Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С победата си над Шотландия “маджарите” се надяват да хванат последния влак, който да ги закара на осминафиналите.
С победата си над Шотландия “маджарите” се надяват да хванат последния влак, който да ги закара на осминафиналите.
  • Виктор Орбан похарчи луди пари за възраждането на спорта и по-специално на футбола в родината си, но остават съмненията дали всичко е минало по правилата

"Е, как няма да гласувам за него! Та той се погрижи за улиците, за градинките, че и такъв красив стадион ни направи. Страхотно е нашето момче и дано Господ здраве да му дава", нарежда екзалтираният Ференц, заставайки охотно за снимка пред избелял плакат на "нашето момче" Виктор Орбан.

Мъжът, чиито предни зъби са виждали и по-хубави дни, съвсем не е единственият заклет привърженик на унгарския премиер в малкото селце Фелчут, на 45 км от Будапеща. Именно там един от най-противоречивите европейски лидери прекарва част от детството си и възпитава у себе си любовта към футбола. Десетилетия по-късно Орбан не забравя откъде е тръгнал и нарежда на своите протежета в частния бизнес да се изръсят солено, за да бъде вдигнат чисто нов стадион с 4000 седящи места.

Спортното съоръжение в село Фелчут глътва "само" 12 млн. евро, което е капка в морето на фона на огромните инвестиции, направени в унгарския спорт и по-специално във футбола.

"Панчо Арена"
"Панчо Арена"

Инициатор на бясното харчене е именно несменяемият премиер, който и до днес се кълне, че успехите на терена са мощен стимул за просперитета на нацията. Под зоркия му поглед се строят спортни зали, басейни и преди всичко бляскави по външния си вид и размери футболни съоръжения. Само за някакви си 10 г. на различни места в Унгария изникват 10 чисто нови стадиона. Перлата в короната е 65-хилядният "Пушкаш Арена", който струва внушителните 650 милиона евро. Общо за футбол държавата похарчи над 2 млрд. евро, което бие далеч по-заможни членки на Европейския съюз.

Самият Орбан така си е построил империята, че противниците му са натикани в миша дупка, а на първа линия са глашатаите на успехите му. Заради това се броят на пръсти критиците, които се осмеляват да питат защо тези 2 милиарда не бяха похарчени за здравеопазване, образование или за стимулиране на икономиката, при положение че поне 40 процента от населението живее опасно близо до прага на бедността.

Подобни въпроси едва ли биха направили впечатление на унгарците точно в разгара на летните жеги и на още по-горещите футболни страсти.

Унгария е на Евро 2024 и на всичкото отгоре постигна победа в последния си мач от груповата фаза, с шансове да се промъкне до осминафиналите. Над 50 000 фенове заминаха за Германия, въпреки че много малко от тях имат билети. Нацията изпадна във футболен екстаз и всякакви критики срещу съмнителните схеми, по които са изразходвани парите, изглеждат като заяждане на дребно. Никой не обръща внимание и на слуховете, че най-близките на премиера съпартийци и бизнесмени са се облажили покрай строежа на стадиони и тренировъчни комплекси. Кой ще ти брои стотинки, при положение че националният отбор отново е на голям футболен форум и мечтае да повтори успехите на онзи легендарен унгарски тим с Пушкаш в редиците си, загубил финала на мондиала през 1954 г. Народът ликува и също като жителя на Фелчут е готов да величае щедрия на инвестиции и на подаръци за близките лидер.

И понеже пак стана дума за селото, в което Орбан като малък върти бясно педалите на велосипеда, да кажем още няколко думи за местния стадион. Както вече стана дума, той може да побере 4000 запалянковци, въпреки че във Фелчут днес живеят не повече от 1800 души. Но това съвсем не е най-интересното от глътналото 12 милиона спортно съоръжение. То впечатлява посетителите преди всичко с външния си вид. Мнозина го оприличават повече на катедрала заради умишлено търсения ретро стил. Покривът на "Панчо Арена" е изграден от дърво, а над него стърчат кули с медни плоскости.

Когато се знае със сигурност, че Орбан ще дойде на "Панчо Арена", паркингът пред стадиона моментално се изпълва със суперлуксозни лимузини. Най-влиятелните хора от бизнеса и политиката се натискат да седнат в една ложа с лидера, който само с помръдване на пръста може да те изкачи до върха или да те стъпче в тинята. По време на мач унгарският премиер рядко си позволява да обсъжда теми, различни от случващото се на терена. Самият той е бил футболист навремето, а след това се превръща в болен фен, който гледа по 6 мача на ден. За него се твърди още, че е гледал на живо всеки един финал на Шампионската лига, откакто става премиер през 1998 г.

Напълно очаквано тези дни Орбан заряза дрязгите с влиятелните си врагове в ЕС и отпраши за Германия, за да се увери с очите си доколко е успешен проектът му да налее безумно много пари в развитието на унгарския футбол. На път за летището в Щутгарт след мача с шотландците кортежът му е ударен от друг автомобил, при което загива единият от ескортиращите го на мотори полицаи. Тежката катастрофа по никакъв начин не разстрои програмата на унгарския премиер, който часове по-късно се срещна с един от потенциалните си съюзници в Европа – италианския премиер Джорджа Мелони. А между политическите совалки Орбан не забрави да похвали унгарските футболисти и всички замесени в победата над Шотландия, насочвайки елегантно благоразположението на тълпата към собствената си персона.