Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ани и Явор
Ани и Явор

Майката на прегазената Ани: Адриан побърза да създаде деца, а нашите уби, уби и техните мечти, и неродените ни внуци

Софийската градска прокуратура поиска 10 години затвор за Адриан Николов, който причини смъртта на Ани и Явор на бул. „Сливница“ през май 2023 година.

"Поддържам повдигнатото обвинение на Адриян.
Самопризнанието му се подкрепя от доказателствата и по-конкретно установеното от огледа, свидетели, съдебномедицински експертизи, автотехническа, видеотехническа и комплекса експертиза. Относно наказанието - то трябва да бъде определено при превес на утежняващите вината обстоятелства", обясни прокурорът по делото. 

И допълни - "Адриан е управлявал автомобила в условията на градска сряда, вечерта, на булевард с пешеходни пътеки, спирки, в живущ квартал със сгради. Изисква се управление с повишено внимание, а той е карал със скорост от 106 км/ч.- с 56 км/ч над позволеното. Наближавайки не е предприел действия за спиране или намаляване на скоростта, както и избягване на сблъсъка. Не е предприел адекватно действие за избягване на пътното произшествие.".

Според прокуратурата все пак трябва да се вземе предвид и пълното самопризнание на Антонов, но и това, че той не се е съобразил със своята неопитност. Прокурорът допълни, че чрез наказанието му трябва да има генерална превенция.

Родителите на Ани и Явор също говориха пред съда 

Десислава Малчева, майка на Ани прочете от лист: "Не загубихме само децата си, а и техните деца. Осъдени сме да живеем остатъка от живота си с непреодолимата загуба. Адриан открадна надеждите им, побърза да създаде семейство и деца. Българските майки не раждане деца за убиване."

Анна Стоянова, майка на Явор, разказа за сина си: "Прекрасно дете, умен, талантлив. С Ани бяха млади хора, влюбени един в друг, но и в живота. В последните 2-3 години той беше представител на Европейския парламент, спечели "Еразъм +", занимаваше се с фотография, изложби. Те се познават от 5-6 клас, съдбата ги раздели за няколко години, но през 2019 г се събраха отново и бяха неразделни. Една година преди катастрофата живяха заедно в апартамента сами, бяха сгодени. Бащата на Ани даде ръката й на Явор, а бащата на Явор даде своята благословия. Ани си отвори малко студио в центъра на София, беше великолепен художник и татуист. Имаше много последователи, обожаваха я. Явор беше екскурзовод.
Месец преди трагедията имаше намерение да прави захарни сиропи, беше събирал рецепти, трябваше му още малко време да стартира фирмата."

В момента делото се гледа по съкратената процедура, защото подсъдимият Адриан се призна за виновен и прие изцяло обвинението на прокуратурата. Така ще се намали и наказанието му.

Адв. Марковски, защитник на подсъдимия, помоли да бъде приложена характеристика на Адриан от "Божията църква на България", която младежът е посещавал. 

"Съдебният акт не може да бъде повлиян от външни фактори и емоции", допълни още юристът.

Бащата на убития на пешеходна пътека Явор емоционално се обърна към съдийката за присъдата, която предстои да бъде наложена на Адриан: "Вие може да натиснете копчето и да спрете това. Имате деца. Този човек ще бъде осъден и от Вас, но и от горе. Призовавам за максимално наказание. Във Франция за престъпление като това дават 30 г. Имаме две унищожени съдби. Какво като някой е пял в хор или се е държал добре? Няма да си дам покой докато да го видя осъден.".

Измина една година от катастрофата на столичния булевард „Сливница", при която двамата влюбени бяха блъснати и убити на пешеходна пътека от Адриан.