Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министерски съвет
Министерски съвет

Кабинетът "Желязков" прилича на "Борисов" 2 и 3

Кандидатът за премиер на ГЕРБ с първия мандат Росен Желязков отиде при президента Радев с папка с министри. Вероятно гласуването в парламента ще е още в сряда. Как изглеждат съставът, формулата и шансовете това правителство да бъде подкрепено от мнозинство в НС - попитахме политолозите.

От полититологична гледна точка е изненадващо, че Росен Желязков предложи структура и състав на Министерски съвет днес. Изненадващо е, защото кабинет се предлага, когато има сформирано мнозинство. В случая не знаем дали има такова, защото публично категорична такава информация няма.

Кабинетът е в известна степен повторение на третия и втория кабинет на Борисов. Не само като състав, а и като формула. Някои от ключовите говорители на ГЕРБ по теми са предложени за министри.

Прави впечатление, че предложението за министър на финансите

не е ярка фигура от ГЕРБ

И в третия кабинет имаше някои надпартийни фигури. Въпреки това цялостното впечатление е, че кабинетът е партиен, такъв, за какъвто ГЕРБ говореше в предизборната кампания, а не надпартиен - каквито призиви се коментираха. В този смисъл ГЕРБ реализира предизборната си заявка.

За мен обаче шансовете за подкрепа на този кабинет все още са спорни и по-скоро малки. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи, защото публичните разговори липсват.

На пръв поглед изглежда, че такъв кабинет

трудно би събрал подкрепа

Такава би могла да дойде евентуално от разцепление сред депутатите на “Величие”.

Дори и да бъде подкрепен, кабинетът ще е в уязвима ситуация през по-голяма част от мандата си. А Борисов даде заявка, че мандатът няма да е дълъг, ако правителството се сформира с крехко мнозинство и неясна подкрепа. И в двата случая (ако кабинетът получи подкрепа и ако не получи) изглежда, че изборната спирала ще продължи, независимо дали този кабинет ще бъде избран, или не.

Това ще направи ситуацията по-несигурна, защото не се знае дали няма да се появи нов субект, който да получи “празен чек” от избирателите. В подобна обстановка най-опасният сценарий е този чек да бъде получен не просто от харизматичен или популистки водач, а от авторитарен субект.