Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камала Харис заедно със съпруга си Дъг в щаба на президентската  кампания във Вашингтон. СНИМКА: РОЙТЕРС
Камала Харис заедно със съпруга си Дъг в щаба на президентската кампания във Вашингтон. СНИМКА: РОЙТЕРС

Вицепрезидентката на САЩ си осигури и достатъчно подкрепа от демократите

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис си осигури достатъчно подкрепа от демократите, за да бъде официално излъчена за техен кандидат в президентската надпревара, съобщи Си Ен Ен.

След като президентът на САЩ Джо Байдън се оттегли от надпреварата, демократите побързаха да застанат зад Харис, да загърбят политическите драми и да се фокусират върху победата над Тръмп - все пак им остават по-малко от 100 дни до изборите. За номинацията си тя се нуждае от подкрепата на 1976 делегати. Анкета на Асошиейтед прес сочи, че тя убедително е прехвърлила този праг - очаква се в нейна полза да гласуват около 2688 делегати. Вотът ще се проведе между 1 и 7 август и ако броят на делегатите се запази, вицепрезидентката официално ще се изправи срещу Тръмп в битката за Белия дом.

Освен делегатите от Демократическата партия зад Харис застанаха и стотици хиляди американци, които дариха рекордна сума за кампанията ѝ. Над 100 млн. долара бяха събрани след обявяването на кандидатурата ѝ, като 81 млн. бяха генерирани само през първите 24 часа, сочат данни от “Акт Блу” - платформата за събиране на средства на демократите. Оттам уточниха, че над 880 хил. души са дарили по около 200 долара. Това е

най-големият ръст за набиране на средства

за демократите от 2020 г. насам. “Обикновените хора са развълнувани да подкрепят Харис”, посочиха още от платформата.

Организацията Win With Black Women за три часа събра над 1,5 млн. долара за президентската кампания на Харис след разговор в Zoom, в който се включиха около 44 хил. души. Няколко високопоставени политически донори също се застъпиха за нея.

“Подкрепям от все сърце Камала Харис и нейната кандидатура за президент на САЩ в нашата борба за демокрация през ноември”, заяви съоснователят на “Линкд Ин” Рийд Хофман. Александър Сорос, синът на филантропа Джордж Сорос, пък посочи, че Харис е “най-добрият и най-квалифицираният кандидат, който имаме.”

Доста знаменитости също застанаха зад Камала. “Президентът Байдън и вицепрезидентката Харис изведоха тази нация от хаоса на Тръмп”, заяви пред “Ню Йорк Таймс” певицата Барбра Стрейзънд, като допълни: “Развълнувана съм да подкрепя Камала. Тя ще работи за възстановяване на репродуктивната свобода на жените и ще продължи постиженията, започнати от администрацията Байдън - Харис”. Актьорът Робърт де Ниро нарече оттеглянето на Байдън “акт на безкористен патриотизъм” и посочи, че “няма нищо по-важно за страната ни от това да победим Доналд Тръмп в урните”, като обаче не спомена името на вицето.

Актрисата Джейми Лий Къртис определи Харис като “надеждна” и посочи, че тя е “яростен защитник на правата на жените и цветнокожите, а

посланието ѝ е надежда и единство за Америка

във време на голямо национално разделение”. Същевременно поп иконата Бионсе е дала на Камала да използва песента ѝ “Свобода” за президентската си кампания.

Според Си Ен Ен екипът на Харис е получил одобрение от певицата само часове преди тя да излезе на фона на песента в предизборния си щаб в понеделник. Поп певицата Чарли XCX също подкрепи вицепрезидентката, като публикува в X: Kamala IS brat - препратка към последния албум на изпълнителката Brat. Трендът стана популярен в социалните мрежи, като пред Би Би Си изпълнителката обясни, че в случая brat значи “човек, който е истински и самоуверен, но също има и бунтарска жилка”. Камала явно хареса тренда, като официалната страница на кампанията ѝ в Х промени корицата си, за да изглежда като тази на албума на Чарли.