Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Джартов
КАДЪР: NOVA
Александър Джартов КАДЪР: NOVA

Пожарите намаляват вече са 150, а бяха 350. Температурите се понижиха, а и преваля дъжд, което ни помогна. Във Воден остава сериозна ситуацията, на Беклемето пожарът е загасен.

Това заяви шефът на пожарната главен комисар Александър Джартов за "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Той обясни, че днес (неделя) във Воден ще работят двата БГ хеликоптера, после ще се включат испанските самолети, а след тях ще продължат хеликоптерите.

Във Воден няма сигнал, а това затруднява комуникацията на терен. През целия период на гасене е затруднена комуникацията, търсим места където има сигнал за да се координираме. Имаше случаи след първоначалното локализиране и загасяне един ден да няма признаци на горене, но след часове отново тръгва. Хеликоптерите помагат много.

Във Воден има тотално обезлюдяване - много къщи са необитаеми, и при липса на живодновъдство - няма стада да пасат, растителността избуява. Тя се е променила. Така бяха засегнати и обитаеми имоти - ниската растителност е навсякъде, обясни главен комисар Джартов.

Той благодари на доброволците, на фирмите изпратили булдозери, и на всичките си колеги. Но повтори, че обезлюдяването е голям фактор.

Испанските самолети вчера (събота) пристигнаха и вече са готови да действат. При пожарите в Студена и Воден имаше множество случаи пожарникарите бяха връхлитани от огнена вълна - това показва колко са тежки тези пожари. Вятърът беше силен, горещините, които сякаш са нехарактерни тази година също са голям фактор. След пролетните дъждове избуя голяма растителност. Седмицата беше тежка - наличие на пресечени терени и силен вятър, разказа шефът на пожарната.

Във Воден е имало хора които са отказвали да бъдат евакуирани, МВР беше на терен. Промените на фронта на пожара го правеше неконтролируем.

Спекулира се с БГ Алерт - липсата на сигнал и обхват е основен проблем, иначе системата работи - бяха предупредени милиони абонати.
Призовавам да бъдем по-добри хора.

Джартов каза, че се очакват 280 нови пожарни автомобили, всички обществени поръчки обаче са в процедура на обжалване.

Не може да пращаш хора без вода срещу огнената пелена, те няма как да действат. У нас продължават да работят турските колеги, чешките хеликоптери, а вече и испанските. Има желаещи да се включат в редиците на пожарната за 1 място се явяват до 9-има. Недокомплектът ни е най-малък, но имаме нужда от още кадри. Функциите ни много се разшириха затова ни трябват още хора

Необходими са противопожарни пътища в горите, наблюдателни кули и мерки растителността да не се развива толкова бурно - животновъдството е необходимо, сервитутите да се почистват, без барбекюта, хвърлени фасове. Добрата помощ е умерена - ние винаги я комуникираме с асоциацията на доброволците. В момента е опасно за тях, не трябва да се прибързва, заяви Джартов.

Мога да кажа, че голяма част са от немарливост, но има и такива като пожарът на Беклемето, които пораждат съмнение за умишленост.