Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Библиотека
Библиотека

Защо не четем дълги текстове? Бяга се от "дебелите" книги.

Страхотно въжен въпрос!

Дългият текст изисква продължително внимание.

"Вниманието" е основна цел, ресурс, средство, обект и т.н. в съвременното общество. Технологията масовизира индивидуалната активност. (Всеки търчи да напредне, да успее! Няма лошо! Напротив! Но това има и опака страна.)

Борбата за чуждото внимание, да впечатлиш, да привлечеш вниманието, да го задържиш, способността сам да обърнеш внимание, да отделиш време, т.е. внимание... Но на кое по-напред? Животът е един и се реализира във времето чрез едно внимание.

Около вниманието се "върти" политика, икономическа дейност, търговия, туризъм, изкуство, дизайн... Животът е вниманието!... За внимание се борят могъщите корпорации и уличните търговци. За пустото му внимание се появиха джукестите и голеeeмогърди дами. Пластмаса, но лови окото. Рекламите са битка за внимание. Всичко се стреми да стане или поне да заприлича на шоу. Вниманието!

При индивида умението да се съсредоточи, да наблюдава, да възприема, да проследява логически пътища, да обхваща цялото, без да пропуска частицата, да не подскача от тема на тема, та това определя мястото му в социалните пирамиди (те са различни.)...

Човешкият успех зависи от характеристиките на индивидуалната способност да се внимава. Как се внимава? Трайност на вниманието, разпределение на вниманието... Това е цяла наука!

Затова нещо елементарно. Самовъзпитавайте вниманието си, така както правите сутрешна гимнастика или медитирате, така развивайте вниманието си. Техниките са прости и многобройни - от научаване стихове наизуст, четене на романи, решаване на математически задачи, усвояване на нова специалност, поддържане на професионалната информираност, учене през целия живот и т.н. Човек трябва да съзнава, че ВНИМАНИЕТО МУ е неговия основен инструмент в социалната игра.

(Споменах гимнастиката и медитацията. Те са препоръчителни, а ако сте ми деца, ще ви кажа, че са задължителни!)

От Фейсбук.