Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Димитър Главчев, транспортният министър Георги Гвоздейков и вътрешният министър Калин Стоянов отидоха в с. Воден в неделя.
Премиерът Димитър Главчев, транспортният министър Георги Гвоздейков и вътрешният министър Калин Стоянов отидоха в с. Воден в неделя.
  • Правителството почна доставка на 15 нови фургона
  • Мъж се оказа с изгорели имоти и в двете най-пострадали села
  • Първи спокоен ден - гори, но без опасност за хора и сгради

За по-малко от 24 часа мобилните оператори успяха да осигурят по-добро покритие в изпепеленото село Воден и околностите.

Монтирана е допълнителна мобилна клетка, като нейното разполагане в граничната зона досега не е било възможно. Още в средата на миналата седмица премиерът Димитър Главчев задейства държавната машина, за да се издадат необходимите разрешения.

Новото оборудване вече е в експлоатация и осигурява много по-добро покритие, а обхватът на закрито също има подобрение.

Допълнителното съоръжение е поставено след среща при транспортния на министър Георги Гвоздейков с трите мобилни оператора в петък. От министерството посочиха, че съдействие е оказано и от Министерство на вътрешните работи и ГД “Гранична полиция”, за да се разположи оборудването в граничната зона, което без тяхното разрешение не е възможно.

Обслужването на клетката е от точка, отдалечена от Воден, от която се осигурява обхват на мобилно покритие на по-голяма зона, а не само в селото, включително и в посоката, в която се разрастват пожарите, обясниха от А1 България. И допълниха, че разполагат с две базови станции около селото, които са работили без прекъсване в деня на възникване на пожара и след това. Системата на А1 е регистрирала и увеличение на трафика в следобедните часове на 17 юли.

От страна на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” не е правен опит за изпращане на съобщение до клиентите на А1 в периода на инцидента. Няма регистрирана обмяна на данни между системата за ранно предупреждение BG Alert и мрежата на А1 България, посочват от телекома (виж долу).

От “Виваком” заявиха, че мобилното им покритие в региона на с. Воден е много добро. Мрежата работи и е работила без прекъсване през цялото време. В последните дни е регистрирано увеличение на трафика в засегнатия регион, който е бил обслужен без проблем.

Екипите на “Виваком” се грижат денонощно, за да подсигурят качествен сигнал и непрекъснатост на покритието както в региона, така и в цялата страна, посочват от оператора. И допълват, че изказват съпричастност към всички засегнати от трагедията в Воден.

Предвид тежката ситуация в района през последните 48 часа екипи на “Йетел” работиха извънредно за подобряване на покритието и комуникациите, съобщиха от оператора. В резултат вече е в експлоатация допълнително оборудване, което осигурява значително по-добро покритие.

От трите мобилни оператора допълниха, че покритието на мрежите им обхваща между 99,53 и 99,9% от населението на България. Това на практика означавало, че сигнал има навсякъде, където живеят хора.

Проблем обаче можел да възникне с качеството му в зависимост от това дали има струпване на много хора на едно място и рязко вдигане на трафика.

Тогава можело да има забавяне при свързването, но не и т.нар. падане на мрежата и телефоните да не работят изобщо. Обхват можел да бъде загубен и в случаите, когато сигналът се прехвърля от една базова станция към друга, но това траело не повече от няколко секунди.

Относно захранването на базовите станции операторите посочват, че всяка една от тях има генератор, който да осигури работата, ако бъде прекъснато електрозахранването.

За най-големите станции, които обслужват и най-голям трафик, резервното захранване може да осигури ток за период до 24 часа.

Минималното време е 3 часа за по-малките и ненатоварени станции.

Междувременно, за да дозагасят пожарите в община Болярово, пристигнаха двата самолета от Испания. Те бяха поискани по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС. В неделя машините почнаха да хвърлят вода край Голям Дервент. А премиерът Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов изпратиха модула от Турция, който 4 дни помага при пожарите в област Ямбол, с благодарности.

При пожарите в община Болярово изгоряха общо 35 имота, някои от тях вили. Затова властта изпрати 15 фургона. Главчев и Стоянов бяха лично на място, за да проследят доставката и монтирането им. 10 от фургоните ще са в с. Воден, а останалите 5 - в с. Крайново. Те са с по 2 стаи, имат ток и санитарен възел. Могат да приемат до 8 души. Макар при пожарите да няма пострадали хора, жител на община Болярово имал имоти и в с. Крайново, и в с. Воден. И двата са изгорели. Той е сред хората, които ще бъдат настанени във фургони.

И макар в страната да има още няколко пожара, в днес за пръв път бе по-спокойно. Горяха отделни огнища. Те обаче не застрашаваха хората.

