Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Продадено бебе в Гърция
Снимка "24 часа"
Продадено бебе в Гърция Снимка "24 часа"
  • Втора българка в ареста
  • Новородено момче може да "струва" 30 000 евро

Втора българка е арестувана за трафик на 17 бебета в Гърция, научи "24 часа" от свои източници. Задържаната е 34-годишна жена от Червен бряг, която живеела в Бургас. Елисавета А. е арестувана от спецполицаи в апартамент в бургаския комплекс "Лазур" на 1 юли.

За нея също е била  изпратена Европейска заповед за арест от гръцката прокуратура.

Само няколко дни по-рано в Камено бе задържана 44-годишната Гюлгес Салим, издирвана от гръцките власти за участие в същия канал за трафик на бебета. Престъпната дейност е осъществявана от 2013 до 2015 г., но арестите идват 9 години по-късно. Според отлично осведомени Гърция издирва още няколко българки, съпричастни към разследването.

Гюлгес е арестувана на 27 юни в дома на мъжа, с когото живеела на семейни начала. Тя била родом от Сунгурларе, но нямала постоянен адрес, дълги години живеела в Гърция. Самата тя твърдяла пред служебния си защитник Стоян Петров, че изобщо не е знаела, че се издирва от гръцките власти, иначе доброволно щяла да се предаде и да приключи с тази история. Според адв. Петров Гюлгес не е била призовавана за доброволно явяване.

По искане на Окръжната прокуратура в Бургас на 1 юли бе наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Междувременно Гюлгес Салим си наела адвокат, който заяви пред "24 часа" вчера, че ще обжалва ареста пред Апелативния съд. Това най-вероятно ще стане на 3 юли.

До седмица в Окръжния съд трябва да мине делото за екстрадицията на Салим. Тогава българският съд ще реши дали да я предаде на гръцките власти в Катерини. Самата тя също може да изрази съгласие за доброволно предаване.

Нито едно от 17-те бебета, чиято продажба разследват гърците, не е нейно, разкриха осведомени. 44-годишната Гюлгес е играла роля на посредник в канала за трафик, действал между 2013 и 2015 г.

"Тогава бе бумът на търговия с бебета от България към Гърция. Ромки от Камено, Рудник и съседни села масово продаваха бебетата си, като това ставаше при стройна организация от страна на трафикантите", разказва бивш криминалист от Бургас. Имало хора, които осигурявали лични документи, понеже много от ромките нямали дори ЕГН, други ги посрещали в Гърция и ги изпращали по направление в Солун, Атина или на други места в южната ни съседка. В повечето случаи тарторите били от кланове, които живеели богато и пребогато в Камено.

Сред трафикантите си имало и пароли. "Кончетата са продадени" било кодовото име, че сделката с бебето е осъществена, разкриват запознати. След това родилките се връщали у нас, готови за нова бременност и продажба. И понеже нямат адресна регистрация, нито една власт не може да им хване следите.

"Проблемът е, че законодателството в Гърция е твърде либерално по отношение на осиновяването. Необходим е само подписът на родител, че припознава детето", коментират разследващи. Те си спомнят фрапиращи случаи, при които трафиканти експлоатирали сексуално не само своите съпруги, но и близки родственички. А в Камено отдавна е известна максимата

"Продаваш деца,

градиш дом"

Там всеки от махалата е наясно как се върти бизнесът с бебетата. Под сурдинка се говори, че едно новородено, особено ако е момче, можело да се продаде и за 30 000 евро, но разпределени по веригата, парите за родилката били малко. Предлагала се и продажба на яйцеклетки, но за далеч по-скромните 1500 евро. И докато преди десетина години трафиканти издирвали бременни жени по най-бедните ромски махали, то сега жените сами търсели каналджиите и след като раждали, оставали в чужбина.

Справка в районната прокуратура на Бургас показва, че през последните 3 г. няма осъдени за трафик на бебета.

Къщата на един от разследваните за трафик на бебета в Камено през 2004 г.
Къщата на един от разследваните за трафик на бебета в Камено през 2004 г.

