Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Лидерът на новата сглобка е Костадин Костадинов. Той е новият Пеевски в парламента, каза лидерът на ГЕРБ

Правителство на ГЕРБ ще има, когато аз съм премиер. На шега го казвам, само за вас. Днес нали се шегуваме след вчерашния тъжен ден.

Това коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вчера стана ясно, че отиваме на избори, настоя той.

А запитан дали ще подкрепи мандат, ако той отиде в ПП-ДБ, заповтаря: "Не, не, не, не." И отново шеговито след това вметна: Давам им възможност да си правят мемета.

"Казах, че трябва прошка (от избирателите - б.р.), защото си мислеха, че толкова лесно ще стане кабинетът този път. Те виждаха провала на ПП-ДБ и много голяма част от нашите отидоха да си починат в тези хубави дни. Бяха доблестни да кажат, че социологията е давала, че категорично бием. Хората не знаят избирателната система как взема от големите и прехвърля депутати на малките. Хората си мислеха, че с тези 11% категорично ще можем да направим правителство. Оттам дойде нашият проблем. Поръчал съм и съм взел данните от статистиката, но нека стане готова, понеже се говори много за избирателната активност на изборите за президент и сега. Разликата е минимална, ако се сумира броят на всички гласове за всички партии в парламента. Но искам да съм готов в цифрите, за да бъдат точен", подчерта той.

Комбинацията Борисов и Пеевски след вчера рухна. След мощните ви репортажи за "Величие", дни наред как някой ги плаши, ще ги напазарува, как с трикове щели да направят правителство на Борисов, всичко ви рухна вчера. Показаха си всички новите лица - показаха лидера на новата сглобка Костадин Костадинов, Кирил Петков стоеше и гледаше с Денков как той се разпорежда. Новият Пеевски в парламента е Костадин Костадинов, настоя Борисов.

Много по-рано, преди да тръгнат процесите в ДПС, аз казах, че няма да подкрепя втория мандат. Казах, че ще има само правителство на ГЕРБ-СДС, защото това го дължим на нашите избиратели. Нямаше от другата страна един Борисов сега, какъвто бях аз. Нямаше го, за съжаление, и човекът, който направи сглобката - Алексей. Той направи сглобката в манастира. Кога съм го крил това аз, запита той.

Петков и Пеевски бяха ежедневно заедно. Те бяха в моя кабинет, а следобед в кабинета на Пеевски. Пеевски и Христо Иванов бяха всеки ден заедно. Атанасов и Пеевски също.

Няма да ви позволя да връзвате две имена, само за да ви оживеят плакатите или билбордовете,

защото не е истина и не е честно. Когато говорите за яловост, което ме жегна, искам да знаете, че този кабинет се наричаше Габриел-Денков. Помните ли водещата роля на депутатите от ГЕРБ-СДС? Защо се правим, че не помним това и едва ли не майсторлъкът на колегата Денков е направил правителство? Не, майсторлъкът на друг човек направи правителство, подчерта той.

Запитан това означава ли, че ще остави другите формации да преговарят и той ще гледа отстрани, каза: Да, разбира се. Няма да участваме повече в преговорите и това го казахме ясно на всички. Когато вчера излязох на трибуната на парламента да ги призова да се вразумят, да знаят какво правят, те тогава нищо не направиха. Те си мислеха, че на ГЕРБ много му се управлява. Не, просто ние бяхме отговорни. Дори

големия компромис да направя сглобката, го направих в името на държавата

Големия компромис да не се предлагам аз за премиер, и да им отговоря - правителство на ГЕРБ ще има, когато аз съм премиер. На шега го казвам.

На въпроса има ли опасност за националната сигурност от разцепването на ДПС, Борисов отвърна: Докато е ГЕРБ, докато в него има толкова български мюсюлмани, няма никаква опасност. Това са си вътрешнопартийни неща на една българска партия, която е сполетяла почти всички други, да не кажа всички други - отпадали са, отлюспвани са хора. Дори в ГЕРБ преди години, за което не знам дали съм бил прав, но го направих. Най-силният ми човек в партията я напусна (Цветан Цветанов - б.р.).