Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Патриарх Даниил
Патриарх Даниил

Силата на медията да формира обществена нагласа дори когато е откровено недобросъвестна, е причината честни и възмутени от подлата война в Украйна българи да смятат, че светейшият Даниил, както и Ловчанският митрополит Гавриил са проводници на путинската политика.

Няма да се спирам на това защо точно тези двама архиереи са образец за православни пастири, които биха били украшение за всяка поместна църква. По-важното е, че те в никакъв случай не оправдават войната, а посочват, че

основателното възмущение срещу нея по престъпен начин се използва

за оправдание на репресията на определени кръгове в нападнатата Украйна срещу храмовете, духовните лица и вярващите от каноничната Украинска православна църква.

Значителна част от българите в първите дни на войната, все още официално наричана "специална операция", бяха шокирани от безсрамието на тези, които до последния ден преди нахлуването твърдяха, че предположенията Русия да се готви за това са провокация.

Те обаче се подвеждат да смятат каноничната Украинска църква за нещо като пета колона на Москва. Причината е подминаването на факта, че самият глава на катедрата в Киев митрополит Онуфрий нарече агресията още в първите часове "греха на Каин".

Дядо Онуфрий престана да поменава на литургия името на московския патриарх и фактически отдели Киевската църква от Москва. Московската църква отговори, като отцепи цели епархии от Киев.

Инерцията обаче продължава да тласка възмущаващите се от имперската наглост да смятат, че

благословената от Фенер алтернативна

"Православна църква на Украйна" е в правото си да използва силовите средства на държавната власт за опразване на църкви и храмове.

Причината за това е липсата на църковна култура, на познаване на апостолските правила и правилата на Вселенските събори, а те са категорични, че на една духовна територия не може да има две канонични църковни организации.

Следователно, след като в Украйна вече съществува канонична църква, сътворяването на нова е канонично престъпление, нищо, че го извършва "православният Ватикан" в лицето на светейшия владика Вартоломей.

Негово светейшество главата на Цариградската църква чу по време на ритуала по интронизацията на дядо Даниил ясното напомняне от устата на главния секретар на Св. синод на Българската църква как все така безпардонно Фенер закри през 1767 г. противоканонично и (ще добавим) чрез измама Българската Охридска архиепископия.

Елементарно е да направим аналогия с въвеждането на измислената нова украинска "църква" и да се сетим, че тук не става дума за защита на християнството, а за наливане на вода в мелницата на антихриста този под чийто омофор се готвеше Фенер да постави Православието с проваления от БПЦ Критски събор.

Нека да добавим, че според осведомени и аргументирани руски журналисти предишният руски патриарх Алексий II е убит, защото е организирал отделянето на Украинската църква от Московската.

Това не съвпадало с плановете за война на всяка цена, което обяснява доколко путинската политика има нещо общо с опазване на православието и доколко е обвързана с плановете за глобална държава. Нищо, че

отстрани събитията изглеждат като сблъсък на Русия със Запада

Целта на съвременното руско държавно ръководство е една и съща с целите на сътворителите на Критския събор. Силата на слабата Българска църква се оказа достатъчна да провали кощунното мероприятие.

Тази сила дойде от присъствието на Светия Дух в решенията на нашите архиереи, дори на тези, които се подвеждат да приемат станиола за злато. Някои от тях, които останаха под чертата при избора за патриарх, си въобразиха, че сервитьорското поведение е достатъчно да им проправи пътя към духовната власт, която те очевидно бъркат с тази на деспотичен администратор, комуто е позволено да си играе със съдбите на хората.

Точно за това предупреждаваше дядо Даниил в прочутото Окръжно. Българската църква спаси българските евреи през Втората световна,
защото са човеци, което ще рече чеда Божии. Ние пък се виждаме принудени да намразим всичко руско, включително и Руската църква с нейните светии и милиони мъченици, избивани садистично от предшествениците на организацията, възпитала и създала манталитета на държавния ръководител, заповядал нахлуването.

Дядо Даниил си е давал сметка каква вълна от хули на политическите запалянковци ще се изсипе върху него,

но истината за него е по-скъпа,

защото така е заповядал Първосвещеникът на православието Христос: Покланяйте се на Бога с дух и истина!

Вчерашният ден по промисъла на всемилостивия Бог се оказа тържествен като национален празник. Причината е, че българинът е любимо чедо на Бога, щом е в състояние да спаси чужденеца и друговереца. Неслучайно в последните месеци в разни краища на Европа грозни събития и инициативи на уж приятелски държави упорстват да сринат авторитета и доверието в България и българите. Усилията им се оказват напразни!

Никой не може да победи Бога Всевишни! Изборът на патриарх Даниил го доказва.

Бог да пази България! Амин.