Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НИКАНОР МИШКОВ
НИКАНОР МИШКОВ

Игуменът на Гигинския манастир Никанор обяви за свой патриарх Вартоломей и иска да си ходи на килията в Света гора, но не му се тръгва още

В Българската православна църква (БПЦ) няма разкол, само една калимавка се тръшка горко из фейсбук. Така източник от администрацията на Светия синод с едва прикрита усмивка коментира ситуацията след избора на патриарх Даниил, която извади от нерви игумена на Гигинския манастир.

Никанор Мишков разтръби из социалните мрежи и медиите, че подава оставка и заминава за Света гора, където вече си бил уредил килия.

След като бе насърчен от неколцина от своите фейсбук приятели да направи тази категорична стъпка, Никанор написа писмо до дядо Даниил с молба да бъде освободен и публикува снимка на оставката в профила си.

Междувременно вече бе обявил, след като стана ясно кой ще е патриарх: Като по учебник на КГБ! Патриарх Даниил Български да ви е честит! Моят патриарх от днес се казва Вартоломей I. Утре си подавам заявлението, че напускам БПЦ!

Новият духовен водач на БПЦ бе пресрещнат от репортери непосредствено преди първата си патриаршеска литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" в понеделник сутринта и попитан какво мисли за дръзките действия на Никанор Мишков.

Патриархът кротко отговори, че тия неща се решават с разговор очи в очи, а не чрез постове във фейсбук и би било добре игуменът да се обърне към своя епархийски архиерей, тоест към него, като Софийски митрополит.

Това окуражи Мишков да иде в "Св. Александър Невски" и да връчи писмото с оставката си, където посочената причина е "диаметрално различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православните църкви и относно нравствената му оценка на случващото се в Украйна".

След края на литургията  

Факсимиле от пост на Никанор във фейсбук, който се отказва от Българския патриарх и се врича на Вселенския.
Факсимиле от пост на Никанор във фейсбук, който се отказва от Българския патриарх и се врича на Вселенския.

дядо Даниил върна оставката и обяви, че двамата ще се стремят да работят заедно

Патриархът покани архимандрита на среща, но не беше уточнено кога и къде ще е тя. Негово Светейшество заяви: Бог дава разум, защото с разговор, когато възникват проблеми, свети апостол Павел казва "изяснявайте противоречия, не оставяйте дявола между вас", ние сме хора, можем да разговаряме и защо дяволът трябва да държи нашите души, когато Господ ни е дал свобода. Така да усвояваме тази свобода.

От следващи постове на Никанор във фейсбук, както и от изтрити такива става ясно, че монашеската килия, която уж си бил приготвил на Света гора, може и да почака, защото не му се тръгва още от България.

След смъртта на дядо Неофит с идеята да се затвърди пред евентуалния нов архиерей Мишков започна да пише статуси във фейсбук, с които да се хареса на Пловдивския митрополит Николай, включително и по изборите за нов владика на Сливен.

В същото време предприе злостна кампания по
очернянето на дотогавашния си началник

- викарния епископ на Софийската епархия Поликарп Белоградчишки. В един от коментарите си Никанор го иронизира, че имал много богослужебни одежди: "Тия са само от пролетната колекция. Има още лятна, есенна, зимна, великопостна, великопразнична, обикновено празнична, непразнична, дарителска, своеджобска, членскивносна и други колекции.

Съревноваваме се с най-добрите в православния свят!!!"

В други коментари пък прави подмятания за сексуалната  ориентация

на близък до блаженопочившия патриарх Неофит.
Тъй като има навика да сменя постоянно своите позиции, и то в диаметрално противоположни посоки, да клевети, после да трие постовете си във фейсбук и да пише нови със съвсем друг смисъл, един от дяконите в Софийска епархия се заел да прави снимки на всичко, което Никанор "произвежда" в социалните мрежи, за да послужат някой ден, ако евентуално се наложи, пред църковен съд.

Заради поведението си, с което винаги ражда "новини", Никанор Мишков е любимец на всякакви телевизионни формати и сайтове с неособено прецизно съдържание.

Той спечели първото медийно внимание, след като дълго се представяше за бивш много успешен брокер на Уолстрийт, който се разочаровал от света на едрия финансов капитал, напуснал го и започнал да гледа биволи на село, отдавайки се на честен труд и вричайки се като монах на Бога.

Настанявайки се в Гигинския манастир, Никанор Мишков направи всичко възможно да омае някогашния шеф на КТБ Цветан Василев и дори го бе изографисал в притвора на една от манастирските църкви, а след фалита на банката и бягството на Василев замаза ктиторския надпис с боя.