"24 часа" описа схемата на Крит преди 20 години

Повече от 50 български бебета са осиновени на остров Крит само през 2004 г. според официална информация от социалните служби.

В главния град Ираклион от общо 42 осиновявания 39 са на българчета. Подобна е ситуацията във втория по големина град Ханя - от общо 17 осиновявания 11 са на българчета.

Това разкри разследване на "24 часа" на най-големия гръцки остров през декември 2004 г.

До 2003 г. Франция е по-популярната дестинация за този "бизнес", като в "играта" са основно жители на ромската махала в Пещера. След няколко големи разследвания на френската полиция обаче мрежата там е унищожена. Бизнесът се пренася в Гърция, първо на остров Крит. Причината е, че там има много бездетни двойки поради затворената общност. По същата причина полицията трудно намира информация за участниците в схемата.

Тогава "24 часа" разкри, че в различните държави българчетата се търгуват различно. Средната цена във Франция бе 5-6 хиляди евро на дете. В Гърция сумата бе тръгнала между 10 и 12 хиляди евро, но при последния арест в Пирея през 2004 г. достигаше 20 000 евро.

Инкубаторите за бебета в България са в Пещера, Камено, Бургаско, Айтос, Провадия, Пазарджик, Сливен и др., разкрихме тогава.

"Повечето от случаите, които сме засекли, са с бебета на роми и мюсюлмани, но има и на етнически българи", каза тогава пред "24 часа" шефът на полицията в Ханя майор Стилианос Артсидакис.

Майор Стилианос Артсидакис
Снимки: Авторът и Личен архив
Майор Стилианос Артсидакис Снимки: Авторът и Личен архив

Сделките тръгнаха от Франция с цена 12 000 лева

През март 2004 г. в Пещера е разкрит канал за трафик на новородени с крайна дестинация Франция. Жените, продавали бебетата си, са предимно от ромски произход. За едно дете се плаща между 10 хил. и 12 хил. лева, разкри тогава "24 часа".

През 2004 г. е разбита и друга мрежа за трафик на новородени към Франция. Български жени са принуждавани да раждат в Париж, като след това децата им са продавани на други двойки, съучастници в контрабандата. Всъщност роми от Пещера са продавали бебетата за около 2000 евро на френски роми, като са се опитвали да представят "сделките" като тяхна етническа традиция. След това френските роми са препродавали бебетата на бездетни французи на цени около 12 000 евро за момиче и 15 000-16 000 евро за момче.

Разследването започва след подаден сигнал от майка, чието новородено е отвлечено дни след като се е родило в болницата "Робер Дебре" в Париж. Тя съобщава на свой приятел - полицай в България, че бебето е отвлечено. Той се свързва с френската полиция.

Майката казва, че по време на бременността си е получавала предложения детето, наречено Бразилия,  да бъде купено, които отклонила. Следствените органи във Франция обаче вярват повече на версията за покупко-продажба.

Майката на бебето Бразилия с приятеля си през 2004 г.
Майката на бебето Бразилия с приятеля си през 2004 г.

Пред съда в Париж застават общо 56 души - 41 родители, 11 посредници, 2 биологични майки и двама заподозрени в сводничество. Според следствието става дума за 22 деца, купени в периода от юли 2001 до юни 2005 г. от френски родители, голяма част от които стерилни. Посредниците търсели в България бременни момичета, самотни или проституиращи, често роми, за да им предложат да родят във Франция и да изоставят там децата си.

Понякога биологичната майка се представяла при раждането със собствената си самоличност, а детето било осиновявано от бащата купувач. Друг път бременната се регистрирала в родилния дом с името на майката, откупила детето.

По същото време "24 часа" и екип на френската обществена телевизия "Франс 2" засне в Ботунец роднини на жена, продала бебето с в Париж. Малко по-късно с ирландски телевизионен екип направихме в Пещера първото интервю с 16-годишно момиче, продало бебето си в Гърция. Посредник бил вуйчото на девойката.