Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катастрофата стана на 17 септември 2022 г. край Стражица.
Катастрофата стана на 17 септември 2022 г. край Стражица.

  • Момчетата отивали на къна преди турска сватба, шофьорът имал книжка от 4 месеца
  • Четвъртият от компанията - 14-годишният Исмаил, оцеля на косъм, баща му и чичо му спрели да помагат, без да подозират, че и той е в колата
  • Близките на загиналите и прокуратурата обжалват присъдата

Три години условно с 5-годишен изпитателен срок. Това присъди Окръжният съд във Велико Търново за 19-годишен шофьор, който преди две години уби двама приятели, на 16 и 17 г., в катастрофа край Стражица, а 14-годишно момче дни бе между живота и смъртта.

Само в две заседания и по съкратеното съдебно следствие 21-годишният вече Алек Алдинов бе лишен и от право да шофира за 4 години и половина. Толкова бе и първоначално определеното време зад решетките за подсъдимия, но след намаляването на присъдата с 1/3, тъй като делото премина по член 58А от НК, се стигна до 36 месеца условно.

Шофьорът подсъдим е признал вина и е приел фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт. Това би попаднало просто в съдебната статистика, ако не бе

болезненото усещане у родителите за липса на справедливост

- те не могат да прежалят момчетата си.

Осем са конституираните като частни обвинители от пострадалите семейства. Адвокатите им вече са внесли жалби срещу присъдата на първа инстанция и най-вероятно наесен Алек ще се изправи за втори път на подсъдимата скамейка - в Апелативния съд.

Смъртоносното меле стана на 17 септември 2022 г. на изхода на Стражица към главния път София - Варна. Според обвинителния акт Алдинов нарушил правилата за движение, като не контролирал непрекъснато мощното си “Ауди А6”. Колата с немска регистрация

излетяла от платното, ударила се в няколко дебели дървета и се обърнала

край пътя.

Така по непредпазливост младият шофьор със скромен опит зад волана от 4 месеца причинил смърт и телесна повреда на Борислав Костов, роден през 2005 г., от Стражица, на Ангелин Петров, роден през 2006 г., също от градчето, и средна телесна повреда на Исмаил Андреев, роден през 2007 г., от с. Кесарево.

Във фаталния ден момчетата отивали с аудито на Алек на къна в съседно село - обичай преди турска сватба. 19-годишният шофьор, който живеел с родителите си в Германия, но от скоро се прибрал при дядо си в Стражица, натискал газта, а пътят бил мокър. Автомобилът се движел със 128,95 км/ч. Приближил движещия се пред него “Опел Астра”. Разминал се с три насрещно движещи се коли, става ясно от разследването. Секунди след това изгубил контрол над колата вследствие на неправилна маневра.

“Без да предприема изпреварване, натиснал педала на газта и завил волана наляво. Аудито се отклонило в насрещната лента и в зоната на базовата линия на банкета автомобилът предприел динамично въртене на двигателните колела, при което излетял от пътя и се ударил с предната дясна част последователно в крайпътни дървета, докато накрая спрял, обърнат на една страна, в горист участък”, пише в обвинителния акт.

При сблъсъка настъпили тотални деформации по купето. Двамата тийнейджъри получили

тежки наранявания, несъвместими с живота, и издъхнали на място

14-годишният Исмаил оцелял на косъм в зверската катастрофа. След инцидента момчето бе на командно дишане, с мозъчен оток, отлепен скалп и множество фрактури в реанимацията на великотърновската болница.

“Късмет е, че бащата и свакото на Исмаил са карали на по-малко от километър след аудито. Спират да помагат, без да подозират, че тяхното момче е в колата. Едва при вида на окървавените деца разбират, че той е сред ранените”, разказа пред “24 часа” след трагедията кметът на Стражица Йордан Цонев.

Случилото се потопи града в двудневен траур. Местната гимназия “Ангел Каралийчев” изпрати десетокласника Ангелин и Борислав от 11-и клас, чиито животи завършиха нелепо в крайпътно дърво край града.

Шофьорът Алек се сдоби с обвинение в болницата, където се възстановяваше от тежко комоцио. Имаше съмнения, че няма шофьорска книжка, но се оказа, че е изкарал свидетелство в Германия през май същата година - само 4 месеца преди трагедията. Освен това

пробите му за алкохол и наркотици бяха отрицателни

Така виновникът за трагедията бе пуснат да чака делото под домашен арест в къщата на дядо си и бе проследяван с електронна гривна.

“Смятам, че присъдата отразява съдебната действителност при подобни случаи в България в момента. Потресени сме, че за престъпление, вследствие на което са отнети два човешки живота, наказанието е условна присъда”, коментира адвокат Евелина Петкова, която е довереник на родителите на загиналия Ангелин.

Безразсъдната скорост от почти 130 км/ч съдебният състав приема за “допълнителна и важна причина за настъпване на ПТП-то”, но въпреки това постановява акта си при превес на смекчаващите вината обстоятелства. Такива според магистратите са чистото съдебно минало и младата възраст на Алек Алдинов.

“Наложеното наказание е много занижено. От настъпване на произшествието до постановяване на присъдата дори са налице законови промени и

минимумът на налаганите наказания е вдигнат

от 3 на 5 г. Това само по себе си показва обществената нетърпимост към подобни престъпления и ниските наказания”, подчерта столичната адвокатка.

По делото е депозиран протест и от прокуратурата - там искането е трите години лишаване от свобода да се изтърпяват ефективно, научи “24 часа”.

На втора инстанция семейството на Ангелин, който остана на 16 г., ще настоява за минимум 10 г. затвор .“Ние искаме това, което и според нашите доверители е справедливо. Те са загубили детето си. Ние затова не можем да споделим, че тъй като водачът е млад човек в началото на своя жизнен път, трябва да му бъде наложено по-леко наказание. В крайна сметка две момчета са си отишли също в началото на своя жизнен път”, допълни Петкова.

Водят Алек Алдинов в Окръжния съд във Велико Търново.
Водят Алек Алдинов в Окръжния съд във Велико Търново.