистина не е по-различно от всяка друга общност. Просто има ограда около нея", казва той.

Споделя, че едно от нещата, с които американските войници трудно свикват, е, че сроковете за доставка на стоки, поръчани по интернет в Румъния могат да достигнат до седмици.

Британският пилот Чарли Таг показва самолета си. Отблизо Typhoon изглежда мощен, но малко остарял.

"Въоръжението му обаче се модернизира постоянно. Сега може да хвърля три различни вида бомби. В момента монтираме и нови радари, които ще ни позволят да откриваме и поразяваме заплахи на още по-голямо разстояние", обяснява Таг.

КАДЪР: Екс/@GHarward
КАДЪР: Екс/@GHarward