Така например следобед горяха сухи треви и храсти между селата Скутаре и Рогош, област Пловдив.

В гасенето се включиха местни огнеборци, модулът за гасене на горски пожари и чешкият хеликоптер. Огънят бе близо до къщи и автоморга, но бил овладян бързо, без да има засегнати сгради или ранени.

А огънят в Беклемето бе изгасен още в събота. Част от причината бе и паднал дъжд. Той заваля в събота, малко след като патриарх Даниил се помоли за валежи.

Камбаната на църквата заместила BG Alert

Системата за ранно оповестяване BG Alert не е била задействана при пожара във Воден по молба на местната управа и вместо нея за бедствието е предупредила църковната камбана

2 млн. лева струва проектът на пожарната, чийто старт бе даден в началото на тази година с пари от ЕС.

При пожара край Воден кметовете не поискала пожарната да включи тази система. Една от причините може да е, че поради липсата на добър сигнал хората няма да получат навреме предупредителните съобщения.

А сирените не са могли да бъдат включени, защото не е имало ток. Затова хората бяха предупредени с камбаната на църквата.

BG Alert не бе задействана и при земетресението на 17 юни в Асеновград. Тогава шефът на пожарната Александър Джартов обяви, че хората са получили съобщение от гугъл, а не от държавната система.

“BG-ALERT е предназначена да известява само в случаите, в които имаме предварителна информация, че предстои да се случат определени събития или явления. Земетресенията не са сред тези събития”, заяви тогава Джартов.

Още преди тестовете системата даде някои в края на ноември м.г. Тогава се оказа, че някои хора не са обновили операционните системи на мобилните си телефони, а други не са включили услугата Cell broadcast service, по която се пращат известията. Седмица преди това служител на компанията, която поддържа BG Alert, неволно прати съобщения на хората за тревога. Отгоре изрично пишеше “тест”, но мнозина не го видяха.

Предупрежденията са последната стъпка от задействането на BG Alert. Те са част от процедура и не стават напълно автоматично. Правомощия да задействат системата имат министрите, областните управители и кметовете - на общини, на населени места, както и наместниците.

10 секунди във Воден, в които Дани от БНР избра да чуе първо спасителите, после властта

10 секунди, в които кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова избра да тича до “разпенен кон”, за да запише хора, тръгнали с каруца да спасяват във Воден вместо представителите на държавната власт. Това е запечатала с телефона си медийната съветничка на министър-председателя Емилия Караабова. Във Воден днес бяха премиерът Димитър Главчев и транспортният министър Георги Гвоздейков.

В профила си във фейсбук Караабова, която от години е част от журналистическата гилдия, искрено се възхищава на колегата от БНР.

“Как се прави журналистика, когато в центъра на събитията е човекът. Това показа кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова, която бяга наравно с препускащ кон, за да улови автентичната реакция на хората в каруцата, тръгнали да помагат в гасенето на пожара във Воден", написа Еми Караабова към своята авторска снимка.

И допълва, че колежката е имала избор дали да настигне хората в каруцата, или да отрази позиции на представителите на държавните институции. Караабова е категорична, че кореспонденцията по никакъв начин не е пострадала и всички гледни точки са били отразени - професионално, критично, обективно, с център човека.

И това всъщност е смисълът, нали... пише Караабова към публикацията.

Жалби спират 285 нови пожарни

Доставката на 285 пожарни автомобила е блокирана от жалби на фирми, които се цакат една друга. Става дума за 3 обществени поръчки.

Първата поръчка е за 37 пожарни автомобила тежък клас, показа проверка на “24 часа”. Тя е спечелена от “Екселор холдинг груп” АД и обжалвана от консорциум “Файер енд рескю 37”, които са на второ място. Освен тях и “Техномашимпекс” са жалили. Те са били отстранени.

Втората поръчка е за 128 пожарни автомобила среден клас. Там печели консорциум “Файер енд рескю 128”. Тя обаче е прекратена, защото е имало само една класирана оферта. Затова ще я правят наново.

Последната поръчка е за 120 пикапа, които са оборудвани за гасене на пожари. Там пък обжалват “Екселор холдинг груп” АД, които са спечелили първата поръчка.

Испанските самолети дойдоха в събота и в неделя вече гасяха край Голям Девелт.
Испанските самолети дойдоха в събота и в неделя вече гасяха край Голям Девелт.

Даниела Костова тича след хората с каруца, а моментът впечатли Емилия Караабова, която запечата сцената и пусна кадър от нея.
Даниела Костова тича след хората с каруца, а моментът впечатли Емилия Караабова, която запечата сцената и пусна кадър от нея.
10 от фургоните ще отидат в с. Воден, а останалите 5 в с. Крайново.
10 от фургоните ще отидат в с. Воден, а останалите 5 в с. Крайново.