Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камала Харис КАДЪР: Екс/@VP
Камала Харис КАДЪР: Екс/@VP

Вицето на Байдън започна трудно в Белия дом, но вече е фаворит на демократите за вота през ноември

От опонент на Байдън за подкрепата на демократите през 2019 г. до негов съюзник в Белия дом, а сега и наследник на борбата му срещу Доналд Тръмп - това е политическият възход на Камала Харис, която има шанс да влезе в историята като първата жена президент на САЩ.

Харис обича да бъде първа - редица от постиженията в кариерата ѝ доказват тази тенденция. Камала е родена през 1964 г. в Оукланд, щата Калифорния. Израства в семейство на мигранти - майка ѝ Шаямала Гопалан е индийски учен в сферата на онкологията, а баща ѝ Доналд е почетен професор от ямайски произход в Станфордския университет. Камала има по-малка сестра Мая, която донякъде следва стъпките ѝ в политиката - през 2016 г. е старши политически съветник в президентската кампания на Хилари Клинтън, а през 2020 г. е председател на кампанията на Харис за Белия дом. Интересът на Камала и сестра ѝ към политиката вероятно започва от ранно детство, тъй като родителите им, освен учени, са и активисти. Според биографията на Харис Шаямала и Доланд я водят на демонстрации за граждански права още докато е била в количка.

Родителите на Камала обаче се развеждат, когато тя е едва на 7 г. Майка ѝ се превръща в основна фигура в семейството, като в автобиографията си Харис пише, че благодарение на Шаямала тя и сестра ѝ успяват да се потопят в индийската и афроамериканската култура, докато растат. “Майка ми

разбираше много добре, че отглежда две чернокожи дъщери,

и беше решена, че ще израснем като уверени и горди чернокожи жени”, пише Харис в книгата си от 2019 г.

В ранните си години, когато тръгва на училище, вицепрезидентката се сблъсква с големите промени в САЩ по това време. Тя е от втория клас, използван в северозападния район на Лос Анджелис за десегрегация на училищата. Харис, както и много други чернокожи момчета и момичета са извозвани с автобуси от квартала ѝ до по-заможна част на града, за да учат в училище, където повечето деца са бели. Камала използва опита си от това преживяване в предизборния дебат на демократите през 2019 г. срещу Джо Байдън. Тогава тя изрази явно негодувание, тъй като Байдън нарече отношенията си с привържениците на сегрегацията “цивилизовани”: “Вие работихте с тях, за да се противопоставите на автобусния транспорт. Знаете ли, имаше малко момиченце в Калифорния, което беше част от втория клас, интегриращ държавните си училища, и тя беше превозвана с автобус до училище всеки ден - това момиченце бях аз”.

Когато е на 12, семейството на Камала се мести в Канада. Тя завършва гимназия там, но се връща във Вашингтон, за да следва в университета “Хауърд” - исторически учебно заведение за чернокожи.

Там завършва политически науки и икономика и продължава образованието си в Калифорнийския колеж, където получава диплома по право през 1989 г. Година по-късно е приета в Щатската адвокатска колегия на Калифорния и се присъединява към прокуратурата на окръг Аламеда в Оукланд. По това време започват и първите ѝ стъпки в политиката. През 2003 г. се кандидатира за окръжен прокурор в Сан Франциско и печели вота с около 56% и влиза в историята като първата чернокожа жена на този пост. По-късно - през 2010 г., става и

първата жена главен прокурор на Калифорния

Тогава тя е остро критикувана в медиите най-вече заради факта, че е чернокожа жена, която се противопоставя на смъртното наказание. Опонентите ѝ смятат възгледите ѝ за радикални. Харис обаче показва на критиците си, че е заслужила новата си длъжност.

По-късно използва репутацията си като изгряваща звезда на демократите на изборите за младши сенатор на Калифорния. През 2014 г. вдига сватба с адвоката Дъг Емхоф и става мащеха на двете му деца. “Когато с Дъг се оженихме, Коул, Ела и аз се съгласихме, че не харесваме термина “мащеха”, вместо него измислихме термина “момала”, разказва Камала, без да предполага, че “момала” ще натрупа голяма популярност и ще стане прякор, който някои използват и до днес.

Работата на Харис като главен прокурор е използвана срещу нея по време на неуспешната ѝ кандидатура за президент през 2019 г. Някои я крититуват, че

не се е справила ефективно с полицейското насилие,

визирайки решението ѝ да не разследва полицейските стрелби срещу двама чернокожи мъже в средата на 2010 г. След като се оттегля от надпреварата за Белия дом, Харис обаче получава шанс да остане в битката на страната на Байдън. Така тя става първата жена, но и първата чернокожа американка вицепрезидент. В началото на мандата е почти изолирана от екипа на Байдън, рейтингът ѝ е доста нисък - едва 28%. Това обаче се променя през 2022 г., когато Върховният съд на САЩ отмени Роу срещу Уейд - единствено по рода си решение от 1973 г., което признаваше конституционното право на американците на аборт и го легализираше в цялата страна. Тогава Харис яростно се застъпи в полза на закона. Експерти смятат, че именно поради това има шанс да привлече много жени от демократите да гласуват за нея.

Сега екипът на Харис разглежда възможните кандидати за неин кандидат за вицепрезидент. Едно от спряганите имена е това на губернаторката на Мичиган Гречън Уитмър - водеща фигура сред демократите и губернатор на ключов щат. Ако бъде избрана, дуото ще бъде прецедент в историята на САЩ като първия тандем от две жени в борбата за Белия дом. Други потенциални вицета на Харис са губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм, на Северна Каролина - Рой Купър, на Пенсилвания - Джош Шапиро, на Кентъки - Анди Бишър, на Илинойс - Джей Робърт Прицкър, на Мериленд - Уес Мур, както и транспортният министър Пийт Бутигиг.