Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

Шансовете за кабинет са малки, но може да се случи чудо, каза ген. Атанасов. Ако не - вот на 13 октомври, прогнозира Тошко Йорданов

Трудни преговори за третия мандат се очертават пред политиците - не само заради различията им, но и защото ще се водят под знака на ретрограден Меркурий.

Последната папка президентът Румен Радев ще връчи на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” в понеделник, когато стават точно 7 дни, откакто ПП-ДБ върна втория мандат неизпълнен и какъвто е срокът по конституция. Разликата при последния опит за съставяне на кабинет обаче е, че той се дава на парламентарна група, а не на кандидат за премиер, а след вземането му партиите ще имат повече от седмица да се разберат, тъй като срокът за преговори не е изрично закован.

За последните 3 г. до връчването на трети мандат се е стигало 5 пъти. При четири от тях папката отиде в БСП, а последният път, когато рулетката се завъртя наново, след като кабинетът “Денков” подаде оставка, Радев я даде на ИТН. И петте пъти си получи папката обратно празна.

ИТН демонстрира симпатии към Радев, подкрепи го за втори мандат, а по време на консултациите преди връчването на първия мандат на ГЕРБ в този парламент дори предложи да се въведе президентска република.

Ако третата папка дойде в ИТН, ще подходим отговорно и практично, ще разговаряме с всички политически сили, включително и с независимите, увери още преди президентът да е обявил решението си Тошко Йорданов, който е председател на парламентарната група. Според него обаче и без да се задържи по-дълго папката с мандата, “сме опрели” до избори на 13 октомври.

Тошко Йорданов СНИМКА: Архив
Тошко Йорданов СНИМКА: Архив

Разговорите за кабинет с третия мандат обаче ще преминат по време на ретрограден Меркурий. Той започва на 5 август и ще приключи на 29 август, но влиянието му ще се усеща 3 дни по-рано - още от 2 август, посочват астролози.

Забавеното движение на планетата често стряска политиците, защото вярват, че обърква комуникацията, не е време за подписване на договори и за предприемане на всякакви важни стъпки с проекция в бъдещето. Модата за вглеждане в движенията на планетата зададе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - с нея той съобразява вземането на важни политически решения. Миналата година например изчака планетата да излезе от ретроградност, за да обяви имената на кандидат-кметовете си. А водени от астрологията, в началото на 2024 г. мнозина навързаха и разпадането на сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ с това, че преговорите за ротацията се водеха в първия за годината ретрограден Меркурий.

Извън астрологията обаче шансовете за кабинет с третия мандат са минимални. Макар политиците все още да виждат такива.

“Би могло да се случи чудо”, коментира лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов пред БНР. Той обясни, че ПП-ДБ ще се отнесат сериозно, ако бъдат поканени за разговори. Напомни, че сега няма срок за кандидат-премиер и това дава възможност да се проведат сериозни консултации и да се потърси обединяваща фигура.