Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дете на 10 годинки изскочило с велосипед на кръстовище в град Раковски без да спази знака "Стоп", блъснато е от преминаващ автомобил и е с опасност за живота.

"Децата нямат спирачки." Този девиз знаем от десетилетия.

Но когато децата не случат и на родители с ангажимент към възпитанието им, още деца ще попадат под гумите на колите. А те - колите - са неизменна част от ежедневието на всички.

Колко често виждате възрастни, които пресичат пешеходна пътека като бутат велосипеда, както е по закон? 1 на 50? 1 на 30? Та цели семейства безгрижно безгрижно въртят педалите на велосипедите през пешеходните пътеки - хайде сега, закон - бутане на колелото, дрън-дрън.

Защо невежите пешеходци и велосипедисти са убедени, че спирачките на колите могат всичко и по всяко време?

Всеки родител дължи на детето си маниакално-императивно-задължително набиване на правилата за безопасност на пътя.

Преди три дни спрях три момченца да не пресичат пешеходната пътека на спринт. Опитах да им обясня защо това е много опасно, а не "по-бързо".

Заръката към детето, което хуква с колелото навън "ти внимавай" е равносилна на "абе, праЙ кот знаеш, глей там, ако може да не те утрепат"

Днес родителите на момченцето от Раковски вероятно кършат ръце защо изобщо са му купили "пустото колело". А какво пречи родителите да учат децата си до изнемога що е то безопасност? Как е задължително да се оглеждаш всеки път, когато си с предимство. Как не се правиш на "всеправен" като пешеходец, защото нито едно право не е по-силно от коя да е ламарина!

Между другото, точно в момента медицинският хеликоптер каца пред Окръжна болница (виждам го от балкона, целият квартал ехти от двигателите) - който и да е на борда, дано това е началото на неговото спасение!

*От фейсбук