Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Танев
Стопкадър: bTV
Петър Танев Стопкадър: bTV

Петър Танев се съмнява да не е насочено и срещу сина му - също Петър Танев, който е с опозицията на Путин

“Руската връзка” се прокарва съвсем съзнателно от определени среди в България, но в действителност цялата работа е и срещу дейността на сина ми, която пък съвсем не се вписва в тезата за “руската връзка.”

Така спреният за посланик в Украйна Петър Танев коментира междуинституционалния скандал, който се вихри трети ден около неговото име и изпращането в Киев на бившия военен министър Николай Ненчев като временно управляващ.

Въпреки че било предложено от Мария Габриел и съгласувано с президента Румен Радев, посланическото назначение на Танев не се случило, защото премиерът Николай Денков не го подписал - единственото име от пакета с 6 посланически назначения през есента на миналата година, което било спряно лично от академика.

Лансирани бяха две тези защо - първо, заради “руска връзка”,

тъй като Танев бил женен за рускиня, и второ, защото Киев бил изразила несъгласие. Танев опроверга и двете, обяснявайки, че с жена му, която наистина е гражданин на Руската федерация, са разделени от повече от 15 години, и че няма отказ от украинска страна за неговата кандидатура. Танев е кандидатствал и за търговско аташе в Киев, но за този пост бил отхвърлен от тогавашния икономически министър Богдан Богданов, научи “24 часа”.

Петър Танев-младши има руско гражданство, но е начело на шествията в подкрепа на Украйна.
СНИМКА: 24 ЧАСА
Петър Танев-младши има руско гражданство, но е начело на шествията в подкрепа на Украйна. СНИМКА: 24 ЧАСА

Той допусна, че всичко това може да е насочено и срещу дейността на сина му, който носи същото име - Петър Танев. Младият мъж има и българско, и руско гражданство, в момента е координатор в Брюксел на асоциацията, обединяваща по-големите руски опозиционни групи.

“Лъжите, които се разпространяват за баща ми в медиите, че Киев не се е съгласил с неговата кандидатура за посланик заради това, че е “проруски настроен” и “жена му е руска гражданка”, е най-лъжливото и най-абсурдното нещо, което съм чел. Първо, нашето семейство е най-проукраински настроено с ясното разбиране за това, че путинисткият режим е най-сериозната заплаха за България и целия демократичен свят. Мисля, че с моя пример всички са го разбрали това. Лично съм пострадал от този режим, а баща ми винаги се е борил за каузата на проевропейска България, без кремълското влияние”, написа младият Танев във фейсбук.

Допълва, че посолството на Украйна в София нито веднъж

не е получило запитване за агреман

на баща му. “Цялата ситуация е пример за типичните вътрешнополитически сблъсъци на т.нар. държава в сянка у нас. Също така е пример за типична аматьорска работа в институционалната среда на България. Жалко, че заради това страдат статутът и възприятието на България в международния свят”, коментира още младият Танев.

Баща му пък заяви, че се гордее с ярките граждански позиции на сина си. Във фейсбук профила си Танев-младши е публикувал какво мисли за режима на Путин, посрещайки първите дни на 2024 г. в Киев: “Първо - като гражданин на Русия, всичко, което виждам сега, ме кара най-малкото да се срамувам от режима, който се представя от името на страната, в която съм се сформирал като личност. Те са същите врагове за мен. Надявам се някой ден да успеем да разбием тази вредна за целия континент система, въпреки целия скептицизъм.

Второ - и ключовото за мен, като гражданин на България и на Европейския съюз, въпреки целия надигащ се глупав популистки скепсис, ще продължа да се боря за справедливата подкрепа за Украйна в борбата срещу терора в стените на политическите структури на ЕС под формата на всякакви инструменти: лобиране в подобряването на общоевропейската санкционна политика, сигнализиране и елиминиране на прокремълските структури в Европа и т.н. Защото това всъщност е нашата обща борба срещу опасното влияние на режима в Кремъл, което принася бедност, корупция, политическа нестабилност, разрушения и смърт. Това е стратегически интерес за България, затова моите възгледи са най-патриотични.”.

Според бащата Танев в случая с неговата кандидатура за посланик в Киев се намесили и тези, които не искали в мисията ни там да има професионален дипломат, който може да прави анализи и е работил все в трудни райони. Танев е имал мандати в Молдова (по време на българското председателство на ОССЕ), в Украйна (2012-2016) и в Сирия по време на гражданската война. Има безупречна кариера и към работата му в МВнР и в задграничните мисии няма и не може да има никакви забележки, казаха от ведомствота.

Високопоставен служител коментира, че Танев е станал жертва на “приятелски огън” и е бил “отстрелян” с руския мотив, за да бъде изпратен в Киев като временно управляващ Николай Ненчев, който е враг на президента Радев. Източникът припомни, че бившият военен министър и Радев са във вражда от години, тръгнала от спора къде да се ремонтират двигателите на руските ни МиГ-29.

Суверенно право на всяка държава е назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии, реагираха посолството на Украйна у нас. В официалното им комюнике се подчертава, че страната е заинтересована от активното развитие на двустранните контакти и практическото сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес. И че ще приветства назначаването на ръководител на българската мисия. Което вероятно означава, че очакват наш дипломат все пак да замине за Киев възможно най-скоро.